Een ontslag betekent zoveel als de beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Zo’n gebeurtenis is voor niemand leuk, zelfs niet wanneer je het verwacht.
Hoe ga je ermee om: stem je hiermee in of vecht je als een leeuw voor je baan? Deze stappen helpen je alvast op weg!
1. Laat het nieuws even bezinken
Ontslagen worden is niet fijn. Allerlei gevoelens en emoties kunnen de kop opsteken.
Laat je echter niet verleiden tot een onmiddellijke reactie. Probeer eerst je gedachten en emoties helder te krijgen en te ordenen alvorens je reageert of je onder druk laat zetten door je werkgever.
Hoewel een ontslag vaak voelt als een voldongen feit, heb je zeker het recht om minstens een week de tijd te nemen voordat je moet reageren.
2. Ga na wat je rechten zijn
Wanneer je de tijd neemt om te reageren, kan je ineens ook gebruikmaken van die tijd om advies van een deskundige in te winnen. In dit geval een advocaat in de buurt.
Want heeft je werkgever überhaupt wel het recht om je zomaar te ontslaan? Wat zijn jouw rechten? En op welke ontslagvergoeding heb je recht?
Je werkgever kan je ontslaan als er sprake is van een ‘redelijke ontslaggrond’. De meest voorkomende redenen zijn een verstoorde arbeidsverhouding, bedrijfseconomische redenen, disfunctioneren en langdurig ziek zijn. Iedere ontslaggrond is gekoppeld aan strenge eisen.
Werd er niet aan deze eisen voldaan, dan kan je werkgever je niet eenzijdig ontslaan. En heb je de mogelijkheid om alsnog te vechten voor je baan, indien je deze graag wil behouden.
3. Neem een advocaat onder de arm
Je ontslag kwam misschien als een donderslag bij heldere hemel. Net daarom laat je je misschien leiden door je emoties. Ga daarom zeker in zee met een ervaren advocaat.
Hoewel een advocaat uiteraard niet gratis is, zal de investering de moeite lonen. Hij of zij kan je als deskundige rationeel bijstaan.
Zoek een advocaat in de buurt, zoals een advocaat in Leeuwarden. Je advocaat zal instaan voor verdere onderhandelingen en correspondentie met je werkgever. Die last valt dan alvast van jouw schouders.
4. Ga na of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering
Zelfs als je recht hebt op een ontslagvergoeding, is het raadzaam om al na te gaan of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering.
Informeer je hierover bij de Rijksoverheid en check of je aan de voorwaarden voldoet.