Lifestyle Mama

Opvoeden: eerlijk verdelen of niet?

Een artikel op nu.nl triggerde mij om iets over het opvoeden en het verdelen van taken te schrijven. Want hoe gaat dat bij ons thuis? Houden we ons allebei evenveel bezig met opvoeden?

Vroeger stonden de vrouwen achter het aanrecht (het grapje over het enige recht van vrouwen…), onder de waslijn of in het washok. Manlief werkte en zorgde voor financiële zekerheid.
Moeder stond er dus in wezen alleen voor wat betreft het opvoeden. Zoals jullie wel weten is die tijd voorbij en werken we ook als vrouw een slag in de ronde om vrouwelijk brood op de planken te krijgen.
Het opvoeden wordt anders en de taken worden op een andere manier verdeeld.  In meer dan de helft van de gezinnen verdelen vader en moeder de taken evenwichtig.  In de andere helft is dat evenwicht er niet en is het vaak de moeder die de opvoedtaken op zich neemt.

Zijn vrouwen hier dan geschikter voor? Of zit het in de natuur dat zij meer opvoeding tot zich nemen? Is het een overblijfsel van de tijd dat moeders thuis bleven en vaders lange dagen maakten? Of voelen we ons sneller geroepen wanneer we het minst aantal uren werken? Het draaiende houden van een gezin wordt niet voor niets een fulltime job genoemd. De enige situatie waarin vaders meer opvoedtaken op zich nemen is wanneer de moeder betaald werk heeft en de vader niet.

DSC_0927

Grappig om te lezen vond ik het feit dat het kleden van de kinderen nog bijna altijd door de moeder gebeurd. Hoe zal dat komen? Zijn we zo bang voor de kekke kledingcombinaties van papa? Hebben we niet genoeg vertrouwen in de combinatie – skills van manlief? Ik kleed Sarah ook bijna altijd aan, maar dat heeft niets met wantrouwen te maken. Simpelweg ben ik overdag vaker thuis en worden Sarah en ik tegelijk wakker, wanneer Giorgio al aan het werk is.

Hier in huis voeden we samen op. Ik had nooit verwacht zo op één lijn te zitten, maar het gaat tot nu toe prima. Heel soms is er een meningsverschil en dat is hartstikke gezond. We kijken tenslotte niet allemaal met onze neus dezelfde kant op. Ook al ben ik misschien meer thuis dan Giorgio, ik heb niet het idee of het gevoel dat ik mij meer bezighoud met opvoeden dan hij.
Als ik in het weekend werk, hebben Sarah en hij het rijk alleen en komt het opvoeden op Giorgio neer. Gelukkig kan ik dat met een gerust hart aan hem overlaten!
In de avond brengt Giorgio haar wel altijd naar bed, dat vind ik ook prima en laat ik expres aan hem over. Doordeweeks moet hij al zoveel missen en dit is echt zijn moment met Sarah samen.
Hoe wij onze opvoeding noemen? Eerlijk, liefdevol, rechtvaardig en met duidelijke grenzen. En niet alleen de grenzen aangeven, maar ook uitleggen waarom iets niet mag. Wij vinden het belangrijk te blijven communiceren en er samen uit te komen, wat er ook op tafel komt.

Hoe is dat bij jullie verdeeld? Zie jij een gelijke verdelen in het opvoeden betreft? Of neem jij meer taken op je dan je man? Of andersom? Laat het mij weten!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment