Lifestyle Mama

Papa vs mama. Waar verschillen wij in qua opvoeding?

Opvoeden doe je (meestal) samen. De één vult de ander aan waar nodig en samen maak je keuzes rondom het opvoeden. Maar er zijn ook verschillen die er best mogen zijn. Giorgio en ik zijn in sommige ‘opvoed activiteiten’ gewoon anders en dat is prima. Benieuwd welke?

*Dit artikel bevat een product die is opgestuurd door een bedrijf.

Papa is wat strenger…

Of papa’ s over het algemeen wat strenger zijn durf ik niet te zeggen, maar hier geldt dat wel een beetje. Giorgio is opgegroeid op Curacao en zijn ouders waren ook vrij streng. Duidelijke regels en o wee als je ze overtrad. Hier in huis gelden er ook regels, maar soms ben ik wat flexibeler in die regels dan Giorgio. Niet dat ik het consequent zijn om zeep help, maar Saar kan net wat meer bij mij over een grens gaan dan bij Giorgio.

Ik herhaal meer, Giorgio is luid en duidelijk

Met de nadruk op ‘ luid’. Hij schreeuwt niet, maar zet vaak wel een harde stem op als Sarah iets doet wat niet mag of wanneer ze blijft zeuren. Ik herhaal en blijf een paar keer waarschuwen. Maar een harde stem opzetten doe ik niet. Toch krijgen we allebei meestal voor elkaar wat we willen bereiken, of het nou is door herhaaldelijk waarschuwen of eenmalig een luide stem. Het werkt blijkbaar allebei…

Papa kan wat beter tegen pruillippen en traanogen…

Ja, een echt moederhart hier hoor. Iets met hormonen enzo. Ik kan slecht tegen een huilende Saar en als ik zie dat ze zichtbaar teleurgesteld of verdrietig is, dan smelt ik weg. Ik houd 9 van de 10 keer voet bij stuk maar daar is heel veel moeite voor nodig. Giorgio prikt daar makkelijker doorheen. Niet zo gek wanneer je geen last heb van die eeuwige moeder-hormonen. Brrr.

Ik ben meer de knuffelaar…

Papa is de sterke rots, om mee te stoeien en te dollen. Mama is de heerlijke knuffelbeer en ligt ook lekker wanneer je een filmpje kijkt. Saar kan met ons allebei enorm knuffelen (en met opa en oma) maar met mij helemaal. Overdag zijn we net twee magneten, heerlijk!

Mama verwent net even wat meer….

Ja hoor, schuldig. Ik heb een zwak voor leuk speelgoed, knutselspullen en weet ik het wat. Wanneer we boodschappen doen neem ik niet altijd wat mee, maar regelmatig kan ik het niet laten om Sarah te verrassen met een klein cadeautje. Dat kind heeft zo enorm veel speelgoed, daar word je duizelig van. Maar ik ben niet de enige die schuldig is, oma uit Amerika kan er ook wat van 😉

Niet alleen Sarah wordt regelmatig verwend met speelgoed en kleding. Papa was laatst ook weer aan de beurt en kreeg dit prachtige overhemd toegestuurd.

Met recht een pracht exemplaar. John Miller overhemden zijn een verrijking voor de kledingkast van de moderne man. En dat klopt helemaal, want naast papa is Giorgio natuurlijk ook een hele hippe, moderne echtgenoot 😉

Overeenkomsten…

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Sterker nog, we zitten ontzettend op een lijn. Voor wat betreft regels, normen en waarden. Waar we vooral veel overeenkomsten in hebben? Het consequent zijn en het communiceren naar en met Sarah. Allebei belangrijk om grenzen duidelijk te hebben. Leuk feitje: bij papa’ s en mama’ s lijken er vooral overeenkomsten te zijn in het opvoeden. Er zijn altijd wel wat verschillen, maar over het algemeen liggen ouders dus keurig op één lijn!

Sarah kan iets doen wat niet mag en dat is een leermoment. Maar wij zijn allebei van mening dat je niet alleen moet aangeven dat iets niet kan of mag, maar ook waarom niet. Uitleg geven dat ze bijvoorbeeld niet altijd mag kiezen wat ze kijkt of wat ze eet. Wij zijn er allebei van overtuigd dat uitleg geven en goed communiceren zorgt voor duidelijkheid voor Saar. Zo weet ze waarom iets niet kan of mag en zal ze het sneller accepteren en snappen.

Ook zijn we geen fan van echt straf geven. We hebben Saar een keer of 4 op een stoeltje gezet in de woonkamer, met haar gezicht tegen de muur. Dit deden we als ze in een driftbui bleef hangen en er niet meer uit kon komen. Het werkt(e) prima, maar de laatste maanden is het gelukkig niet meer nodig. Ook na ‘ de stoel’  praten we er over en maken we het weer goed. Communicatie is alles!

Wat is bij jullie het voornaamste verschil in opvoeden? Of is er geen verschil? Ik ben heel benieuwd!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment