Achter de schermen van de keuken

Achter de schermen van de keuken #3.

Deel 3 alweer van ‘achter de schermen van de keuken’, waarbij ik jullie een kijkje geef in mijn keuken en kleine recepten deel, handige tips en weetjes en informatie geef over ingrediënten die in de (kant en klare) keuken worden gebruikt. Veel leesplezier!

Ingrediënten uitgelicht

Gemodificeerd maïszetmeel

Maiszetmeel dat wordt voorbehandeld met een bepaald soort zuur waardoor de structuur verandert. Hierdoor kan het maiszetmeel zijn werk doen (het verdikken van iets) zonder dat verhitting nodig is. Gemodificeerd zetmeel is dus zetmeel waarbij de chemische structuur is verandert. Naast verdikkingsmiddel wordt het ook gebruikt om de structuur van iets aan te passen of de houdbaarheid te vergroten.

Emulgator E322

Oftewel Lecithine. Gewonnen uit sojaolie en eidooiers, maar lecithine komt ook voor in het menselijk lichaam (zit in de celwand van iedere cel). Het wordt gebruikt om chocolade zachter te maken, maar ook als emulgator en stabilisator. Het stofje is een normale stof in het menselijk lichaam en wordt via de darm afgebroken en in het lichaam opgenomen.

Favoriet in de keuken

Mijn favoriet in de keuken deze week: de zoutarme mosterd van Damhert. Tevens glutenvrij en serieus echt heel goed van smaak! Dus wil je echt afrekenen met zout voor wat betreft ook de sausjes, kijk dan eens bij het zoutarme assortiment van Albert Heijn of Jumbo. Niet alles is even lekker, maar dit is een heerlijke mosterd. Bizar dat mosterd net zo lekker kan zijn zonder al dat zout!

Weetje

Het is een fabel dat mayonaise mislukt als je het maakt terwijl je ongesteld bent. Dit fabeltje is al heel oud en er bestaan nog veel meer fabels dat eten zou bederven als er een menstruerende vrouw in de buurt is. Klopt niet dus!

Klein groots recept

Afgelopen week at ik weer eens een verse groentesoep met balletjes. De balletjes kun je heel makkelijk kant en klaar kopen in de winkel, maar met de juiste kruiden heb je de lekkerste balletjes zo gedraaid en wel in je soep dobberen!

Voor 4 personen soep heb je nodig:

 • 200 gram rundergehakt
 • 2 theelepels nootmuskaat (geraspt)
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 2 theelepels oregano
 • Peper, zout

Mix alle kruiden door het gehakt en rol er kleine balletjes van. Voeg ze toe aan de soep wanneer deze kookt en laat het geheel 10 minuten koken. Eet smakelijk!

Tip!

Wil je je water sneller laten koken en heb je geen waterkoker in de buurt? Zorg dan dat je rekening houdt met je pan en de pit waar je op kookt. Je zou denken dat hoe hoger het vuur en hoe groter de pit, hoe sneller je water kookt. Maar als de pit niet bij de grootte van je pan past, dan verlies je veel hitte. Zorg dus dat het vuur alleen de onderkant van de pan raakt. Verder: deksel op de pan zorgt voor sneller kokend water. Het is een fabel trouwens dat water minder snel kookt als je er zout in doet. het maakt niet uit welk stofje je toevoegt aan het water, de dichtheid verandert waardoor de kooktijd ook verandert. Overigens is het verschil in kooktijd nihil.

Hopelijk vonden jullie het weer leuk en interessant om te lezen en heb ik jullie weer kunnen inspireren!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

 • Ik dacht net dat water sneller kookte als je er zout in doet.
  En Damhert kende ik enkel van hun producten voor diabeten, maar wist niet dat ze ook zoutarme dingen hebben.

  Beantwoorden

Write a comment