Lifestyle Random

Ontmoet gezonde paddenstoelen zoals Reishi en Chaga

5
(1)

Ik schreef een tijdje geleden al over hoe ik, ondanks mijn aandoeningen, toch zo gezond mogelijk wil leven.
Goed eten en bewegen, weinig alcohol drinken en stress vermijden zijn daarbij heel belangrijk. Ook neem ik als aanvulling op het gezonde eten voedingssupplementen zoals vitamine C, D en magnesium.
Vitamine C en D zijn voor mijn weerstand ondersteunend en magnesium voorkomt spierpijn en spierkramp, zeker als ik de dag ervoor lekker heb gesport.
Maar er zijn nog meer interessante supplementen en wel van verschillende paddenstoelen. Laten we het taboe even wegnemen en duiken in de gezonde eigenschappen van twee krachtige paddenstoelen.

Krachtige paddenstoelen als voedingssupplement

Ik vroeg me af of er ook nog andere voedingssupplementen zijn die mij en mijn gezondheid kunnen helpen en besloot daarom te verdiepen in de gezonde paddenstoelen Chaga en Reishi.
Er zijn heel veel paddenstoelen op de wereld, maar de meeste die ik ken worden gebruikt in de keuken of laat ik braaf in het bos staan. Toch wees iemand mij laatst op een aantal bijzondere varianten paddenstoelen die een goede invloed kunnen hebben op je gezondheid.
De paddenstoelen Reishi, Chaga, Lion’s Mane en Cordyceps zijn voorbeelden van gezonde medicinale paddenstoelen en hebben uiteenlopende kwaliteiten.

Ik heb me laten vertellen dat sommige paddenstoelen al jarenlang worden gebruikt bij geneeskunsten in Aziatische landen. Ik vond het dus ook niet raar om te horen dat ze hier in Nederland ook al door veel mensen gebruikt worden.
Mijn aandoeningen zorgen voor een slechter afweersysteem waardoor ik vatbaar ben voor virussen en bacteriën. En als ik dan iets natuurlijks en biologisch zie dat mij misschien kan helpen, wil ik er uiteraard het fijne van weten.

Ik ben gaan kijken naar de eigenschappen van de verschillende krachtige paddenstoelen.
De belangrijkste zijn Reishi en Chaga en ik ben eigenlijk verbaasd over de werkingen van deze twee paddenstoelen, die gewoon in de bossen groeien.

Reishi

In Chinese en Japanse bossen groeit bijvoorbeeld de Reishi paddenstoel. In Nederland noemen ze hem ook wel de gesteelde lakzwam en hij ziet er prachtig uit.
Reishi schijnt één van de bekendere soorten te zijn en dat komt door de verschillende medicinale eigenschappen.
Het boost je immuunsysteem, kan depressies verminderen, ondersteunt hart- en bloedvaten en verhoogt de antioxidanten status. Ook je bloedsuikerspiegel wordt gebalanceerd door de zwam. Dat is een hele mond vol voor een paddenstoel.

Dat Reishi goed is voor je immuunsysteem komt omdat het een positieve invloed heeft op de witte bloedlichaampjes.
Als je het een tijdje gebruikt als voedingssupplement kan het dus echt veel voor je weerstand betekenen.
En nee, je hoeft ze niet zo te eten, want je hebt allerlei handige capsules met reishi paddenstoelen van bijvoorbeeld Mushrooms4Life.

Chaga

De Chaga paddenstoel is te vinden op bomen zoals berken. Het gebruikt de boom als voedingsbron.
Hij ziet er misschien wat minder smakelijk uit dan de Reishi paddenstoel, maar daar gaat het nu even niet om.
Het is één van de weinige medicinale paddenstoelen die je in Nederland kunt vinden. Als je goed kijkt kun je er vast eentje spotten in een bos bij
jou in de buurt.

Chaga wordt in verschillende landen gebruikt als vervanger voor koffie. In Estland, Finland en sommige delen van Rusland is dat de normaalste zaak van de wereld.
Een gezond bakje koffie is dat dan, want ook Chaga zorgt voor veel gezondheidsvoordelen en Chaga verbetert je immuunsysteem aanzienlijk.
Je wordt veel minder snel ziek omdat bacteriën en virussen minder kans krijgen om je ziek te maken.
Verder verlaagt de paddenstoel je bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Voor veel mensen een goede bijkomstigheid.

Nog meer paddenstoelen…

Chaga en Reishi zijn de bekendste maar in het rijk van de schimmels (ja, paddenstoelen zijn schimmels) is er nog veel meer te vinden.
Cordyceps staat beschreven als de ‘sport’ paddenstoel. Het kan je uithoudingsvermogen en conditie flink verbeteren omdat het de zuurstofopname in je bloed verhoogt.
Van Lion’s Mane wordt gezegd dat het depressies kan verlichten en je zenuwen sneller kan laten herstellen na een verwonding.
Van deze paddenstoel is zelfs aangetoond dat het de aanmaak van hersencellen en zenuwen stimuleert. Daarom wordt het soms ook ingezet tegen dementie.

Zou jij medicinale paddenstoelen proberen? Of heb je het wel eens geprobeerd? Ik ben in ieder geval erg benieuwd.

Indien je chronisch ziek bent en/of medicijnen gebruikt: overleg altijd met je (huis)arts voordat je supplementen gaat nemen.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoe vond je dit recept of artikel?

Geef 1 tot 5 sterren!

Gemiddelde waardering 5 / 5. 1

Ben jij de eerste die stemt?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment

Read previous post:
De kracht van CBD olie uit Nederland. Wat zou het voor mij kunnen doen?

Als je gaat zoeken naar gezonde voedingssupplementen zie je door de bomen het bos niet meer met alle verschillende soorten...

Close