Privacywet 2018

Vanaf mei 2018 ben je verplicht je aan de privacywet te houden. Dat houdt voornamelijk in dat je duidelijk maakt wat je met eventuele persoonsgegevens doet en waar deze gegevens uit bestaan. Lifesabout.nl heeft besloten om middels deze pagina duidelijk te maken wat er met gegevens van de bezoeker gebeurt.

Mijn blog en persoonsgegevens

Mijn blog bestaat sinds het najaar van 2014 en bevat naast persoonlijke blogs, ook informatieve artikelen en recepten. Maandelijks lezen er zo’n 35.000 mensen mee en zij zien ruim 150.000 pagina’s. Reageren op een blog of recept is altijd mogelijk en wordt enthousiast gelezen. Bij het achterlaten van een reactie moet men verplicht een naam en emailadres achterlaten. De naam kan anoniem en het emailadres kan een mailadres naar keuze zijn. Echter, dit mailadres is niet voor overige lezers zichtbaar. Ik kan dus als enige het emailadres lezen, evenals het IP adres van de bezoeker.

Wat doe ik met de persoonsgegevens?

Het achterlaten van een emailadres en het registreren van een IP adres heeft als primaire doel om als redacteur te kunnen reageren op een reactie. De persoon in kwestie die een reactie achterlaat krijgt via zijn of haar e-mail een melding dat er een reactie is gegeven. Ik ga ervan uit dat als een volger zijn of haar gegevens achterlaat, akkoord gaat met het feit dat ik een reply kan geven op zijn of haar reactie.

Persoonsgegevens hebben voor mij enkel als doel om een gebruiker danwel volger te kunnen blokkeren indien er sprake is van het plaatsen van reclame, haatdragende taal of andere vervelende reacties.
Ik verzamel nooit de adressen voor een ander doel. Ik zal alleen de adressen gebruiken om een gebruiker te kunnen blokkeren zodat hij of zij geen reactie meer kan achterlaten.

Functionaris gegevensbescherming

Vanaf 25 mei 2018 geldt er nieuwe Europese privacywetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties kunnen dan verplicht zijn om een FG aan te stellen. Natuurlijk mogen organisaties dan ook nog steeds vrijwillig een FG aanstellen.

Binnen Lifesabout.nl betreft deze functionaris de eigenaar van Lifesabout.nl, oftewel Dhr. GLTH Boekhouder. Hij zal de volgende taken hebben:

  • toezicht houden;
  • inventarisaties van gegevensverwerkingen maken;
  • meldingen van gegevensverwerkingen bijhouden;
  • vragen en klachten van mensen binnen en buiten de organisatie afhandelen;
  • interne regelingen ontwikkelen;
  • adviseren over technologie en beveiliging
  • input leveren bij het opstellen of aanpassen van een gedragscode.

Lifesabout.nl, maart 2018.