Random

Achter de schermen van de keuken #2.

Het eerste deel werd vorige week heel enthousiast ontvangen. ‘Achter de schermen van de keuken’ geeft je een kijkje in mijn keuken maar ook in de algemene keuken. Ik licht ingrediënten uit, deel (kleine) recepten en laat je zien waar ik in de keuken niet meer zonder kan. Veel plezier met lezen!

Ingrediënten uitgelicht

Veel voorkomende ingrediënten in pakjes en zakjes zijn maltodextrine en palmvet. Omdat ik dit vaak tegen ben gekomen tijdens het namaken van de recepten leek het mij interessant eens uit te zoeken wat deze ingrediënten zijn.

Matodextrine

Maltodextrine is een koolhydraat die uit mais wordt gewonnen. Het is een wit poeder en smaakt zoetig. Het wordt dan ook gebruikt om (kant en klare) gerechten een zoetige smaak te geven en wanneer je matodextrine toevoegt aan water krijg je glucosestroop. Het is een relatief goedkope stof en kan naast mais ook uit aardappels worden gemaakt. In de pakjes en zakjes wordt maltodextrine veelvuldig gebruikt, omdat het kristallisatie van poeders voorkomt en het dient tevens als bindmiddel. Het is een veilig levensmiddel en zit in heel veel voedingsmiddelen, zoals chocolade, koekjes, pannenkoekenmix, maaltijden met pakjes en zakjes en ingeblikt fruit. Voor diabeten is het niet altijd veilig, omdat het een schommeling van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.

Palmvet

Palmvet of palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de palmvrucht en wordt vaak toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verlengen. Palmvet is meerdere keren nadelig in het nieuws geweest omdat het in verhouding veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en dient dus met mate gegeten te worden. Het is overigens wel een goedkoop oliesoort waardoor het veelvuldig wordt toegevoegd aan kant en klare sauzen, koekjes, zoutjes en pindakaas. Palmvet lijkt vrij onschuldig, maar naast de grote hoeveelheid verzadigde vetten en dus een verhoofd risico op hart- en vaatziekten, lijkt het ook in verband te staan met diabetes en kanker.

Favoriet in de keuken

Dat fijne messen niet duur hoeven te zijn bewijst dit bijzonder goedkope aardappelschilmesje van Solingen, onder andere te koop bij de Xenos. Voor nog geen halve euro ben je in het bezit van een alleskunner die altijd scherp blijft en die niet kapot te krijgen is! Ik snijd er van alles mee: fruit, groenten, kaas, pizza, etc. Heerlijk ding en onmisbaar in de keuken voor mij!

Weetje

Wist je dat boontjes niet gaar worden als je ze samen met tomaten kookt of bakt? Dat komt door een zuur uit de tomaten die ervoor zorgt dat de sperziebonen niet garen. Even de tomaten apart koken of bakken dus! Of ze na het koken van de sperziebonen toevoegen kan natuurlijk ook!

Klein groots recept

Ik heb toch een lekker ‘comfort food’ recept voor jullie! Ik maakte een Mexicaanse ovenschotel met Cheddar kaas, gehaktballetjes, tortillachips en bruine bonen. Om je vingers bij af te likken en gelukkig ook makkelijk om te maken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 350 gram (runder)gehakt
  • 1 blik bruine bonen, uitgelekt
  • 100 gram tortillachips
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • 1 zakje Oosterse wokgroenten
  • 6 plakjes Cheddar kaas
  • Boter of olie
  • Ovenschaal

Wat moet je doen?

Meng het gehakt met alle kruiden en maak er balletjes van. Braad deze aan in wat boter of olie en voeg als ze bruin zijn de tomatenpuree toe. Roer goed door en meng daarna de wokgroenten en de bruine bonen toe. Laat 10 minuten met een deksel op de pan garen. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verdeel het gehakt met de groenten en de bruine bonen in een ovenschaal en leg de tortillachips er bovenop. Leg als laatste de plakjes Cheddar op de schotel. Laat de kaas smelten in de oven voor 10 minuten en serveer met een frisse salade. Eet smakelijk!

Tip!

Probeer je te minderen met zout? Houd er dan rekening mee dat het wennen aan minder zout soms wel een paar weken duurt. Je moet er dus echt aan wennen, maar het komt goed! Om het zout wat minder te missen kun je de smaken in je eten wat pittiger, zoeter of zuurder maken. Cayennepeper en gerookte paprikapoeder is een goede smaakmaker, maar ook citroen of limoen werkt heel goed.

Hopelijk vonden jullie het weer leuk en interessant om te lezen en heb ik jullie weer kunnen inspireren!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

  • Dat van de boontjes en tomaten is nieuw voor me! Thanks babe! x

    Beantwoorden
  • Leuke serie artikelen! E621 (wat je beschreef in het 1e artikel) en maltodextrine zijn hetzelfde ingredient, alleen met een andere benaming. Maar niet zo onschuldig wat het lijkt helaas…

    Beantwoorden
    • maltodextrine is een zoetige en E621 een hartige smaakversterker. Hoe kan dat hetzelfde zijn?

      Beantwoorden
  • Het schilmesje is inderdaad een alleskunner. Bij mij in dienst als tuinmesje. Het mesje wordt in de groentetuin regelmatig mishandeld en is nog steeds scherp.

    Beantwoorden

Write a comment