Ik vond vorige maand een boekje bij mij op mijn werk die ik nog niet kende. Even snel doorbladerend werd ik steeds enthousiaster. Het boek Ongezouten Zuiderhoek klinkt vaag, maar is niets meer en niets minder dan een heel fijn kookboek die je kunt gebruiken bij een zoutarm dieet.
Als je als patiënt om wat voor reden dan ook geen of weinig zout meer mag eten, sta je met je mond vol tanden. En nu? De wereld bestaat bijna uit zout. Het eten wat je ziet in restaurants, de producten die je kan kopen in de supermarkt…Omdat het vrij lastig is om jezelf wegwijs te maken in een wereld met veel minder zout, is dit boek een uitkomst. Het geeft uitleg over het leven met een zoutbeperking, deelt heerlijke recepten en geeft je inzicht in de hoeveelheid zout per product. Het is werkelijk schrikbarend hoeveel zout er in sommige producten zitten.
Want wist je dat in Light producten vaak twee keer zoveel zout zit dan in de gewone versie? En dat zelfs in water natrium zit? Heel fijn en verhelderend, zo’n index!
Er staan dus ook heerlijke recepten in, zowel van de auteur zelf als van beroemde chef-koks als Herman den Blijker. Ik ben vooral blij met het recept voor zuurkool. Dit is een product met ontzettend veel zout. Maar je kunt het prima zelf maken! Het kost even wat tijd (3 weken) maar dan heb je je zelfgemaakte, zoutarme zuurkool!
Naast heel veel lekkere beginnersrecepten lees je ook expertrecepten, interviews met zoutdeskundigen en wetenswaardigheden over zout. Heel erg informatief en zeker handig voor in de keuken. Ik heb hem al doorgebladerd en ik weet zeker dat ik er heel veel plezier aan ga beleven.
Ongezouten Zuiderhoek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en kost €18.50.
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?