Random

Nieuwsgierigheid. Een goede of slechte eigenschap?

Wanneer ik op momenten mijzelf moet omschrijven komt de eigenschap ‘nieuwsgierig’ altijd weer boven water. Tijdens sollicitatiegesprekken, een voorstelronde met een cursus vol onbekende cursisten of tijdens de welbekende ’tags’. Ik ben nieuwsgierig, verlangend om te weten in hart en nieren. Maar mag ik daar trots op zijn of is het een slechte eigenschap?

Natuurlijk gedrag

Kinderen zijn allemaal nieuwsgierig. Het leert ze de dingen te ontdekken die belangrijk zijn in het leven. Zonder nieuwsgierigheid geen interesse in alles om je heen. Zonder nieuwsgierigheid geen leergierigheid en zowel mens als dier bezit dit natuurlijke, onderzoekend gedrag. Ondanks dat alle kinderen een gezonde portie nieuwsgierigheid hebben, merk ik dat Sarah het één en ander aan extra nieuwsgierigheid in haar genen draagt.
Ze gaat niet alleen op onderzoek uit, wil alles zien en meemaken, maar ze wil alles om haar heen in de gaten houden en horen. Staan we in een winkel bij de kassa en praat er een stel achter de schappen verderop, dan is zij gerust in staat om ernaartoe te gaan om te kijken wat de situatie is. Ook blijft ze tijdens het lopen door de winkelstraat gerust staan en draait ze zich om om iemand te bekijken of na te kijken. Ik kan er om lachen en niet alleen omdat het aandoenlijk is. Vooral omdat ik zo ontzettend mijzelf in haar zie.

nieuw

Neofobie

Ik ben een rasecht aagje. Als kind al, maar nu als volwassen vrouw ben ik nieuwsgierig als wat. Door de komst van social media wordt die eigenschap dagelijks bevredigd, want je kunt zonder problemen in het leven van een ander kijken. Vlogs bekijken doe ik dan ook graag. Niet van iedereen, maar ik volg sommige op de voet en ik vind dat heerlijk.
Ik wil niks missen, alles zien en weten. Je kunt mij voor gek verklaren, maar ondanks internet en de ideale website nu.nl, kijk ik nog vaak op teletekst. In één oogopslag de belangrijkste punten, zonder reclame en zonder knipperende links. Heerlijk.
Opmerkelijk vond ik het toen ik las over ‘neofobie’, het tegenovergestelde van nieuwsgierig zijn. Dit houdt in dat je angst hebt voor alles wat nieuw en/of onbekend is. Dat is opmerkelijk, aangezien ik heel graag binnen mijn comfortzone blijf en graag vertrouwd blijf met dingen en gebeurtenissen die ik ken. Nou is angst wel iets anders dan ‘liever niet’, maar opmerkelijk vond ik het wel. Stel je voor dat je echt angst hebt voor alles wat nieuw en onbekend is, dan ben je dus ook niet nieuwsgierig. Naast dat het tegennatuurlijk is, lijkt het mij ook heel saai.

Goede of slechte eigenschap?

Wat geeft nieuwsgierigheid mij? Een hoop informatie die ik niet wil missen. Veel nonsense, maar vaak ook informatief. Denk aan nieuwtjes rondom de gezondheidszorg, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hart&vaatziekten, Nieuwsgierig zijn heeft ertoe geleidt dan ik de HBO-v met gemak heb afgerond.
Ik wist heel veel, ook wat er eigenlijk niet toe deed voor de opleiding. Ik ben altijd zoekende, slurp informatie op en voedt zo mijn honger veroorzaakt door leergierigheid. Niet zomaar klakkeloos alles aannemen, maar doorvragen waarom. Waarom is iets? Waarom zo? Ik vond het altijd heerlijk wanneer stagiaires mij dit soort vragen stelden tijdens het werk in het ziekenhuis. Leuk al die informatie uit boeken en protocollen, maar blijf nieuwsgierig. Neem niet zomaar iets voor lief en vraag je af hoe en wat. En niet alleen tijdens je opleiding, maar voor je hele leven.

In mijn ogen is nieuwsgierigheid een hele goede eigenschap. Interesse tonen in alles wat er om je heen gebeurt. Nieuwsgierig zijn houdt je geïnteresseerd en scherp, jong van geest. Ik ben een aagje in hart en nieren en daar ben ik trots op!

Ben jij ook zo nieuwsgierig? En op welk gebied / welke momenten?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Ik vind nieuwsgierig zijn eigenlijk hetzelfde als een brede interesse hebben. Ik ben ook echt een aagje, anders las ik ook geen blogs. Het interesseert me en is voor mij een soort vermaak/ontspanning. Het is alleen maar goed om nieuwsgierig te zijn, je ogen open te houden. Ik denk dat je daarmee verder komt dan wanneer je niet in je op zou nemen wat er om je heen gebeurt. Dus wees vooral een aagje 🙂

  Beantwoorden
 • Ik ben heel nieuwsgierig! Heb er zelfs mijn vak van gemaakt 😉

  Beantwoorden
 • Ik ben heel nieuwsgierig, maar kan het ook makkelijk los laten. Verassingen en cadeautjes zijn bijna een kwelling? hoewel ik bij onze zwangerschap hier wilde weten wat het was hebben we dat toch goed vol gehouden

  Beantwoorden
 • Ik ben liever weetgierig. Maar ik weet soms niet waar de grens ligt: wat is weetgierig en wat is nieuwsgierig?

  Beantwoorden
 • Ik ben heel nieuwsgierig. Ik wil altijd dingen weten, waarom iets op die manier gebeurd of wie wat doet. Maar gelukkig kan ik dit wel goed loslaten en is niet irritant naar andere toe. Liefs Marjon

  Beantwoorden
 • Ik ben ook heel nieuwsgierig en dat heb je ook nodig als communicatieadviseur! Toch bleef het geslacht van onze baby een grote verrassing 😉

  Beantwoorden
 • Ik ben ook heel erg nieuwsgierig. In mijn ogen op zowel een “goede” als een “minder goede” manier. Soms gaat mijn nieuwsgierigheid denk ik wat te ver, draag ik er te veel in door en houd ik de grenzen van anderen niet goed in het oog. Maar dat neemt niet weg dat nieuwsgierigheid vooral heel erg fijn is en dat nieuwsgierigheid je zo ontzettend veel kan opleveren.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook zo nieuwsgierig! Meestal is dat heel functioneel, ook in mijn vak. Maar soms is het een beetje overdreven. Zo kijk ik bijvoorbeeld heel vaak in langsrijdende auto’s, omdat ik graag wil weten wie er in zit. En als de buurvrouw iets doet, dan kijk ik ook. Dus eigenlijk ben ik een beetje een gluurder 😉

  Beantwoorden
 • Ik ben nieuwsgierig maar niet in alles. Ook niet op de manier waardoor anderen het als vervelend gaan ervaren. Veel kennis opdoen, ogen openhouden en van jongs af en ben ik benieuwd naar het waarom.

  Beantwoorden

Write a comment