Achter de schermen van de keuken

Achter de schermen van de keuken #5

Tijd om weer even achter de schermen van de keuken te kijken. Wederom pik ik er een paar veelvoorkomende ingrediënten uit die worden gebruikt in pakjes en zakjes, lees je weetjes en tips over koken en onthul ik weer een klein groots recept. Enjoy!

Ingrediënten uitgelicht

Gistextract

Gistextract is een smaakstof uit biergist of bakkersgist, om voedingsmiddelen een hartige vleessmaak te geven. Het dient ook als een vervanger voor zout. Gistextract heeft geen E-nummer, omdat het uit meerdere stoffen bestaat. Naast dat het de smaak versterkt verstoort het je verzadigingsgevoel, waardoor je vaak meer gaat eten dan goed is. Je kent dit fenomeen vast wel wanneer je een zak chips opentrekt…

Suikermaïspoeder

Heel simpel: poeder van suikermais. Om voedsel op een vrij goedkope manier een zoetige smaak te geven. Wordt onder andere gebruikt in de mix van Knorr voor aspergesoep. Is een natuurproduct en er zijn geen nadelige effecten van bekend.

Dextrose

Oftewel: suiker, de natuurlijke vorm van glucose. Wordt gigantisch veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie om voedsel een zoete smaak te geven. Dextrose heeft een mens nodig om te functioneren, alleen teveel dextrose kan problemen geven met de bloedsuiker. Waarom dextrose veelvuldig in pakjes en zakjes voor hartige gerechten gebruikt wordt is mij een raadsel, waarschijnlijk om alles een zoetere smaak te geven en daarmee zogenaamd de smaken te versterken.

Favoriet in de keuken

Niks gesponsord, maar ik ben al jaren fan van Method. Lekker veilig in de keuken zonder enge stoffen die je in je eten kunt krijgen. De flessen afwasmiddel vind ik ideaal omdat je op de knop kunt drukken voor wat afwasmiddel, in plaats van met je vieze handen met rauwe kip de fles om te moeten kiepen. Ideaal als je het mij vraagt! En die geuren…mmm.

Nog een favoriet: deze kruidenmixen van Jonnie Boer. En dan alle soorten die er zijn (dat zijn er nog al wat). Waarom? Omdat er geen toegevoegd zout in zit en de kruiden stuk voor stuk heerlijk smaken. De mixen zijn echt prima op elkaar afgestemd, zuinig in gebruik en ik gebruik ze nog bijna iedere dag.

Weetje

Wist je dat ik vroeger uit gemakzucht veel uit pakjes kookte? Niet elke dag, maar wel regelmatig. Ik gebruikte de mix voor lasagne, spaghetti en soepen. En ik pakte ook zonder twijfel een zakje mix voor nasi of bami en schoof elke week een kant- en klare pizza in de oven. Doordat ik vanaf 2014 zoutarm moest eten heb ik alle pakjes en zakjes de deur uit geschopt en daar ben ik maar wat blij mee! Het is niet alleen veel gezonder, maar echt koken met echte smaken is zoveel lekkerder en leuker!

Klein groots recept

Een heerlijk en eenvoudig recept voor zalm met feta, pesto en citroen uit de oven.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

 • 2 zalmfilets (vers of diepvries)
 • 4 plakjes citroen
 • 50 gram feta, in blokjes
 • 1 eetlepel pesto
 • (Olijf)olie
 • 1 theelepel dille
 • 1 theelepel tijm

 

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de zalmfilets naast elkaar. Besmeer ze met pesto en verdeel de dille en tijm erover. Leg vervolgens de plakjes citroen er op gevolgd door de blokjes/kruimels feta. Laat de zalm op 200 graden in 15 minuten gaar worden. Eet smakelijk!

Tip!

Droog vlees en vis voordat je ze bakt of braadt. Vocht van het vlees of de vis kan ervoor zorgen dat je vlees of vis gaat stomen in plaats van bakken. Resultaat: het velletje schroeit niet mooi dicht en je verliest veel smaak! Even droog deppen dus!

Hopelijk vonden jullie het weer leuk en interessant om te lezen en heb ik jullie weer kunnen inspireren!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Hallo Geertje, waar kun je de methodproducten kopen?
  Groetjes Jolanda

  Beantwoorden
 • Heel interessant weer. En een handige tip. Dankjewel.

  Beantwoorden
 • Handige tips! Wat ziet die zalmfilet er heerlijk uit. Je zegt voorverwarmen op 200 graden. Is dat voor een elektrische oven of een heteluchtoven?

  Beantwoorden

Write a comment