Lifestyle Mama

Op vakantie met een peuter achterin. Als dat maar goed gaat…

Dit jaar maken we net als vorig jaar een autoreis naar Frankrijk. Voor bijna drie weken zon, zwembad en stokbrood zullen we gemiddeld 12 uur heen en 12 uur terug moeten rijden. In de hoop dat ze het grootste gedeelte wel zou slapen, vertrokken we midden in de nacht richting onze vakantiebestemming. Maar dat liep heel anders dan we dachten en dit jaar pakken we het dan ook anders aan.

Wat ik het meest lastig vond vorig jaar, was een jammerende en verdrietige dreumes achterin terwijl wij voorin zaten. Niet dat ik dit jaar de hele reis ook achterin ga zitten, maar we willen wel graag het één en ander anders aanpakken. Zo vertrekken we niet meer midden in de nacht met een nieuwsgierig meisje dat vervolgens de hele nacht in de auto niet slaapt en oververmoeid raakt, maar heel vroeg in de ochtend, zodat ze toch nog een redelijke nacht kan maken.
Het is altijd een kwestie van uitproberen, want voor het ene kind werkt in de nacht rijden prima, voor het andere kind werk het niet.

Enfin, we rijden dus in alle vroegte richting het zuiden over een paar weken. Met een volle Ipad met tekenfilmpjes en series, die we aan een beugel bij de stoel vast kunnen maken. Enthousiast installeerden wij dat ding vorig jaar al, maar Sarah was net 1 geworden en had er nog weinig lol van. Nu ze ruim twee jaar is snapt ze al veel meer en kan ze echt tekenfilms gaan volgen. Thuis kan ze er ook heel lang naar kijken (als het aan haar ligt) dus dat zal in de auto hopelijk ook zo zijn.

IMG_4525

Dan een tactiek die ik als tip kreeg van een ouder: kleine cadeautjes geven om de zoveel tijd. De rit duurt ongeveer 12 uur inclusief alle pauzes om de twee uur, dus zeg dat je 10 uur aan het rijden bent waarvan ze 3 uurtjes slaapt (hopelijk).
Dan heb je nog zeven uur over waarin ze zich moet kunnen vermaken. Ik heb inmiddels een mandje vol kleine cadeautjes bij elkaar gezocht die ze elk heel uur kan uitpakken en mee kan spelen. Denk aan kleine knuffeltjes, boekjes, poppetjes, dingen van Dora, etc.Ook voor de terugweg zullen we dit doen, behalve als het totaal niet werkt natuurlijk.
Van VTech kreeg Sarah de prinses Paulina* om uit te proberen, onderdeel van de Vrolijke vriendjes. Nooit eerder kwam er een vrolijk vriendje van VTech bij ons over de vloer, maar het is een hit! En een blijvertje. Dus dit soort speelgoed is ook heel geschikt om mee te nemen tijdens een reis en cadeau te geven. Leerzaam, geen irritante muziek en veel te ontdekken. Ideaal.

IMG_4363

Dan nog het eten en drinken: met name het eten gaat er altijd wel in bij Sarah. Wij gaan er niet altijd op in, maar als het moet krijgen we Sarah stil met iets te eten. Geen snoep of koek, maar een stuk fruit, rauwkost of een cracker lust ze altijd en maakt haar blij.
Tijdens de rit naar Frankrijk zijn we dus voor heel even feeders als het om het comfort van Sarah gaat. Ik kies expres niet voor zoetigheid zoals snoep of koek, omdat ze daar druk van kan worden. Ze krijgt het bijna nooit, dus suiker doet altijd hard zijn werk na het snoepen. En een druk kind dat vastzit in een autostoel is geen goede combinatie.
We nemen dus lekker veel tomaatjes mee, paprika, komkommer, crackers, soepstengels, bananen, appels, aardbeien en een paar zakjes knijpfruit. Dat vindt ze allemaal ontzettend lekker en het is nog goed voor haar ook.

Dan…rest nog de muziek. De ‘liedjes met een hoepeltje er om’ komt onze neus uit (behalve die van Saar) dus die mikken we voor de reis even uit het raampje. Dit irritante schijfje vervangen we door liedjes van Nijntje, Woezel en Pip en bijvoorbeeld Sesamstraat. Met name de liedjes van Nijntje vindt Sarah geweldig en kunnen wij nog enigszins aanhoren. En we zorgen nog voor een luisterboek in de auto van een leuk boek geschikt voor Sarah.

Met deze voorbereidingen moet het vast lukken om een klein mensje tevreden te houden in de auto! Heb jij nog tips en ervaringen om te delen? Ik hoor/lees ze graag!

* Dit artikel bevat een product welke is opgestuurd door een bedrijf/pr-bureau.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Wij gaan zondag voor het eerst met ons zoontje van 1’5 een lange reis maken. Ik hoop dat het allemaal goed gaat. Fijne vakantie alvast!

  Beantwoorden
 • Wij hadden vroeger (maar toen waren we al iets ouder als Sarah), een groot ding aan de autostoel hangen waar van alles in zat, een vakantie doe-boek, leesboekjes, kleurboekjes, stiften, knuffels etc. Toen was natuurlijk ook de draagbare DVD-speler ook nog niet in the picture.

  Beantwoorden
 • Hier gaan we dit jaar met 2 meiden ( 1 en 3 jaar) lang in de auto zitten. Bij ons gaan er ook boekjes cd’s enzo mee. Ook heb ik autobingo gemaakt voor de oudste, stickers van dingen die je onderweg tegen komt op een pillendoos geplakt, zie je iets dat erop staat, mag je het vakje openmaken, daar zit dan een rozijntje/druifje/tomaatje iod in.

  Goede reis

  Beantwoorden
 • Komt vast helemaal goed! Dit artikel roept fijne herinneringen op.. Wij gingen vroeger ook met pap en mam, en drie meiden+hondje op de achterbank, naar Frankrijk. Ook voor ons waren er cadeautjes voor onderweg, vonden we helemaal geweldig! Op een gegeven moment hadden we een grote pot haribo snoepjes.. Van pap en mam mochtend we om de 50km (dacht ik) een snoepje pakken, maar dat ging voor ons gevoel zo snel, dat we ook al snel kotsmisselijk waren, haha

  Beantwoorden
 • Zijn die tips ook toepasbaar op eentje van net 1 ??

  Beantwoorden
 • Wij gaan binnenkort ook naar Zuid-Frankrijk met de auto. Dit zijn zeer bruikbare tips hopelijk werken ze ook voor ons zoontje van dan bijna 2 jaar 😉

  Beantwoorden
 • Spannend altijd. Wij gingen vorig jaar met onze dochter van toen 11 mnd. Dat ging goed, veel gestopt en overnacht in Duitsland (we gingen naar Oostenrijk). Wij rijden overdag. Dit jaar gaan we met 2 kids en is de jongste 6 mnd. We doen het net als vorig jaar, rustig aan. Jouw tips vind ik ook goed en denk wel dat ik daar ook wat van meeneem.

  Beantwoorden
 • Wij zijn net terug van vakantie met een tweejarige, weliswaar met het vliegtuig, maar dat is voor een peuter ook saai natuurlijk ;). Potloden en een kleurboek/tekenboek waren hier een groot succes voor onderweg, net als stickers en gewoon wat nieuw speelgoed (kleine cadeautjes). Zelfs rozijntjes waren extra interessant als ze eerst als cadeautje waren ingepakt. Bij de action hebben ze ook leuke knutselboeken die leuk zijn voor onderweg.
  Succes, het komt vast goed!

  Beantwoorden
 • Er is een app voor Android, weet niet of hij ook voor Apple bestaat. Luisterbieb heet het, daar kan je voorafgaand aan de reis luisterboeken op downloaden zodat je die tijdens de reis kan beluisteren. Er zitten onder andere leuke titels bij van Dikkie Dik en Boer Boris.

  Beantwoorden

Write a comment