Mama

Oke. Dit moet je dus niet doen met een kleuter…

Kleuters zijn leuk, vaak zelfs hilarisch. De zinnen die je soms hoort, hun filosofie en de grapjes die ze maken….geweldig! Maar er zijn een aantal dingen die niet zo goed uitpakken met een kleuter, bleek de afgelopen maanden…

Samen naar het toilet gaan en overal op in gaan…

Saar en ik gaan in een winkel of restaurant regelmatig samen naar het toilet. Vindt ze gezellig en het is wel zo handig. Tot we een keer bij een chique restaurant samen naar het toilet gingen en Sarah vragen begon te stellen over inlegkruisjes. ‘Mama wat heb je daar. Waarom heb je dat? Wat? Komt er bloed uit je punani?! Waarom? Ben je ziek? Mag ik kijken?’

Voor thuis is er niets mis met die vragen, maar wanneer je aan beide kanten naast je toiletgangers hebt is het wel even wat anders. Vooral als alle vragen en opmerkingen met steeds meer decibel gemoeid gaan.
Ik gaf overal antwoord op, maar dat had ik dus beter niet kunnen doen. De volgende keer parkeer ik dit soort intieme vragen wel tot we thuis zijn. Ik heb trouwens gewacht in het toilet tot mijn ‘buren’ weg waren, aangezien zij nu iets teveel van mij wisten.

Iets beloven en denken dat ze het toch wel vergeten…

Let op: kleuters vergeten niets. NIETS. Alles wat je ooit hebt gezegd of belooft, wordt onthouden. En kan dus later tegen je gebruikt worden. Wanneer ik Saar iets beloof om haar even weer rustig te krijgen, hoop ik elke keer weer dat ze het de volgende dag is vergeten. Nou niet dus, nooit. Dat kleine hoofdje onthoudt meer dan je lief is. Moraal van het verhaal: beloof niet zomaar van alles met het idee dat je kleuter het toch wel weer vergeet…

Altijd lachen om alles wat je kleuter doet

Mijn kleuter is hilarisch. Ze is ronduit de grappigste en dat weet ze inmiddels ook wel. Ik kan altijd om haar gekke capriolen lachen, maar dat blijkt niet altijd goed uit te pakken.
Het feit dat mensen om haar lachen geeft voor haar het gevoel dat ze dan ook overal en altijd de clown kan uithangen. Dat resulteert in clowngedrag bij de kassa, waarbij mijn achterwerk fungeert als een drumstel en Saar gerust op haar eigen billen slaat, rondjes draait en luidt zingt ‘dikke billen, dikke billen, dikke billen jaja’.

Schelden of vloeken in het bijzijn van je kleuter

Ik probeer er op te letten, maar het lukt niet altijd. Soms als ik iets heel vies zie (een enorme spin bijvoorbeeld) ontsnapt er nog weleens een ‘gadverdamme’ of wanneer iets niet lukt een ‘kut’.
Dat eerste woord heeft inmiddels de oren van mijn kleuter bereikt en ze roept nu de hele dag ‘mama gadverdamme mag je niet zeggen he’. En dat een paar keer per dag. Ze heeft gelijk, het is niet netjes. Maar ze heeft zelf een manier gevonden om het woord wel te gebruiken….slim kind.

Slijm maken om er vervolgens mee te mogen spelen

Wij kregen uit Amerika een pakket van mijn schoonmoeder opgestuurd waarmee we slijm konden maken, in de leukste neonkleurtjes. Hilarisch en wat voelt dat gek!
De eerste sessie maakten we aan de eettafel en in de keuken, om vervolgens na het spelen aan de eettafel het slijm netjes in een bakje te doen.

De tweede sessie, een week later, vond ook in de keuken plaats. Maar ze mocht er lekker mee gaan spelen in de woonkamer. Leerpunt 1: doe dat nooit. Leerpunt 2: zorg dat er geen ander speelgoed in de buurt ligt.
Inmiddels zitten alle personages van Paw Patrol en My Little Pony onder het slijm, zit het in alle gaatjes en hoekjes en vind ik het na ruim een week nog overal terug. Echt, doe het niet.

Mama’s make-up gebruiken

‘Mama mag ik ook kuppen?’ Heel soms mag ze een beetje bronzer op haar wangen of wat highlight. Ik dep dan voorzichtig met een kwastje op haar beeldschone wangen. Laat een kleuter het nooit….maar dan ook nooit zelf doen.
Mocht je dat wel doen, dan loop je het risico dat er klonten mascara op het voorhoofd terecht komen, de lippenstift op de ogen worden gesmeerd en oogschaduw op de wangen. En niet zuinig, maar heerlijke dikke lagen.

Heb jij aanvullingen? Wat moet je een kleuter nooit laten doen?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment