Lifestyle Mama

Over ongewenst rammelende eierstokken.

Eierstokken kunnen klapperen, springen en dansen. Vaak voel je ze wanneer je toe bent aan gezinsuitbreiding en ze kunnen worden getriggerd door het zien of vasthouden van een klein nieuw mensje of de geur van verse baby’s. Af en toe voel ik ze alweer rammelen maar hoe ga je daarmee om als je er niets meer mee mag doen?

De natuur heeft dat maar mooi bedacht, die rammelende stokjes. Voor jou een signaal dat je er klaar voor bent, zowel geestelijk als lichamelijk. Voordat ik voor het eerst zwanger werd 6 jaar geleden voelde ik ze ook al. Ik luisterde naar de betreffende stokken en ik raakte zwanger. Na drie miskramen kwam Sarah en toen waren die klapperende dames eindelijk rustig. Voor even.

Net na de bevalling moest ik logischerwijs niet denken aan nog een kindje. Eerst maar eens genieten van Sarah, dan zien we over een paar jaar wel weer verder. Naïef, want toen wist ik ergens al dat dat niet meer zou gebeuren. En dat voorgevoel klopte toen ik te horen kreeg dat ik nooit meer zwanger mocht worden. Nooit meer. Dat is heftig en voor altijd, maar dat merk je pas veel later. Op het moment dat je ze weer voelt klapperen en rammelen weet je het ‘het is weer zover’. De drang die je voelt om je weer voort te willen planten en opnieuw op te zwellen tot formaat nijlpaard. Je wil weer bont en blauw geschopt worden, uit bed en bad worden getakeld en Rennies snacken achter de televisie. Maar dat gaat niet meer gebeuren.

Geestelijk heb ik dat nieuws al voor een heel groot deel geaccepteerd. Zo nuchter als ik ben kan ik gelukkig realistisch nadenken over alle consequenties die aan een nieuwe zwangerschap zitten. En dat heb ik er echt niet voor over. Liever zo en een ‘klein’ gezin, dan twee kindjes en in een rolstoel, verpleeghuis of urn. Nee, laat mij maar in deze situatie moederen en genieten van alles wat er nog meer is.

Leuk, die geestelijke acceptatie. Daarmee dacht ik dat mijn lijf zich automatisch zou aanpassen aan mijn manier van denken. Dat mijn lijf vanzelf de boodschap kreeg dat er geen kindje meer mag groeien. Maar blijkbaar missen mijn eierstokken een Wifi verbinding met mijn hersenen. Of er is een poging gedaan tot het aanleggen van een glasvezelkabel. Het lijkt er alleen op dat dit tot op heden nog niet in werking is.

Ze klapperen en dansen. Ze springen en rammelen….Elke keer als ik een kleine baby zie of hoor dan wil ik ook. Maar mijn hoofd weet inmiddels donders goed dat het niet kan en mag. Dat het Russische roulette zou betekenen en dat ik daarmee alleen maar schade kan aanrichten. Waarom luisteren die stokken dan niet naar mij? Ik ben toch de eigenaar van mijn lijf? Of zijn eierstokken gewoon twee eigenwijze dames zonder herseninhoud die gewoon doen wat ze willen doen?

Soms haat ik ze, want ik weet niet hoe ik ze moet temmen. Je kunt ze er uit laten halen maar dan kom ik in de overgang. En dan word ik labiel, ga ik zweten, mijn tandvlees kruipt omhoog en ga ik krom lopen. Maar ik houd ook van ze, want ze doen nou eenmaal waarvoor ze zijn gemaakt. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want mijn situatie is nou eenmaal niet zoals de natuur het voor ogen had. En ik trouwens ook niet.

Hopelijk komen ze op een dag tot de conclusie dat rammelen geen zin heeft. Of ze lopen elke keer een flinke hersenschudding op en zijn vervolgens voor een paar maanden uit de running. Baby’s ontwijken heeft geen zin aangezien je als dertiger wordt gebombardeerd met de geuren van vers geperste baby’s. Overal zijn ze. En dat vind ik aan de andere kant ook wel weer heel leuk, want zo kan ik toch nog die kleine wezentjes zien, aanraken en besnuffelen…

Indien jij een goede tip hebt om Jut en Jul plat te leggen en de ‘mond’ te snoeren, dan hoor ik het graag! Heb jij ook ervaring met ongewenst rammelende eierstokken?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Bij mij gingen ze juist een hele tijd niet klapperen, waardoor ik voor de keuze wel/geen kinderen stond. En zelfs nu ik zwanger ben, zijn ze niet heel erg overdreven aanwezig. Denk dat die van mij van het luie soort zijn.

  Knap hoor dat je het geestelijk wel kunt accepteren. Lijkt me ook geen makkelijke opgave als je iets graag wilt. Mag iets niet, dan wordt het verlangen vaak toch sterker.

  Beantwoorden
  • Dat is absoluut zo, dat het verlangen sterker wordt als iets niet mag. Hopelijk worden die van mij ook lekker lui 😉

   Beantwoorden
 • Wat vreselijk lijkt me dat! Ik wou dat ik de gouden tip voor je had, maar helaas kan ik je er alleen sterkte mee wensen. Is een koper spiraaltje misschien een oplossing? Dan “denkt ” je baarmoeder toch ook dat er al een baby in zit?

  Beantwoorden
  • Ik heb nu een mirena spiraal, maar dat werkt niet tegen die rammelende stokjes haha.

   Beantwoorden
 • Jeetje wat een vervelende situatie. Heel veel sterkte gewenst!

  Beantwoorden
 • Heel erg voor je, vooral omdat het zo definitief is.
  Hier ook ervaring mee en weet ook nog geen oplossing. Het is nog niet zo definitief dus wordt heen en weer geslingerd. Om gek van te worden.

  Beantwoorden
  • Jeetje die onzekerheid lijkt mij heel erg slopend…ik wens je heel veel sterkte en wijsheid <3

   Beantwoorden
 • Hier ook flink last van
  En ook hier kan er helaas geen tweede kindje komen
  Zowel geestelijk als lichamelijk kan ik me hier nog niet bij neerleggen.
  Het verlangen is groot…

  Beantwoorden
  • Ik geef een hele dikke knuffel aan jou! Want wat is het moeilijk he…:(

   Beantwoorden
 • Dat lijkt me heel erg heftig. Die rammelende eierstokken die zijn zeer herkenbaar, maar als je er dan niets mee kan of mag, dat is niet leuk (understatement). Het is makkelijk gezegd om te genieten van wat je hebt als je nog ruimte en liefde over hebt voor meer!

  Beantwoorden

Write a comment