Achter de schermen van de keuken koken

Achter de schermen van de keuken #1

Daar is hij dan, het eerste deel van ‘achter de schermen van de keuken’. Niet in de vorm van een nieuwsbrief, maar gewoon met een blog. De meesten vonden een nieuwsbrief namelijk geen goed idee en zagen leuke nieuwtjes, weetjes en kleine recepten het liefst gewoon op de blog zelf. U vraagt, wij draaien! Laat mij vooral weten wat je ervan vindt en of je nog aan- of opmerkingen hebt of leuke ideeën!

Ingrediënt uitgelicht

Altijd leuk om eens te weten te komen wat je eigenlijk eet als je een pakje of zakje gebruikt. Vandaag licht ik de smaakversterkers uit die worden gebruikt in de Honig lasagnesaus. Benieuwd wat je eigenlijk eet? Onderstaande informatie heb ik uit verschillende bronnen, zoals het voedingscentrum.nl, voedingswaardentabel.nl en

E621

Mononatriumglutamaat (ook wel bekend als ve-tsin) is een aminozuur welke in de natuur vaak voorkomt. Het is een zoutsoort met een hartige smaak en wordt vaak als smaakversterker gebruikt in kant-en-klare sauzen en soepen. In de Aziatische keuken wordt het veel gebruikt en is het beter bekend als ve-tsin. In je lichaam heeft het een stimulerende werking op zenuwcellen en sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Je kunt dan na het eten te maken krijgen met een opgejaagd gevoel of hartkloppingen. Omdat het percentage mononatriumglutanmaat in kant-en-klaar voedsel in verhouding laag is wordt het als veilig beschouwd en is het toegestaan, mits men zich houdt aan een maximum. Dit maximum geldt overigens niet in Noord Amerika.

E627

E627 is ook een natriumzout, een natuurlijk zuur welke wordt gewonnen uit gistextract. Dit is net als de E621 een smaakversterker en zorgt voor meer smaak in kant-en-klare producten. Hoewel dit natriumzout wordt gebruikt om minder zout te hoeven gebruiken in het product, blijft het een zoutsoort. Ondanks dat ook dit zout als veilig wordt bestempeld zijn er mensen die er een allergie door ontwikkelen. Het is verboden in babyvoeding maar er is geen maximale hoeveelheid die gebruikt mag worden in pakjes en zakjes.

E631

Oftewel natriuminositaat. Behoort ook tot de groep smaakversterkers en wordt gewonnen uit vlees en sardines (ja echt). Personen met astma kunnen hevig reageren op dit stofje, evenals personen met jicht. Maar omdat het percentage in voedingsmiddelen zo laag is is de kans erg klein dat je er ziek(er) van wordt. Kinderen jonger dan 12 weken mogen ook dit stofje niet binnenkrijgen, net als de voorgaande E nummers. Deze smaakversterker heeft een 10x sterkere werking dan de E621 en E627. Er is dus weinig voor nodig.

Altijd interessant wat je eigenlijk in je mond stopt. Ook al zijn deze E nummers veilig, ze voegen eigenlijk niets toe aan je voeding. Wat je proeft zijn dus de E nummers en niet zozeer echte smaken als kruiden en specerijen.

Favoriet in de keuken

Mijn favoriet in de keuken is deze week mijn lieve trouwe hapjespan. Tevens te gebruiken als wok. Geen peperduur ding, maar eentje van Ikea. Ja Ikea! Deze pan gebruik ik bijna dagelijks en er is nog geen krasje in te vinden. Er zit ook een stevige glazen deksel bij waarmee me je maaltje heerlijk kunt laten pruttelen. De pan bevalt zo enorm goed dat ik eigenlijk nooit meer een andere wil. Ook als wok doet hij uitstekend zijn werk en de prijs-kwaliteit verhouding vind ik echt geweldig goed. Aanrader!

Weetje

Wist je dat je kerrie eerst moet verwarmen voordat de smaken vrijkomen? Kerrie door je maaltje husselen heeft dus helemaal geen zin, want kerrie moet eerst verhitten. Je doet dat heel eenvoudig door de kerrie met de boter heet te laten worden in een pan (eventueel met ui en/of knoflook erbij) en daarna begin je met koken of braden. Zo haal je alle smaken uit je kerrie!

Klein groots recept

En dan nu even een klein receptje met groots resultaat. Het leek mij leuk om naast de reguliere recepten (deze recepten zijn voornamelijk recepten voor het diner) ook de kleinere recepten te delen zoals baksels, tussendoortjes, ontbijtjes en lunches. Vandaag het simpele recept van ei wrap met gerookte zalm en pesto.

Voor 1 persoon heb je nodig:

  • 50 gram gerookte zalm
  • 2 eieren, losgeklopt
  • wat reepjes komkommer
  • Paar ringen rode ui
  • Peper
  • Oregano
  • 2 theelepels pesto

Kluts de eieren door de peper en oregano. Bak in een koekenpan een omelet van deze twee eieren. Besmeer de omelet met pesto en bekleed hem met de gerookte zalm, komkommer en rode ui. Rol de omelet op en serveer als een wrap. Heerlijk als koolhydraat arm ontbijt of lunch!

Tip!

Even een tip waarmee het koken en/of bakken wat makkelijker wordt!Ik ben fan van baksprays om een taart-vorm, cake-vorm of bodem in te vetten. Geen gedoe met boter en kwastjes, maar gewoon even sprayen en klaar. Deze komt van de Body en Fit shop, maar je kunt ze bij veel andere winkels online bestellen en waarschijnlijk ook bij een winkel als de Tuinen. Hij is er ook in de varianten met olijfolie en kokosolie. Ideaal!

Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen en nogmaals: mochten er op- of aanmerkingen zijn, verzoekjes, vragen, etc….laat het mij weten! Ik zal ook proberen korte (kook) filmpjes toe te voegen aan deze blogs en ideeën daarvoor zijn ook altijd welkom.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoe vond je dit recept of artikel?

Geef 1 tot 5 sterren!

Gemiddelde waardering / 5.

Ben jij de eerste die stemt?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

  • Super leuk dit!!
    Fijn en handig om wat meer informatie te krijgen over E nummers en te zien wat je favorieten zijn. En weetjes en tips zijn natuurlijk altijd welkom. Wat mij betreft mag je hier zeker mee doorgaan!
    Liefs…

    Beantwoorden
  • Leuk artikel, maak regelmatig gebruik van je recepten. Super fijn dank daarvoor.

    Beantwoorden
  • Leuke blogg. Zelf heb ik een gietijzeren wok gekregen van sinterklaas 2 jaar terug. Een investering, maar zeker een aanrader. Zeker nu met mijn nieuwe gasfornuis met wokbrander wat een top ding! Ik gebruik hem bijna elke dag wel.

    Beantwoorden
  • Heel leuk artikel! Fijn, die afwisseling van info, tips, jouw persoonlijke favorieten, …

    Beantwoorden
  • Je zou het zo niet verwachten maar IKEA heeft inderdaad fijne pannen. Zelf een keer een grillpan gekocht, heerlijk ding! Verder een hele leuke blog en ben het ermee eens dat het beter is als een nieuwsbrief. Bedankt voor de handige tips =)

    Beantwoorden
  • zit er in de spray geen E nummers, ik bak zelf altijd met olie of roomboter die zijn allebei puur zonder rommel

    Beantwoorden
  • Wat een leuke blog! Leuk, weer eens iets heel anders!

    Beantwoorden

Write a comment

Lees vorig bericht:
Voel je je wel helemaal lekker? Over chronisch ziek zijn en teleurgesteld raken in jezelf.

In je hoofd zitten doelen en wensen. Ze zitten er om nagestreefd en behaald te worden. Zowel je lijf en...

Sluiten