Lifestyle

Onmenselijke zorgverzekeringen. Mijn sterilisatie gaat niet door.

Normaal gesproken houd ik er niet zo van om over bedrijven te klagen. Het lucht misschien even op, maar verder bereik je er niet zoveel mee. Toch denk ik dat de blog van vandaag veel herkenning op zal leveren voor lezers, vooral voor andere chronisch zieken. Ik had afgelopen week mijn zorgverzekering aan de telefoon en daar waar ik bang voor was bleek waar.

Mijn wens voor sterilisatie

De vaste lezers van mijn blog weten dat ik al een tijdje nadenk over een sterilisatie. In combinatie met een novasure ingreep (wegbranden van baarmoederslijmvlies) zou dit de meest fijne oplossing voor mij zijn. Sinds eind 2014 heb ik een Mirena spiraal waar ik ontzettend veel pijn en bloedverlies van heb en helaas mag ik geen andere vormen van anticonceptie. Hormonen zijn niet mogelijk (zoals de pil, het staafje, de prikpil, etc). En omdat ik absoluut niet meer zwanger mag worden om medische redenen is sterilisatie een logische stap.

Vol goede moed en met in mijn hoofd al mijn wensen op een rij stapte ik de kamer van de Gynaecoloog binnen. Hij begreep mij volkomen en zonder twijfel stemde hij toe met de ingrepen. Het zou mij veel kunnen opleveren, omdat ik de Mirena niet meer nodig zal hebben en tegelijk door de Novasure ook weinig bloedverlies zal overhouden. Is enorm fijn als je bloedverdunners gebruikt want geloof mij….eelt van inlegkruisjes bestaat echt.

Slecht nieuws aan de telefoon

Ik las thuis de folders door die de Gynaecoloog mij had gegeven en las een stukje over de zorgverzekering. Dat een sterilisatie in de meeste gevallen worden vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Gelukkig heb ik een aanvullende verzekering en met goede moed belde ik voor de zekerheid met mijn zorgverzekering.
‘Nee mevrouw, u krijgt de sterilisatie niet vergoed’ hoorde ik de man met de zachte g nog zeggen aan de andere kant van de lijn. Daar heeft u een nog hoger pakket voor nodig. En nee we maken ook geen uitzondering omdat het voor u medisch noodzakelijk is. Het enige wat ik als tip kan geven is wachten met de ingreep tot volgend jaar en eind dit jaar uw zorgverzekering uitbreiden’.

Het voelde als een steek in mijn buik. Dat je sterilisatie niet zomaar vergoed snap ik, want er zijn genoeg alternatieven voor gezonde mensen. Maar wanneer er geen keuze meer is, een goede anticonceptie medisch noodzakelijk is en een patiënt veel klachten ondervindt van het enige middel wat naast sterilisatie wel mag (de Mirena), is een uitzondering toch altijd mogelijk? Blijkbaar dus niet.
Nog langer wachten, buikpijn houden, 2 tot 3 weken per maand bloedverlies en straks per maand veel gaan betalen voor een hogere polis. Het voelt allemaal zo lullig, want geloof mij…je toekomstdroom in duigen zien vallen kost al genoeg energie en verdriet. En nou ook nog dit. Ik wil het af kunnen sluiten, mij lichamelijk weer een beetje beter voelen (want alle kleine beetjes helpen mee) en niet nog een keer met mijn neus op de verdrietige feiten worden gedrukt.
Zelf de sterilisatie betalen is helaas geen optie op dit moment en dus is wachten het enige wat we kunnen doen.

Cyste

Bij de echo die de gynaecoloog deed zag hij tevens een flinke cyste van 4,5 cm. Achteraf gezien niet zo gek, want ik heb naast menstruatiepijn ook vaak pijn aan één kant van mijn navel. Dat zou de pijn dus kunnen verklaren, maar verder zag hij niets verontrustends.
Met de sterilisatie zouden de klemmetjes de eierstokken doen ‘verschrompelen’ en de cyste dus ook. Maar nu de sterilisatie niet doorgaat blijft de cyste waar hij zit. En de pijn dus ook. En dan hopen we maar dat hij niet groter wordt of dat de klachten erger worden.

Onmenselijke verzekeringen en overheid

Ik heb echt het idee dat de overheid en zorgverzekeringen steeds onmenselijker worden. Ja ook de overheid, aangezien zorgverzekeringen soms ook geen eigen keuzes mogen maken laat staan uitzonderingen.
Mijn ‘geval’ is gelukkig geen zaak van leven of dood (behalve als ik zwanger zou raken), maar vaak genoeg zie je verhalen van ernstig zieke kinderen of volwassenen die zijn uitbehandeld in Nederland, maar nog wel een succesvolle behandeling in het buitenland kunnen ondergaan. Helaas wordt ook dat vaak niet vergoed, want uitzonderingen zijn onmogelijk.

Nu kun je een sterilisatie natuurlijk niet vergelijken met een ongeneeslijke ziekte. Maar het gaat hier even om de manier waarop er met mensen wordt omgegaan. Cijfers en regels zijn belangrijker dan mensen en men scheert een samenleving over één kam. Bureaucratie wint het van het recht om (pijnvrij) te leven.
Kun jij het je voorstellen dat jouw kind, vader, moeder, partner, broer of zus niet meer verder behandeld kan worden omdat de zorgverzekering de kosten niet vergoed van een behandeling? Een behandeling waarmee iemand een toekomst kan hebben en houden? Dan valt mijn sterilisatie in het niets, al is dat voor mij nu wel heel belangrijk.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Ik snap die zorgverzekeraars ook niet. Zoveel regeltjes die de gezondheid eigenlijk alleen maar in de weg staan. Ik heb nu het risico genomen om bij een niet-gecontracteerde arts langs te gaan. En dan maar afwachten wat ik straks zelf bij moet betalen…

  Beantwoorden
 • Als ik jou was zal ik gewoon nog een keer bellen met de verzekering! Soms werken er ook wat minder kundige mensen op de helpdesk!
  Ik heb zelfde situatie aan de hand gehad met mijn dochter en koemelkallergie… werd eerst afgewimpeld en daarna nogmaals gebeld en gevraagd naar de leidinggevende van de afdeling… toen werd ik normaal te woord gestaan!!!

  Beantwoorden
 • Ik weet niet bij welke zorgverzekering je zit, maar zelf heb ik ook de ervaring dat je soms vaker dan een paar keer moet bellen. En de gynaecoloog kan hierbij mogelijk ook een rol spelen. Door een medische verklaring etc. Succes ermee. Ik hoop echt dat ze je snel kunnen helpen en je af bent van deze pijn.

  Beantwoorden
 • Heb even mijn polis gecheckt. Wordt vergoed bij een aanvullende verzekering van 7 euro per maand. Maar wel max 1250 euro. Ik zou nog een keer bellen of een schriftelijk verzoek indienen met een brief van je arts. Anders zul je toch moeten wachten, ik vind 7 euro per maand nog wel te overzien en niet heel veel duurder. Ik weet niet of je nog over het max bedrag van 1250 uit gaat? Het loont zich natuulijk om het einde van het jaar eens goed te kijken naar de polissen en de prijzen

  Beantwoorden
 • Misschien kan de gyn een brief maken?! Die je naar de Zorgverzekering kan sturen/mailen?!

  Beantwoorden
 • Balen zeg! Ik ben het met bovenstaande comments eens, probeer het nogmaals en via mail of brief werkt zeker met een verklaring van de arts vaak wel.

  Beantwoorden
 • Ik had zoiets met mijn ogen. Mijn hoornvlies van beide ogen was zwaar beschadigd door allergieen van lenzenvloeistof. Een bril was geen optie toen, want -16. Een bril zou gewoon te zwaar zijn, mij last gaan bezorgen (neus, oren, hoofdpijn), niet voldoende zien en het simpelweg niet uit zien. Dus de oogarts zei een implantlens. En de arts zei ook dat het vergoed zou worden want noodzakelijke operatie. Zonder die operatie zou ik simpel weg niet kunnen zien. Dus ik blij! Geen zere ogen meer, gewoon zien zonder elke dag ellende.

  Nou ik werd geopereerd en toen begon mijn zorgverzekerraar te miepen, werd niet vergoed… Paniek!! Zoveel geld had ik niet. (En het was veel) Na veel heen en weer gezeik wou de arts toch een keertje geld zien (ik werd geopereerd in een oog kliniek) ik heb hem het verhaal uit gelegd. Hij zei dat hij ging bellen. En het was opgelost. Ze wilden het niet vergoeden omdat het een beautyoperatie was, maar in mijn geval noodzakelijk! Dus idd. De arts bellen en vragen of hij wil helpen. Ik duim voor je!!

  Beantwoorden
 • Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik heb nu een koperspiraal die vervangen moet worden en het liefste zou ik voor sterilisatie gaan, maar die ingreep is onbetaalbaar. Een groter pakket van het ziekenfonds is ook niet te doen, want door chronische ziekte heb ik al zoveel extra kosten. Mijn aandoening is genetisch, een van de redenen waarom ik geen kinderen wil. Ik kan me er zo giftig om maken dat ik alles vergoed kan krijgen als ik zwanger word, maar niks om niet zwanger te worden, zelfs niet als de risico’s voor mij en het kind heel groot zijn.

  Beantwoorden

Write a comment