Lifestyle

Pobody’s nerfect

Oftewel: niemand is perfect. Iets wat we vaak zeggen, maar soms amper voelen. Hoe komt dat? Ook ik wil het zijn, in al mijn doen en laten. Waarom zijn we altijd bezig om perfect te zijn en filters over foto’s te plaatsen als niemand perfect is?

Het idee dat perfecte mensen de wereld rulen ervaar ik steeds meer. Met name Social media heeft daar een groot aandeel in gekregen. Filters op foto’s, tutorials met de meest mooie make-up en haar trucjes, wallen die je met een app kunt wegvagen…Ik kijk graag naar youtube en doe inspiratie op om mijn make-up net even anders te doen. Maar dat perfecte lijntje op mijn ogen resulteert in een wiebelige bliksemschits en mijn highlighter zorgt er bijna voor dan mensen zichzelf kunnen zien in mijn gezicht. Als ik mijn wallen dan maar wegveeg met mijn nieuwe app ontstaan er rare vlekken onder mijn oog en vervolgens een onbedoelde nose-job. Nee…dit is mooi…

erwst

Onzekerheid is deels een oorzaak van het perfect willen zijn. Faalangst, bang voor wat mensen van je denken of over je kunnen zeggen. Of juist de drang om mensen naar je te laten opkijken. Wat zal nou echt de reden zijn dat we neigen naar perfectie, maar dat het nooit goed is? Het is uiterst vermoeiend om altijd maar het gevoel te hebben dat je het niet goed genoeg doet. Mijzelf grenzen geven probeer ik door de jaren heen steeds meer. Laten we hopen dat ik als dametje van 85 om mijzelf kan lachen en het allemaal wel best vindt. Inclusief vieze ramen, ongestreken gordijnen en een make-up loos hoofd.

Ik ben zelf een perfectionist tot en met. In de jaren op de middelbare school was het helemaal erg. Tot ik ontdekte dat er meer was dan huiswerk en school (lees: een vriendje en uitgaan) en ik de andere kant op dreef. Eenmaal aan een HBO studie was mijn perfectionisme weer op en top aanwezig. Het bleef een leerdoel, tijdens mijn studie en ook met stages. Op het werk merk ik het nog wel eens. Toch nog even dat ene doen, want ze zullen anders wel denken…Maar tegelijkertijd zijn ‘ze’ net zo onzeker en bang om te falen en denken zij precies hetzelfde.
Respect heb ik voor mensen wie het allemaal niets kan schelen. ‘Take it or leave it’, heerlijk.

Niemand is perfect en daarom zijn we het allemaal.

Ben jij een perfectionist of juist helemaal niet? Ik hoor graag van je!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Ik ben geen perfectionist wat betreft mijzelf.
  Maar dat komt door mijn geweldige zelfbeeld.
  Qua werk ben ik dat wel enorm…. niet altijd handig!

  Beantwoorden
 • Mooi artikel! Ik herken het perfectionisme waar je over verteld. Maar inderdaad niemand is perfect en ik denk dat het heel wat scheelt om daar ook niet naar te streven, maar te streven naar de beste versie van jezelf!

  Beantwoorden
 • Hier nog een perfectionist in hart en nieren! Gelukkig heb ik er therapie voor gekregen, voornamelijk voor mijn faalangst. Dit heeft mij zó veel geholpen dat mijn faalangst zo goed als weg is. Het perfectionisme zit in je en zal je nooit helemaal kunnen laten verdwijnen, maar gelukkig is het bij mij wel een stuk minder geworden. En inderdaad: niemand is perfect! Deal met wat je hebt en wat je kan en wees er trots op!

  Beantwoorden
 • Ik heb redelijk ernstige faalangst. Dit is ontzettend moeilijk vooral i.c.m mijn studie. Ik zou soms ook willen dat het me allemaal niets zou uitmaken, zou mijn leven een stuk makkelijker maken. Mooi geschreven.

  Beantwoorden

Write a comment