Lifestyle Mama

Negen keer de laatste keer. Over het loslaten van je peuter.

Ik moest even slikken toen ik mij bedacht dat Saar over 4 maanden naar de basisschool gaat. Mijn kleine meisje van ooit 4 pond, 44 centimeter lang…gaat bijna met haar 1 meter 15 naar de basisschool. Nog meer loslaten, nog meer de laatste keer. Ik zet de 9 laatste keren van dit moment op een rij. Vast en zeker herkenbaar voor veel mama’ s en papa’ s!

Dag luiers

Ergens had het wel iets: een luier verschonen. Het hoorde er gewoon bij voor een paar jaar. Op een gegeven moment ben je de luiers zat en het was dan ook heel fijn toen Sarah zindelijk werd.
Maar soms vind ik het toch wel een dingetje, om geen luiers meer te hoeven verschonen. Geen luierkontje meer, maar in de plaats daarvan zit er een pientere peuter op het toilet om te plassen. Het luiertijdperk is voor eens en voor altijd afgesloten.

Dag puzzels van 10 stukjes

Hoezo kan mijn kind ineens puzzels maken? En steeds meer uitdaging zoeken in meer stukjes? De puzzels zijn hier niet aan te slepen, Saar vindt het geweldig.
Ze maakt het liefst samen een puzzel, maar kan alle stukjes prima alleen leggen. Zo bizar om die ontwikkeling te zien en te merken dat ze steeds meer behoefte heeft aan uitdagingen. Ze speelt niet meer met boekjes met een geluidje of met een Nijntje knuffel…ze wil leren en uitdagingen krijgen!

Dag Nijntje boeken

Nu we het toch over Nijntje hebben: ook de simpele boeken met vooral plaatjes en weinig tekst worden minder populair. Het zijn inmiddels de spannende en grappige verhalen die in trek zijn, nog wel met leuke plaatjes. Voorlezen doen we veel, zowel overdag als voor het slapen. Nou ja nog een paar jaar en ze begint zelf met lezen….help.

Dag slaapje…

We hebben al even afscheid genomen van het middagslaapje, al komt het nog heel af en toe voor dat ze overdag slaapt. Op het kinderdagverblijf slaapt ze vaak een uurtje vanwege alle drukte en prikkels en soms na een korte nacht duiken we samen nog even in bed om naar dromenland te gaan. Maar over het algemeen is het gedaan met de rust overdag.

Dag elke dag samen…

Nou ja, gedaan met de rust…nog even en ze gaat dus naar groep 1 op de basisschool. Dat zal enorm wennen zijn voor ons allebei. Saar is er erg aan toe, ze zoekt uitdagingen die ik haar niet meer de hele dag kan bieden. Ze zal zich dus heel best vermaken op school.
En mama? Mama moet haar tijd anders gaan vullen. Het zal even stil zijn, maar ook fijn. Voor haar zorgen kost bergen energie en zorgt voor heel veel prikkels. Ik hoop dat mijn dagen vanaf volgend jaar wat beter zijn, gevuld met wat meer energie. Of misschien kan ik eindelijk wat meer bijdragen in het huishouden, zou fijn zijn! In elk geval kan ik overdag weer beter mijn rust pakken,.

Dag afhankelijkheid…

Laatst schrok ik toch wel een beetje. Saar fietste voor mij uit terwijl we een blokje om deden en ze fietste meters ver voor mij uit en bleef maar fietsen en fietsen, zonder om te kijken. Zou haar vertrouwen zo groot zijn? Of zou ze nu even het gevoel hebben mij niet nodig te hebben?
Ze zoekt in de speeltuin ook steeds vaker contact met andere kindjes. Ze speelt veel samen en is een heel sociaal meisje. Ineens ben ik niet meer degene die achter haar aan moet rennen of haar duwt op de schomme. Het was wel even slikken.
Net als dat ik al een dubbele hartverzakking krijg bij het idee dat ze straks op schoolreisje gaat. Dan moet ik mijn kleine meid in handen laten van anderen, die hun ogen op tientallen kinderen moeten houden. Ik. Wil. Niet.

Dag kinderdagverblijf…

Als klein mopje van 10 maanden ging ze voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Nu drie jaar later gaat ze er nog wekelijks naartoe en het is een vertrouwde plek geworden. Ze kent veel kinderen en alle juffen, ze is kind aan huis. Maar nog een paar maanden en er wordt een afscheidstraktatie gemaakt. Hoe dan? Ze is net voor het eerst wezen wennen? Toch?

Dag saaie spelletjes…

Spelletjes zoeken en spelen onder de 3 jaar vond ik een regelrechte ramp. Je zit heel lang in zo’ n leeftijd dat rammelaars te saai zijn en spelletjes voor 3+ nog te moeilijk.
Dit vind ik dus een fijne afsluiting, want hoe ouder ze wordt, hoe meer leuke spelletjes we kunnen gaan spelen. Naast puzzels begint ze nu ook gek te worden op Memory en we hebben al veel leuke spelletjes gezien voor 4+. Eindelijk samen op zondagmiddag spelletjes spelen met wat lekkers erbij. Daar kijk ik toch wel heel erg naar uit!

Dag baby- en peuter kleding…

Ook op haar kleding staan geen Nijntje of schattige baby teksten meer. Ze is inmiddels maat 110 ontgroeid en dat betekent weer een nieuw tijdperk qua maten, kleding en kledingrekken.
Kon ik eerst nog heel lang op een vaste plek bij de H&M of Zeeman naar kleding voor haar kijken, nu moet ik een paar meter verder.
Kleding ziet er ineens een stuk ‘groter’ uit, stoerder. Ze is ook een echte dame dus de kleding staat haar prachtig. Maar jeetje…
Herken jij hier iets van? Wat vond jij de moeilijkste of juist leukste afsluiter van de baby- en peuterperiode?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment