Achter de schermen van de keuken Lifestyle

Achter de schermen van de keuken #4

Vandaag in ‘achter de schermen van de keuken’ een snel recept voor een heerlijke pasta, conserveermiddelen onder de loep en mijn tips en favorieten in de keuken. Veel plezier met lezen!

Ingrediënten uitgelicht

Een paar ingrediënten uit de pakjes en zakjes van ‘wraps met een twist’, van Maggi. Je vindt naast aroma’s en stabilisatoren een hoop andere stofjes en toevoegingen. Wat betekenen ze en waarvoor worden ze gebruikt?

Zuurteregelaar

In voedingsmiddelen wordt dit gebruikt om een smaak minder zuur of juist zuurder te maken en het zorgt ervoor dat een smaak tijdens het bewaren van het product gelijk blijft. Het speelt een rol bij het voorkomen van bederf en is dus belangrijk om een product lang houdbaar te houden. In het geval van de ‘wraps met een twist’ is er gebruik gemaakt van citroenzuur. Het valt als Enummer onder E330 en is van natuurlijke oorsprong. Wel bijzonder: mensen met een citrus allergie kunnen dit prima eten, want het wordt niet uit citrusfruit gewonnen maar uit suikerstroop.

Conserveermiddel E282

Oftewel calciumpropionaat. Een conserveermiddel welke ook wordt gemaakt door bacteriën in de dikke darm en biedt bescherming tegen schimmelvorming bij voedingsmiddelen. Het wordt vaak gebruikt in pizza’s, (smeer)kaas en brood. Er is geen veiligheidslimiet, maar kan voor sommige mensen een overgevoeligheidsreactie geven als migraine en darmproblemen.

Conserveermiddel E202

Ook wel beter bekend als kaliumsorbaat. Heeft tevens een functie als conserveermiddel en beschermt tegen schimmels. Wordt veelvuldig toegepast in etenswaren als jam, sauzen, margarine, sapjes, kaas en wijn. Dit kaliumzout wordt gewonnen uit de lijsterbes, maar commercieel wordt het chemisch gemaakt nagemaakt in fabrieken. Er zijn geen schadelijke effecten van dit E nummer bekend, maar net zoals bij de E282 zijn er mensen die overgevoelig zijn voor dit conserveermiddel.

Favoriet in de keuken

Ik heb hem al vaker in mijn blog voorbij laten komen….deze knoflookpers is mijn held in de keuken! Ik kook bijna elke dag met knoflook en heb een gruwelijke hekel aan een knoflookpers waar alles tussen blijft zitten. Velletjes vindt je altijd terug in de vaatwasser en het is tevens zonde dat er een gedeelte achterblijft. Dit pareltje hebben we nu bijna een half jaar en is ontzettend makkelijk schoon te maken, verspilt niet en fungeert tevens als middel tegen geurtjes aan je handen. Je wrijft de pers onder de kraan tussen je handen en weg is de knoflookgeur!

Weetje

Wist je dat je ontzettend veel dingen in kunt vriezen zodat je ze niet hoeft weg te gooien en kan bewaren tot later? Dus ook wraps, aangebroken kokosmelk en gewone melk. Maar aardappels bijvoorbeeld weer niet, want die krijgen een gekke zoete smaak. Aardappelpuree en friet daarentegen weer wel…Eerst even Googlen dus voordat je wat weggooit! Want vaak kun je iets prima invriezen waarvan je het niet wist en zo voorkom je dus voedselverspilling.

Klein groots recept

Een gerecht voor het hele gezin dat je binnen 10 minuten op tafel hebt? Klinkt goed toch? Ik maak regelmatig een snelle pasta met tonijn en verse groenten. Ideaal voor op dagen dat je weinig tijd hebt, maar wel goed en voedzaam wil eten.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 350 gram pasta naar keuze
 • 2 blikjes tonijn op water of olie
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • 3 tomaten, in blokjes gesneden
 • Groene paprika, in blokjes
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1 eetlepel oregano
 • Peper, zout
 • Boter of olie

Wat moet je doen?

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit boter of olie in een hapjespan en fruit de knoflook aan. Voeg de paprika en de tomaat toe en bak kort mee. Voeg nu de inhoud van de blikjes tonijn toe en giet ook de gezeefde tomaten erbij. Kruid het geheel met de oregano, peper en zout. Laat nog even heel kort pruttelen en eet smakelijk! Lekker met olijfjes erbij of geraspte kaas.

Tip!

Weet je niet goed hoe je een biefstuk medium of rare bakt? Voordat het een taaie bedoeling wordt: gebruik je wijsvinger, middelvinger en ringvinger van je linkerhand en zet ze één voor een tegen je duim. Voel eens aan de muis van je hand…Wanneer je je wijsvinger tegen je duim drukt is de muis zacht (en zo moet je biefstuk voelen als je hem rare wilt), wanneer je je middelvinger tegen je duim drukt wordt de muis al iets steviger (zo moet je medium biefstuk voelen) en wanneer je je ringvinger tegen je duim drukt voelt je muis heel stevig (en zo moet je well done biefstuk voelen). Zo hoef je niet meer te gokken en bak je easy je perfecte biefstuk!

Hopelijk heb ik je weer kunnen inspireren!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Interessant om dit allemaal te lezen. En dat pasta gerecht ga ik morgen meteen proberen! ?

  Beantwoorden
  • Die saus is echt super easy en heel erg lekker! ^^ Thanks again!

   Beantwoorden
 • Hoi Geertje,
  Ik weet niet waar je de info over de E-nrs vandaan hebt want ik kan nergens je bronnen vinden?
  In ieder geval is er uit geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebleken dat E-nrs schadelijk kunnen zijn en ook is al uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat migraine niet veroorzaakt wordt door voedingsmiddelen (of E-nrs dus).
  Voor de duidelijkheid: mensen met migraine denken dit zelf vaak wel, maar het omgekeerde is waar: ze eten de voeding waar ze trek in krijgen als de aanval al begonnen is (maar ze dit zelf nog niet in de gaten hebben). Achteraf denken ze dan dat het eten hiervan de aanval veroorzaakt heeft. Helaas nog altijd een fabel dus.

  Beantwoorden

Write a comment