Lifestyle

Ben jij ook een koukleum? Dan herken je dit vast! Bijzondere koukleum-eigenschappen.

Nu de herfst nog maar een week bezig is, word ik al herinnerd aan één eigenschap die ik liever kwijt dan rijk ben: ik heb het bijna altijd koud. In de zomer over het algemeen niet, maar op het moment dat de R in de maand komt lijk ik altijd voorzien te zijn van koude handen, rillingen en kippenvel. Ik zette 11 eigenschappen van een koukleum op een rijtje, in de hoop deze groep moraal te ondersteunen en herkenning te bieden.

Thuis staat de verwarming nog niet aan, maar ik heb er de afgelopen dagen sterk over getwijfeld. Ik koos toch voor een vest, thee en een kleedje in plaats van de verwarming, maar ik weet nu al dat hij snel aan zal gaan. Wat moet dat worden met de komende wintermaanden als ik het nu al zo koud heb? In elk geval heb ik zo mijn eigenschappen om het mijzelf zo comfortabel mogelijk te maken.

Thee is je beste vriend

De melanges voor de herfst en de winter heb ik al een tijdje in huis, maar eigenlijk is alle thee gewoon heerlijk als je het koud hebt. Thee verwarmd je niet alleen van binnen, maar door het warme glas ook je handen en tijdens het blazen voel ik mijn neus ontdooien. Na een kop thee ben ik weer even comfy en warm en kan ik ertegenaan. De lekkerste thee in de herfst en winter? Sterrenmunt, Turkish apple, herfststorm en wintergloed. Heerlijk!

Een warm bad is het ultieme geluksmoment

Een warm bad is voor mij absolute ontspanning, maar helemaal wanneer ik een klomp ijs ben (en eventueel ook nog heel erg moe). Het is dan gewoon puur genieten wanneer je je koude lijf in een heet bad laat zakken. Alles tintelt en ontdooit, zo fijn. Soms loop ik expres even in een korte broek en hempje om mijn lijf zo koud mogelijk te krijgen voordat ik het bad in ga. Ja erg, maar het is zo genieten, dat moment dat je ijskoude lijf in een warm bad zakt!

Wanneer je kleding koopt voor de herfst en winter focus je je vooral op de dikke vesten, dikke sokken en sloffen

Broeken vind ik niet zo belangrijk, evenals schoenen. Maar truien, vesten en sokken vind ik wel heel belangrijk. Zo fluffy, dik en zacht mogelijk zodat al mijn ledematen goed worden voorzien van warmte. Ik ben ook dol op grote gebreide vesten en truien en loop daar het liefst elke dag in.

Je kruik gaat mee naar bed

Zodra het oktober is sleep ik mijn warme kruik mee naar bed. Ik leg hem altijd bij het voeteneind om mijn ijsklompjes op te laten rusten. Het geeft net een beetje extra warmte wanneer het buiten koud is. Voor alle duidelijkheid: wij slapen altijd met het raam open in de slaapkamer. Ik kan niet slapen als het raam dicht is, ook al vriest het 10 graden. Liever slaap ik dan met kleren, een kruik en een enorm dik dekbed.

Soms slaap je zelfs met een trui, sokken en lange broek

Het komt weleens voor dat een kruik en een dik dekbed niet voldoende zijn en dat ik een heel outfit aantrek om warm te worden. Vooral wanneer ik overdag lang buiten ben geweest in de kou krijg ik het ’s avonds in bed ook koud. Zo koud dat ik er niet van kan slapen. Een broek, trui en sokken helpen mij dan wel in slaap.

trui

Mensen schrikken als je ze aanraakt met je ijskoude handen. Het aankleden of verschonen van je kind geeft ook een schuldgevoel

Hoe vaak ik Sarah al niet heb laten schrikken met mijn ijskoude handen tijdens het aankleden of verschonen…Ik vond het als patiënt ook vreselijk als de verpleging koude handen had, het is gewoon niet fijn. Maar het komt voor dat ik ze gewoon niet warm krijg en ik mijn handen een tijdje in warm water moet doen om ze op te warmen. Of ik buig ze om een warm glas thee.

Soms heb je het idee dat er ijspegels aan je neus hangen en dat dit dopje ook nog blauw kleurt

Helemaal wanneer je ook nog eens een loopneus hebt krijg je soms het gevoel dat er ijs aan je neus hangt. Of je ‘dop’ is zo koud dat je het idee krijgt dat hij blauw kleurt. Wanneer het echt heel erg koud is en ik ben buiten, dan kleurt mijn neus vaak rood. Ook niet heel charmant, maar goed.

eet

Je verafschuwd mensen die in de winter in een t-shirt met korte mouwen lopen

‘Ja hoe kunnen ze?’ Er zijn mensen die niet zo’n last hebben van de kou en prima in een t-shirt binnen kunnen zijn. Wanneer ze naar buiten gaan trekken ze een vestje aan of doen een dunne jas over hun shirt. Onvoorstelbaar en gewoon bijna onmogelijk als je je probeert voor te stellen dat dat kan.

Voordat je gaat douchen hang je je handdoeken over de verwarming om ze op te warmen. En misschien ook je kleding

Heerlijk….voorverwarmde handdoeken en sokken nadat je bent gaan douchen. Ik draai weleens de verwarming in de badkamer aan voordat ik ga douchen zodat ik het één en ander aan de verwarming kan hangen. Wie is nog meer schuldig?

Er ligt standaard een warm kleed of plaid op de bank om onder te kruipen

Ik kan niet zonder kleed in de woonkamer, want ik word onrustig. Zodra de eerste rillingen zich voordoen kruip ik er lekker onder. Elk jaar heb ik eigenlijk een nieuw kleed (of plaid) omdat ik hem zo vaak gebruik dat hij na de winter gewoon versleten is.

Je hebt de neiging om aan het eind van de zomer de verwarming al aan te zetten

Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik de verwarming niet aan zet voor 1 oktober. Dat is elk jaar gelukt, maar soms met moeite. Dan is het nog 20 graden in de woonkamer, maar het voelt gewoon koud en kil aan. Ik weet zeker dat de verwarming de komende week zijn première gaat krijgen. En eerlijk: ik kijk er naar uit.

Ben jij ook een eersteklas koukleum? En herken jij je hierin? Heb je nog iets toe te voegen? Laat het mij weten in de comments!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (13)

 • Heel herkenbaar. Waarom koop koop je niet een 1 persoons elektrische deken. Is perfect.

  Beantwoorden
 • Wauw, op die kruik na herken ik ze allemaal! Vooral dat van de koude handen is heel herkenbaar. Als ik iemand een hand geef, krijg ik altijd te horen: “Jeetje, wat koud!”

  Beantwoorden
 • Van mezelf ben ik een enorme Koukleum. Maar nu tijdens de zwangerschap heb ik continu opvliegers en het steeds bloedheet!

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar, ik heb het ook altijd koud en de verwarming probeer ik uit te stellen voor de echt koudere dagen anders is het nog moeilijker om mezelf warm te houden. Wat betreft mensen in de winter in een T-shirt. Brrr,, daar krijg ik het spontaan heel koud van.

  Beantwoorden
 • Yuuuup! Hier nog een koukleum! Nog even en ik trek mijn elektrische deken, Truus, weer uit de kast. Truus is mijn warme vriendin in koude dagen. Heerlijk! De dikke sjaals en nog dikkere vesten zijn hier ook al uit de kast getrokken en op moment van schrijven twijfel ik serieus of ik de verwarming aan zal zetten…

  Beantwoorden
 • Ik heb m’n kruik een naam gegeven, Jet. Jet ligt altijd bij mj in bed als t koud is!
  En ik heb vorig jaar een voetenwarmer gekregen van mjn vriend, van de Lidl. Echt een uitkomst!

  Beantwoorden
 • Gisteravond heb ik de verwarming op 21.5 gezet en gisteren ook een sjaal omgehad. Dus ja, een Koukleum hier.
  Wij hebben standaard de handdoeken over de radiatoren hangen in de badkamer en als het echt winter is hang ik er inderdaad mijn kleren ook nog overheen.

  Verder heb ik vanaf de herfst in huis ALTIJD gebreide Uggs aan. Die draag ik nooit buitenshuis, dus echt als sloffen (officieel zijn het schoenen dus ze zijn heel warm). Een echte aanrader, ik doe dit al járen!

  Ik doe niet veel kleren aan in bed, dat vind ik niet zo leuk voor mijn vriend 😉 liever hele dikke dekens en een elektrische deken. Dat werkt ook, echt.

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Alleen is de kruik hier alleen als mijn man is werken. Dat kleedje en thee en sloffen, check!
  En kleren en handdoeken over de verwarming, check! Soms zet ik de verwarming een halfuurtje aan voor ik ga douchen, dan is de badkamer lekker warm en mn handdoek, kan ie daarna weer uit ?

  Beantwoorden
 • Ik ben normaal gesproken de anti-koukleum; ben meestal de menselijke verwarming op koude dagen en dat vind ik prima (ja ik loop binnen regelmatig in een t shirt in de winter) maaarrrr sinds ik zwanger ben en ik meer last heb van pijn andere mijn nier (ivm katheter door niersteen) wanneer ik het koud krijg zit ik nu al hele dagen met een lekker kopje thee, een watm vest en een kruik onder een dekentje. En ja, de kruik en mijn fluffy knie sokken gaan mee naar bed..

  Beantwoorden
 • Ik dácht dat ik een koukleum was. Tot ik dit artikel las. Nu ben ik gewoon een aansteller die het vaak koud heeft, haha!

  Beantwoorden
 • Ipv de kruik, heb ik in de koude maanden een innige relatie met mijn pittenzak! Zo eentje die je in de magnetron kunt opwarmen. Ik heb een langwerpige van De Tuinen die ik helemaal om me heen kan vouwen. En ja, inderdaad: thee, thee, thee, thee en nog meer thee….

  Beantwoorden
 • Haha ik ben zelf helemaal geen koukleum maar ik had in mijn studententijd wel een huisgenootje die het ALTIJD koud had. Van haar moest de verwarming in de winter standaard op 23 graden en ik fikte dan zowat de tent uit. Zij had ook altijd dikke sokken aan en ze sliep nog net niet in een berenvacht maar als dat had gekund dan had ze dat gedaan haha. Wel vind ik het lekker om standaard zo’n plaid op de bank te hebben. Mijn moeder heeft op het logeerbed zo’n verwarmde onderdeken en dat is toch wel heerlijk hoor, maar alleen als het écht koud is.

  Beantwoorden
 • Jaa herkenbaar haha!

  Beantwoorden

Write a comment