Mama

Ouders zijn te lui geworden als het om zindelijkheid gaat.

Best een heftige uitspraak of niet? Dit las ik gister letterlijk onder een artikel op Femme over het afscheid nemen van luiers. Ouders zouden gewoon wat meer zin moeten maken in plaats van te wachten tot het kwartje valt bij de kinderen. Zijn we gewoon lui of is dit opvoeden onder druk? En kan je je kindje wel dwingen om zindelijk te worden?

Wat ik gelezen heb over het zindelijk maken van je kindje(s), is dat je het de tijd moet geven. Je kindje geeft vanzelf aan wanneer hij of zij toe is aan zindelijk worden. Je kunt signalen opvangen als ze interesse krijgen in het potje, in de toiletgang van papa of mama en in plassen en poepen. Dan kun je kijken of je kindje toe is aan zindelijk worden en kan er geoefend worden met het potje. Maar wat nou als je kindje met 3 jaar het potje nog steeds negeert? Moet je je dan zorgen gaan maken? Of zijn we zelfs te lui geworden als het gaan om zindelijkheid en moet je kindje geforceerd worden als het gaat om zindelijk worden?

De vrouw in kwestie vergeleek haar drie kinderen ook met elkaar alsof het om dezelfde reep chocolade ging. ‘De eerste twee zijn met 23 en 24 maanden zindelijk geworden, dat zal met de 3e niet anders zijn’. Maar kan dat wel, je kinderen vergelijken? Ik ben ervan overtuigd dat elk kind een persoonlijke aanpak en benadering moet krijgen en dat je daarom niet kunt verwachten dat al je kinderen op dezelfde leeftijd zindelijk zullen zijn. Het scheren van de kinderen over een kam gaat nog wat verder. ‘Vanaf 20 maanden zijn kinderen er klaar voor, aldus deze moeder’.

Als ongediplomeerde moeder krabbel ik mij meteen achter mijn oren. Ten eerste omdat het mij heel erg verkeerd lijkt wanneer je kinderen ‘dwingt’ tot iets waar ze misschien nog helemaal niet aan toe zijn. Ten tweede, waarom vergelijk je alle kinderen met elkaar? Wat nou als het 3e kindje met 2 jaar nog helemaal niet toe is aan zindelijk worden? Geef je dan het kind de schuld of voel je je dan daadwerkelijk ’te lui?’ Ten derde maakt het mij onbewust en tegen mijn zin en verstand in, toch een tikje onzeker. Ben ik dan inderdaad te lui? Mijn dochter is nu 22 maanden, moet zij dan echt al zindelijk zijn? Mijn verstand en gevoel zeggen nee, maar toch zorgt zo’n uitspraak voor wat geknaag.

Feit: rond twee jaar is het kind lichamelijk toe aan zindelijk worden. De sluitspier is voldoende ontwikkelt en een kind kan aandrang voelen. Ook is het een feit dat wanneer je te vroeg begint of met teveel dwang en spanning, je kindje angstig en onzeker kan worden. Een kind kan zelf bepalen wanneer hij of zij plast en poept, niet de ouders. Wanneer je kindje er lichamelijk klaar voor is kun je belangstelling wekken om op het potje te gaan. Het laatste feit is dat maar liefst 15% van de kinderen van vijf jaar overdag of ’s nachts nog niet helemaal zindelijk zijn.

Ik sluit dit blogje af met mijn eigen conclusie. Van je kind verwachten dat hij of zij rond twee jarige leeftijd wel zindelijk zal zijn is niet zinvol. Al je kids over een kam scheren evenmin. Een kindje kun je niet dwingen, dat leidt alleen maar tot negatieve gevoelens. Volg de signalen van je kindje en hij of zij zal vanzelf aangeven wanneer er interesse is en wanneer er gestart kan worden. En dan nog: een kind kan in groep 1 van de basisschool nog steeds niet helemaal zindelijk zijn. Het kan, het is niet verkeerd of vreemd. Het is niet raar of gek, elk kind volgt zijn eigen tempo.

Vertel, hoe zie jij dit?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (17)

  • Mijn dochter was drie toen ze zindelijk was en mijn zoon net iets jonger. Je kunt niets forceren, dat werkt alleen maar averechts. Stimuleren kan wel. Op een leuke manier het potje en op het potje plassen onder de aandacht te brengen. En inderdaad: elk kind is anders. Zo is mijn zoontje heel anders dan mijn dochter en vice versa .

    Beantwoorden
  • Laat je kindje het zelf regelen! Hier kwam interesse in het potje dus we dachten alles te gaan stimuleren. Nou het hielp voor geen meter het werkte averechts. Uiteindelijk viel het kwartje en was het allemaal een stuk minder frustrerend toen wij het los hebben gelaten en rustig hebben afgewacht.

    Beantwoorden
  • Jeetje, wat een uitspraak in dat artikel. Zonde dat je daar dan stiekem toch onzeker van wordt!
    Ik kon al best plassen op een potje, maar was vaak te lui (ja, ik zelf, niet mijn mama) en te druk met mijn barbies dat ik gewoon in m’n broek plaste..
    Eigen keuze geweest;)
    Nu doe ik dat niet meer hoor, hahaha.

    Beantwoorden
  • Ik zou wel willen dat Aukje al zindelijk was maar ze is er helaas echt nog niet aan toe. En dan ga ik niet dwingen. Scheelt natuurlijk ook dat ze pas net twee is. We hebben wel al een potje in huis waar ze regelmatig op gaat zitten, maar plassen doet ze er nog niet op.

    Beantwoorden
  • Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, ons zoontje is 1 plus 2 weken. Maar in theorie ben ik het volledig met je eens! Ik ben benieuwd hoe het bij ons gaat uitpakken!

    Beantwoorden
  • Wij begonnen met 2 jaar met zindelijkheid training… luier af en lopen maar, in de zomer natuurlijk… wekenlang was ze overdag zindelijk helemaal super.
    En in 1 x was t over … ze plaste telkens in der broek en toen heb ik der weer een luier om gedaan.
    Toen werd ze pas weer overdag zindelijk met 4, net voor ze naar school ging… weet niet meer hoelang snachts duurde…

    Beantwoorden
  • Ieder kindje is anders, daar moet je gewoon rekening mee houden. Zeker je kindje niet dwingen tot iets!

    Beantwoorden
  • Bij mijn eerste kindje was ik wel zoekende en ik kwam erachter dat je op een gegeven moment het potje en het toilet kunt laten zien, ik ging er zelf op zitten zodat zij zag dat ik geen luier om had en wat ik aan het doen was. Ik heb haar er nooit zomaar opgezet, ze gaf zelf aan dat de luier af mocht.
    Bij mijn zoon ging het veel sneller. Ze waren beiden drie jaar toen ze helemaal zindelijk waren.

    Beantwoorden
  • Nog geen ervaring, maar ik ben het met je eens. Je kunt een kindje niet dwingen 😉

    Beantwoorden
  • Wij waren we er rond haar derde helemaal klaar voor. En we hadden succes. Na een week haar eerste stickerkaart vol en dus een kadootje. En toen weer een stickerkaart vol en weer een kadootje. De stickerkaarten verdwenen en de zindelijkheid ook. De stickerkaarten verschenen en de zindelijkheid kwam weer terug. Ik ben geen gekke henkie en heb haar luierbroekjes aangetrokken. In september besloot ze dat ze een groot meisje was. Wilde geen luier meer aan en was zindelijk. De tweede mag zelf beslissen

    Beantwoorden
  • Ik krijg soms het idee dat zindelijk zijn tegenwoordig een steeds groter issue is dan enkele Jaren geleden. Zal best want toen hoorde je ook niet over kinderen die in groep 1 nog een luier om hadden. Ik kan het uit mijn jeugd ook niet herinneren dat dit zo was. Dwingen, zelf aangeven. Volgens mij is het niet zo zwart/wit. Dat kinderen tegenwoordig langer in de luiers zijn dan 50 jaar geleden is dat te danken aan dat ze er massaal allemaal opeens niet aan toe zijn? Of andersom als kinderen 50 jaar geleden wel gewoon eerder zindelijk waren, zijn ze dan allemaal gedwongen en zo ja, hebben ze daar ook iets aan ver gehouden?

    Overigens denk ik niet perse dat een minder met 2 kinderen vergelijkt tussen kinderen. Kijk tenzij ze de een liever/leuker vind omdat het eerdere zindelijk was. Maar goed, dat lijkt me sterk. Wanneer ikzelf terugblik op het zindelijk worden van mijn dochters weet ik ook haarfijn wanneer de een en wanneer de ander zindelijk was. Maar ook bij wie het makkelijker ging dan bij de ander. Het is net zoals met zwagerschappen, je gaat uit van wat je kent totdat het tegendeel bewezen is. Omdat beide andere dochters ook voor 3 uit de luiers waren voor dag en nacht, ga ik er vanuit dat dochter nummer 3 dat waarschijnlijk ook is, Niet omdat ze moet, maar wel omdat ik het waarschijnlijk bij haar net zo aan ga pakken.

    Beantwoorden
  • Ik denk dat kinderen vroeger eerder zindelijk waren die luiers van toen zaten echt niet lekker. Een kindje had veel sneller door dat het onplezierig was om rond te lopen in een vieze broek. Ook hadden de moeders toen de tijd toch veel meer tijd. Dus tegenwoordig beginnen de kinderen misschien wat later met echt zindelijk worden. Een natte luiers nee dat voelt een kindje niet meer de luiers zitten prima er kan zelfs een hele nacht plas is. En mama heeft toch net iets meer tijd in de vakanties of de zomermaanden. Mijn dochter was met 2.5 zindelijk overdag en af en toe wel een ongelukje Maar dat was snel over. Het kwam toch ineens zo zo moest plassen voor onderzoek in het ziekenhuis en ik bedacht een leuk plasliedje dat werkte perfect. Net voor haar 3e jaar was ze de nachten ook zindelijk daarvoor 1x per week een natte luier. Die ineens van de één op andere dag niet meer aan mocht van haar zelf. Dus ik zeg gewoon naar je kindje luisteren en idd het moet geen dwang worden. Mijn zoontje is 2.5 die is er af en toe mee bezig en als ik tijd heb over 2 weken gaan we daar wat meer mee oefenen maar gewoon zoals hij dat wil. Hopelijk is hij dat ook met zijn 3e zindelijk.

    Beantwoorden
  • Mijn oudste was 2 en een aantal maanden en was lui. ‘S nachts zindelijk maar overdag had ze toch een luier aan, want ze liet het gewoon in de luier lopen. Luier afgedaan en klaar. Nummer 2 is nu bijna 3 en heeft verteld dat hij op de wc gaat als hij 3 is. Prima trekken we dan de luier uit en we zien wel hoe jet gaat. Hij is ook wel al bijna elke nacht droog. Dus ik hoop dat het dan snel gebeurt is. Nu dwingen lukt niet, geeft heel veel stress

    Beantwoorden
  • We hebben het een tijdje geleden geprobeerd, maar was veel te vroeg. Nu J 21 maanden wordt gaan we kijken of we het nu weer kunnen gaan proberen. Ik denk dat je goed naar je kindje moet kijken wanneer hij/zij er aan toe is, maar dat je het best kunt stimuleren.
    Ik ben heel benieuwd hoe het de komende weken/maanden hier gaat verlopen.
    Laat je in ieder geval niet gek maken!

    Beantwoorden
  • Overgrootmoeder had haar 4 dochters zinnelijk met ruim 1 jaar. Katoenen luiers en oefenen maar. Geen luxe van super goede luiers en handwas,, Nu hebben we overal minder tijd voor. Onze oudste zoon is nu 1,5 en we zijn al begonnen met oefenen. ( boekje zinnelijk maken is kinderspel) heeft goede tips. Hij heeft al aantal keer geplast op het potje. Veel ongelukjes en oefenen. Maar houdt het vooral droog als we zijn luier af doen. Verwacht hem niet binnen een paar weken zinnelijk te hebben maar we oefenen gewoon. Meerdere potjes in huis, vaste momenten even laten oefenen, doosje krentjes en n leesboekje maken het een speciaal moment op het potje. Hij voelt het zelf al aan en als hij moet poepen of plassen zegt hij mamma poepie. Ben benieuwd maar het is ook echt wel een kwestie van beginnen. Het hoedt toch ook niet meteen te lukken. We passen het gewoon toe net zoals we bijvoorbeeld de handen wassen na het eten.. Succes

    Beantwoorden
  • Zoonlief was rond 3 jaar zindelijk binnen een week en altijd alle nachten droog. Hij heeft bindweefsel afwijking. Dochterlief met faalangst en perfectionisme. Meerdere keren geprobeerd op verschillende manieren. Een maand voor school zindelijk, de week voor school poepte ze in haar broek elke dag. 1xop school in broek geplast, daarna nooit meer. Ze heeft meerdere keren blaasontsteking gehad, ook niet bevorderlijk met zindelijkheidstraining.
    Elk kind is anders, en je moet fysieke beperkingen ook niet vergeten,ook van de moeder. Ik laat me niet zo leiden door verhalen van vroeger. Ik leef nu.
    Ja er zijn ouders die hun kinderen door het KDV zindelijk laten worden, lekker makkelijk. En ik ken ouders die baby’s van 6 mnd met blote billen boven de gootsteen hangt onder het pssst geluid.
    Wat maakt het uit. Tegen de tijd dat school begint zijn ze meestal wel zindelijk, kunnen ze lopen en eten met een lepel. En niemand vraagt op de basisschool of ze tiet of fles hebben gehad, in een wandelwagen of draagzak zaten ook zo’n zinloze discussie. Leven en laten leven.

    Beantwoorden
  • Dat vergelijken heeft geen zin. Kinderen zijn allemaal zo anders. Als ik maar mijn meiden kijk dan was de oudste met 2 helemaal zindelijk, maar de jongste heeft er nog geen zin in. Met een beetje sturen komt het heus wel voor ze 4 is en naar school moet

    Beantwoorden

Write a comment