Lifestyle Mama

Een school voor je kindje uitzoeken. Waar let je op? (Inclusief handige websites)

Sarah moet nog twee worden, maar de wachtlijsten voor basisscholen zijn niet mis. Wanneer zij twee wordt moeten we opzoek naar een geschikte school waar ze pas twee jaar later naartoe gaat. Maar hoe kies je nou een school? Waar moet je op letten en wat vinden wij belangrijk?

Algemene informatie

Vanaf de leeftijd van 4 jaar mag een kind naar de basisschool. Een jaar later, op 5 jarige leeftijd gaat de leerplicht in. Ouders mogen zelf een basisschool uitzoeken en het kind mag vanaf 3 jaar en 10 maanden alvast wennen door een aantal (halve) dagen naar school te gaan.
Gemeenten hebben vaak zelf regels en afspraken als het om het kiezen van een basisschool gaat. Sommige gemeenten sturen hierover een brief aan ouders. Het consultatiebureau wijst er ook op dat er een school moet worden gekozen. De ouders zelf zijn verantwoordelijk om tijdig een passende school te kiezen. Houd er rekening mee dat basisscholen een wachtlijst kunnen hebben. Ook kan een school een leerling weigeren, bijvoorbeeld als de school vol is.
Bij het inschrijven moet je het burgerservicenummer (BSN) van je kind doorgeven. Neem hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van je kind mee.

Misschien interessant om in te kijken: de gids basisonderwijs 2015-2016 staat online. Je vindt hem hier. Je leest over de soorten scholen, de werkwijze van een school, leerplicht en basisregels.

Soorten scholen

Je begint met het maken van een keuze door te kijken wat voor school je belangrijk vindt. Wil je je kindje naar een openbare school sturen? Of liever naar een school met een godsdienstige achtergrond? Ook zijn er scholen die onderwijs geven vanuit een bepaalde pedagogische concept, denk aan vrije scholen, montessorischolen of daltonscholen. Als laatste heb je nog brede scholen, zij combineren onderwijs met extra diensten. Je kunt hierbij denken aan naschoolse opvang, sport, cultuur en huiswerkbegeleiding.

school

Afstand

Je kindje zal in het begin moeten worden gebracht, of rijdt eventueel mee met een vriendje of buurtkindje. Hoe ouder het kind wordt hoe groter de kans is dat hij of zij alleen naar school kan. Is de afstand dan goed te doen met de fiets, lopend of bijvoorbeeld de bus? De eerste jaren breng je je kindje misschien wel naar school, maar je moet ook vooruit denken. Het kind moet ook zelf de afstand kunnen behappen.

Gevoel

Wat zegt je gevoel als je langs een school bent geweest? Maak gebruik van open dagen en spreek met leerkrachten. Je gevoel over de leraren en de sfeer zegt meestal al heel veel. Ook handig: hier kun je een vragenlijstje maken met vragen waar jij antwoord op wilt hebben als het gaat om de kwaliteit van de school.

Vergelijken

Vind je het fijn om scholen te vergelijken? Neem dan eens hier een kijkje. Alle scholen in heel Nederland worden vergeleken met elkaar, wat je keuze eventueel kan vergemakkelijken. Ook vind je er soms ervaringen van ouders, wat ook altijd heel fijn is om te lezen.

Wat vinden wij belangrijk?

Tot slot nog in het kort wat wij belangrijk zouden vinden voor Sarah. Ten eerste vind ik de afstand, de leraren en de sfeer van de school het belangrijkst. Het moet er warm aanvoelen en kindjes moeten individueel worden benaderd. Ik ben zelf christelijk opgevoed en Giorgio Katholiek. Of het een openbare school gaat worden of bijvoorbeeld een christelijke, daar zijn we nog niet over uit. Het is jammer dat Sarah zelf nog niet kan kiezen. Je maakt toch een keuze voor zo’n klein mensje. Mocht het een christelijke basisschool worden dat wordt het geen streng christelijke basisschool, maar een redelijk vrije. Een beetje tussen openbaar en christelijk in dus. We hebben nog heel even de tijd, maar zodra Sarah twee is geworden gaan we echt oriënteren en open dagen bezoeken. Jeetje, ik moet er nog niet aan denken….maar toch is het ook weer een hele leuke fase.

Ook leuk om te lezen: op deze website vind je nog veel meer informatie over voor het eerst naar school gaan als peuter.

Wat vind jij belangrijk aan een basisschool? En hoe maak(te) jij je keuze? Ik zie graag je reactie tegemoet!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

  • Absoluut de sfeer en hoe de school staat aangeschreven. Wij bezochten drie scholen vlak om de hoek. Hadden bij voorbaat een voorkeur een top 3. Toen wij thuiskwamen na het bezichtigen waren we toch wel vrij zeker dat onze nr 2 positie het echt nooit zou worden, sfeerloos en saai. Uiteindelijk werd het onze favoriet, hier zit ook een peuterspeelschool bij in, dus vanaf 2 jaar zit hij daar al!

    Beantwoorden
    • Wat handig dat er ook een peuterspeelschool bij zit! Dat hoor ik vaker, ideaal. Hier helaas niet.

      Beantwoorden
  • Ik ben er nog niet mee bezig, privé, maar op mijn werk wel. Ik zou me dus verdiepen in de rapporten van de onderwijsinspectie.

    Beantwoorden
  • Ik heb gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs en er ondanks dat ik christelijk ben heb ik bewust gekozen voor een openbare school. De school die ik koos heeft een scherp anti pest anti racisme beleid en dat vind ik heel belangrijk. Ivy is half Amerikaans en deze school geeft engels vanaf de kleuterklas. Dit was de uiteindelijke doorslag gevende reden dat het deze werd, heb andere scholen niet eens meer bekeken.. haha

    Beantwoorden
    • Vind ik gaaf, dat er Engels wordt gegeven vanaf de kleuterklas!

      Beantwoorden
  • Wij hebben onze zoon ingeschreven toen hij 1,5 was….hij was de laatste van zijn klas. Wij hebben gekozen voor een christelijke school, die goed onderwijs geeft en veel aandacht heeft voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Daar zijn we nu, hij is nu ruim 6 heel blij mee. Het is een hele gemoedelijke school met veel aandacht voor de kinderen en als ouders ben je altijd welkom. Nadeel vind ik wel dat het een hele blanke school is en dat er weinig aandacht is voor creatieve vakken, zoals dans/theater/motoriek.
    Het geloof neemt wel een hele belangrijke plaats in, zonder dwingend te zijn en daar zijn we heel blij mee. Het is voor ons 1,5 km fietsen, heerlijk ritje en hij gaat sinds hij 5 is, elke dag zelf op zijn fiets. Ook wonen er veel vriendjes en vriendinnetjes bij ons in de buurt en dat is ook echt iets om op te letten. Mijn zoon loopt zo naar de straat hierachter, of er staat al weer een vriendje aan de deur. Ook met ziekte bijv. is het heel handig dat ik even iemand kan bellen of ze mijn zoon willen meenemen/ophalen. En andersom gebeurt dat ook.

    Omdat wij in dezelfde plaats wonen en sommige scholen heel populair zijn, kan het denk ik geen kwaad om er een belronde aan te wagen, ik ken meerdere gezinnen die te laat waren met aanmelden (lees, toen hun kind 2,5 was) en niet de school van hun keuze konden krijgen voor hun kinderen. Succes met de zoektocht!
    Grace

    Beantwoorden
    • Oh echt waar? Jeetje dan gaan we er snel een keer over bellen. Dank je voor de tip!

      Beantwoorden
  • Bij ons in de gemeente is er juist een enorme terugloop en is er eigenlijk maar een school die waarbij het leerlingen aantal groeit; juist die waar mijn zoon op zit! Ik heb een aantal scholen in de buurt waar ik uit kon kiezen. Sommigen stonden naast een grote weg, zo’n blok beton, totaal sfeerloos, die vielen voor mij al af. Hetzelfde gelde voor de scholen in de nieuwbouw wijken met van die mensen die met geld lopen te pronken; zo niet mijn ding! Tenslotte kwam ik dus uit bij een openbare school gezellig gelegen aan de rand van het park. Onderzoek gedaan op internet en de resultaten waren goed. Er is ook een psz dus daar ging hij vanaf 2,5 naar toe. De leraren zijn er erg toegankelijk en het is er gewoon erg gezellig dus ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze.

    Beantwoorden
  • De kleinste gaat bij de oudste op school. Volgende week begint ze daar op de psz. Lekker verse broodjes zelf maken, veel zingen en alles natuurlijk. De achtergrond is Christelijk, dus elke dag een gebed, en alle feestdagen worden heel uitgebreid gevierd. Kom een keer naar een open dag anders op de psz?

    Beantwoorden
  • Bij ons zijn gelukkig geen wachtlijsten. Ik heb al wat rondgekeken en besloten dat we op drie scholen gaan kijken zodra Aukje 3 is. En dan maar gewoon ons gevoel volgen denk ik… (Als juf heb ik natuurlijk wel al wat achtergrondinformatie opgezocht 😉

    Beantwoorden

Write a comment