Random

Review Killerbody ‘Back in shape’.

Twee jaar na het verschijnen van het eerste ‘Killerbody’ boek van Fajah Lourens, is daar alweer het derde boek. Gericht op zwangere vrouwen en vrouwen die na hun bevalling weer terug in vorm willen komen. Dit derde boek is weer een compleet naslagwerk en bevat naast voedingsschema’s en trainingschema’s ook heerlijke recepten, handige boodschappenlijstjes, weetjes en gezonde voedingstips (zelfs voor kinderen). Zal het Fajah weer lukken om met dit boek op 1 te komen?

Fajah heeft mijn hart toch wel een beetje gestolen..

Fajah heeft met haar Killerbody-reeks mijn hart wel een beetje gestolen. Twee jaar geleden kwam haar eerste boek uit en ik nam volgers mee in de (dieet)weken die volgden. Het zorgde voor het verliezen van maar liefst 14 kilo en veel mensen zijn door mijn ervaring en blogs gemotiveerd geraakt om ook aan de slag te gaan. De artikelen rondom het Killerbody dieet (boek 1 en 2) zijn na de recepten nog steeds de meest gelezen artikelen op Lifesabout.nl.

Wat boek 1 en 2 zo’n succes maakten? Het feit dat het een enorme houvast gaf aan een gezondere lifestyle. Met name boek 1 gaf een compleet houvast door de voedingsschema’s en oefeningen. Maar Fajah schrijft ook open en eerlijk over haar struggles, valkuilen en zwakkere momenten. Het feit dat zij zo open en eerlijk is maakt het tot een succes. Het is enorm toegankelijk en ze staat als het ware ‘naast’ je in plaats van boven.

Oke, nu door naar ‘back in shape’. Het boek viel gister op de deurmat (de dag van de lancering) en ik wachtte met smart op dit derde deel. Overigens heb ik dit exemplaar zelf gekocht en is dit artikel niet gesponsord. Het derde deel is gericht op zwangere vrouwen en vrouwen die na de bevalling weer ‘back in shape’ willen komen. Fit in je zwangerschap en fit na je zwangerschap is het motto van Fajah. En mocht je denken ‘je gaat toch geen dieet doen tijdens en vlak na je zwangerschap?’ Nee, dit gaat niet over een heuze killerbody tijdens het broeden. Het gaat om fit blijven, gezond eten en goed voor je lijf zorgen.

Veilig trainen tijdens en na je zwangerschap

Heb jij gesport tijdens de zwangerschap? Fit zijn tijdens je zwangerschap kan je helpen om sneller te herstellen na de bevalling. Ik heb zelf tot 20 weken gesport (zwanger&fit) maar moest stoppen omdat ik trombose in mijn vingers kreeg. Sporten is dus heel erg aan te raden, mits je natuurlijk in goede gezondheid bent. Wanneer je ontzettend moe of misselijk bent is het vanzelfsprekend niet altijd haalbaar.

Wat ik een pluspunt vind aan dit boek is dat Fajah al begint met het gezond zwanger worden. Er is (meestal) een zwangerschapswens en het is van belang om voordat je zwanger wordt al goed voor je lichaam te zorgen. Fajah zet alle belangrijke vitamines op een rij en legt uit waarom het zo belangrijk is om voor je zwangerschap al te zorgen voor een gezond lijf.

Want als ik het kan, kun jij het ook!

12-weken dieet voor na de bevalling

Tijdens de zwangerschap is gezond eten een must, maar we doen niet aan diëten. Fajah besteedt een heel hoofdstuk aan zwangerschap en gezond leven. Hoe zit het met sporten en eten? Waar zorgen die hormonen voor en waarom krijg je te maken met meer cellulite? Verder vind je een weekschema voor voeding om je een houvast te geven tijdens de zwangerschap. Let op: dit is geen weekschema om af te vallen, maar om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Benadrukt wordt om altijd te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog of dit schema bij jou past.

Wat voor mij niet in dit boek had hoeven te staan is het hoofdstuk over bevallen. Voor een zwangere kan dit interessant zijn, maar eerlijk gezegd ‘past’ het niet in het boek. Er wordt beschreven wat de voor- en nadelen zijn van thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen. Vervolgens komen de bevallingen van Fajah ter spraken. Leuk om te lezen, maar het staat een beetje gek in dit boek. Want wat heeft dit met een sterk lijf te maken?

Wel interessant: de invloed van hormonen op je lijf na de bevalling.  Per hormoon wordt uitgelegd waar het hormoon voor is en wat het met je lijf en geest doet. En dat is meer dan je denkt!

En dan…is de bevalling achter de rug. Na de zwangerschap kun je op een gegeven moment weer zodanig letten op je eten en gaan bewegen dat je weer kan gaan afvallen. Fajah begint in het boek voorzichtig met wat kleine oefeningen voor je bekkenbodem, welke zijn opgesteld door de Nederlandse vereniging voor Bekkenbodem-fysiotherapie.

Vanaf drie maanden na de bevalling is je bekkenbodem hersteld en kun je meer gaan bewegen. Denk aan krachttraining en buikspieroefeningen. Het boek beschrijft verder de combinatie borstvoeding en sporten, borstvoeding en eten en borstvoeding en afvallen.

Handige trainings- en voedingsschema’s

En dan het ‘back in shape’ plan! Op een gegeven moment is er werk aan de winkel (of niet, lucky bastard!) en kun je aan de slag met een 12 weken plan. Na uitleg over macro’s vind je de schema’s voor fase 1, 2 en 3. Ze zijn afwisselend en doeltreffend en elke fase duurt 4 weken. Ben je na 12 weken nog niet tevreden? Dan kun je weer terug naar fase 1, 2 en 3.

De trainingen in het boek lijken heel erg op de trainingen uit boek 1, maar het tempo is wat lager en gericht op de vrouw na de bevalling. Nieuw en positief vind ik de visualisatie oefeningen in het boek. Deze dragen bij aan een positief zelfbeeld en een sterk lijf. Dus niet alleen aan de slag met gewichten, maar ogen dicht en aan jezelf ‘werken’.

Lekkere recepten voor het hele gezin

Als zogenaamde foodie ben ik natuurlijk dol op recepten. Ik blader in zo’n boek dan ook gelijk door naar het gedeelte met recepten en eerlijk gezegd werd ik dit keer een beetje somber. De recepten klinken heerlijk, maar waar zijn de foto’s? Ik mis de foto’s van de heerlijke gerechten. Er staan af en toe wel wat afbeeldingen bij van ingrediënten, maar je wordt dit keer niet lekker gemaakt door de mooiste foto’s van de lekkerste gerechten.

Foto’s bij recepten zijn toch wel heel erg belangrijk, bijna leidend. Een recept zonder foto is als een schilderij in het donker. Je wil weten wat je ziet, wat je gaat eten. Foto’s zorgen ervoor dat je wordt aangetrokken tot een recept. Het ontbreken van die foto’s vind ik toch wel een minpuntje van dit boek. Verder zijn de recepten net als in deel 1 en 2 gewoon lekker makkelijk en geschikt voor het hele gezin. Er worden ook recepten beschreven die je kunt maken tijdens de periode van borstvoeding, om zo goed mogelijk alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gezonde voedingstips voor kinderen

Fajah slaat de spijker op zijn kop. Kinderen bewegen veel te weinig en dat zorgt voor een forse toename van het aantal kinderen dat kampt met obesitas. Te weinig in beweging, teveel achter de computer, televisie of de tablet. Top vind ik dan ook het hoofdstuk (op)voedingstips. Persoonlijke ervaring en tips van Fajah, gecombineerd met de lekkerste recepten voor het hele gezin. Er zitten ook glutenvrije, vegetarische, vegan en lactosevrije recepten tussen, fijn!

Kortom…

Eindoordeel? Wederom een boek waar veel passie en tijd in is gestopt, geschikt voor de zwangere to be, de zwangere vrouw en/of de bevallen vrouw. Ook wanneer je jaren geleden bent bevallen kan dit boek je helpen om langzaam weer ‘back on track’ te komen om vervolgens te eindigen in shape. De oefeningen zijn duidelijk en haalbaar, de tips en achtergrondinformatie heel interessant

Voor mij hadden de bevallingsverhalen er niet in gehoeven, evenals de voor- en nadelen voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling. Maar dat is persoonlijk, want een ander kan dit juist een aanvulling vinden. En ik mis de foto’s van de gerechten waardoor ik toch minder snel geneigd ben om ze te maken.

Maar al met al: topper! Een fijn naslagwerk om je gemotiveerd te krijgen en te houden om voor je lijf te zorgen voor, tijdens en na de zwangerschap. Je kunt het boek onder andere bij Bol.com bestellen.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment