Random

Nee! Ik leer mijn kind niet terug te slaan!

Ik scrolde op Facebook en mijn oog viel op een blog van een moeder die haar kind leert om terug te slaan. Veel mama’ s waren het hiermee eens, zij lieten hun kind(eren) niet slaan. Ik ben het daar echter niet mee eens. Ik leer mijn kind namelijk om niet terug te slaan…

Oog om oog…

Het lijkt in de wereld de normaalste zaak van de wereld te zijn en te worden: oog om oog, tand om tand. Geweld wordt met geweld opgelost in plaats van op een andere (effectievere) manier. Raketten worden met raketten beantwoord en oorlogen met oorlogen. Je zou denken dat je van situaties kunt leren, maar helaas leert de grote mensenwereld dat geweld dé oplossing biedt. Toen en nu…Op onder andere het rtl nieuws werd het besproken. Want wat is goed?

Geslagen in de kroeg.

Als kind op de basischool ben ik nooit betrokken geraakt bij een vechtpartij of kinderen die elkaar sloegen. Ik was 17 toen ik op de dansvloer in de kroeg voor het eerst (en het laatst) een klap in mijn gezicht kreeg, uit het niets.
Het bleek achteraf een meisje te zijn dat jaloers was op het feit dat ik verkering had met een jongen. Een vriendin van haar was ook verliefd op hem en gaf haar de opdracht om mij in het gezicht te slaan.

Mijn primaire reactie was mijn jas pakken en weglopen. Ik heb geen moment gedacht om terug te slaan. Geweld lokt bij mij geen agressie uit en ik bleef rustig. Zie je het voor je?
Dat ik toch terug had geslagen en er een heuze ‘bitch fight’ plaats had gevonden op de dansvloer? Ik vind het er zelf altijd heel kinderachtig uitzien en was blij dat het niet op zo’n gevecht was uitgelopen.
Ik weet zeker dat wanneer ik wel had teruggeslagen, ik niet als held zou zijn bestempeld door haar. Zou ze geschrokken zijn en bang voor mij zijn geworden? Nee, zeker niet. Maar het feit dat ik zo kalm ben weggelopen en mijn avond niet heb laten verpesten maakte voor haar duidelijk dat ik niet betrokken wilde raken.

Geldige redenen om terug te slaan?

‘Als ik mijn kind niet leer om terug te slaan dan lopen ze zo over je kind heen en gaat je kind lijden aan allerlei psychische klachten’, is een van de redenen die een moeder noemt onder het artikel.
Andere ouders geven aan hun kind te leren om niet als eerste te gaan slaan, maar wel terug te mogen slaan als het geslagen wordt.

Het zou laag zijn volgens een moeder om je kind zomaar te laten slaan. Maar niet terugslaan betekent niet dat je het accepteert dat je wordt geslagen. Woorden kunnen grenzen aangeven en daarmee geef je aan dat iets niet acceptabel is. Ik vind het juist laag als je je verlaagt tot degene die begon met slaan. Geweld opzich vind ik al laag..

De rug toekeren

De wereld is hard en zal nog wel harder worden. Maar naar mijn mening wordt hij niet minder hard wanneer je je kind leert dat geweld oke is. Daar houd je de harde wereld mee in stand. Heeft geweld ooit iets opgelost?
Geven we het goede voorbeeld aan onze kinderen wanneer we aangeven dat geweld mag worden beantwoord met geweld? We keuren het af dat iemand als eerste je kind slaat, maar je staat wel toe om terug te slaan. Een kind zal geweld dan als ‘goed’ bestempelen. En zien als een oplossing voor problemen.

Nee, het is niet laag als je je kind laat slaan. Direct terugslaan vind ik laag, want het is de makkelijkste maar tegelijk de minst effectieve oplossing die er is. Je kind leert dat wanneer iemand jou pijn doet, jij degene ook maar pijn moet doen. Is dat een goede leerschool voor de toekomst?
Communiceren, een volwassene vragen te helpen om de situatie op te lossen…dat getuigt van lef. Je grenzen durven aangeven met woorden in plaats van handen. Van je af meppen zal geen oplossing geven en alleen maar meer uitlokken. Je verlaagt je met terugslaan tot de persoon die is begonnen.

Met terugslaan als je wordt geslagen los je de situatie ook niet op. Een kind dat als eerste slaat heeft begeleiding nodig, want hij of zij kan niet omgaan met emoties en woede.
Hij of zij gebruikt geweld als primaire reactie in plaats van te communiceren. Wanneer je kind wordt geslagen en het heeft geleerd om terug te slaan zal er geen oplossing komen voor het voorval en waarschijnlijk de volgende keer weer gebeuren. En de keer daarop…

Nou is het niet zo dat ik Sarah meteen leer om degene zelfstandig rustig toe te spreken als ze is geslagen. Kleine kinderen kunnen dit soort situaties nog niet altijd overzien en zullen moeten worden bijgestaan door een volwassene.
Sarah zal zich over een paar jaar zeker weerbaar maken door middel van zelfverdediging, maar niet om dit direct toe te gaan passen op het schoolplein.
Ze zal zelfverdediging leren om zich weerbaar te maken tegen de volwassen wereld en om zich eventueel weerbaar te maken wanneer ze daadwerkelijk volledig in elkaar zou worden geslagen door een kind, want dan is zelfverdediging op zijn plaats.
Maar voor alle duidelijkheid: zelfverdediging is iets heel anders dan primair terug slaan na geslagen te worden. En nog belangrijker: laten we onze kinderen allemaal leren dat geweld geen oplossing is. Als er niet geslagen wordt hoeft er ook niet te worden gediscussieerd of er teruggeslagen moet worden.

Ik ben heel benieuwd….Hoe denk jij hierover? Zou jij je kind leren terug te slaan als hij of zij wordt geslagen? Of absoluut niet? En welke manier van oplossen zou je willen meegeven aan je kind?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Ik ben het zeker met je eens, alleen heb ik het van de andere kant gezien. Op de basisschool waar ik vroeger zat was een meisje dat altijd gepest werd. Vele gesprekken op school gehad, meisje deed ook nooit iets terug als ze werd geslagen. Ze liep altijd weg. Niks hielp, als de leerkrachten niet keken gebeurde het altijd.
  Op een dag pakte een jongen weer iets van haar spullen af. Je zag dat ze het nu helemaal gehad had en gaf een keiharde klap terug.
  Sindsdien lieten ze haar met rust. Voor dat meisje was het toen de enige uitweg.

  Beantwoorden
 • Zeker niet direct terug slaan. Maar als het uiteindelijk niet helpt om met woorden of “de rug” helpt ja dan is er een grens!

  Beantwoorden
 • Ik snap je wel maar ik vind jouw analyse te “theoretisch”. Zo werkt het op school vaak niet. Heb het ook al gezien op de school van mijn zoon.
  Ben het dan ook eens met de comments hierboven.

  Nog even iets anders, omdat ik weet dat je het graag ter verbetering wil horen: er zitten erg veel -d en -t taalfouten in je tekst (onder andere). Doe ermee wat je wil. Je mag mijn reactie ook verwijderen als je het vervelend vindt.

  Beantwoorden
  • Dank je wel, als het goed is zijn ze er allemaal uit 😉

   Beantwoorden
  • Plannen voor opvoeding beginnen vaak ook met een theorie, het is een beeld wat je voor je hebt. In de praktijk moet het natuurlijk blijken hoe en wat, maar ik blijf bij mijn standpunt dat ik Saar niet leer om terug te slaan, enkel om zich te verdedigen als ze echt in elkaar wordt geslagen.

   Beantwoorden
 • Ik ben het met je eens dat je kinderen niet moet leren terug te slaan. Vaak wordt het daarmee alleen maar erger. Wel vind ik dat je je kind mag leren hun eigen grenzen/veiligheid te ‘bewaken’. Mijn dochter is op de peuterspeelzaal tot twee keer toe gebeten. Ik heb haar toen geleerd dat als iemand haar wil bijten ze diegene weg moet duwen en naar de juf moet gaan. Ik vind namelijk wel dat ze zichzelf mogen beschermen.

  Beantwoorden
 • Hier een juf. Ik ben oprecht blij om dit te lezen. Natuurlijk moet een kind zich kunnen verweren en is slaan, schoppen of welk fysiek geweld uit den boze, maar hetzelfde terug doen is in mijn ogen geen oplossing. Helaas denken veel ouders van kinderen uit mijn klas hier niet zo over en dan is het heel lastig om aan te leren dat het ook op een andere manier kan.

  Beantwoorden
 • Ben het volledig met je eens dat geweld geen oplossing is. Maar ja, in de praktijk lopen dingen soms wel anders. Mijn neefje van 11 werd behoorlijk gepest en toen hij eindelijk eens een klap terug gaf aan een jochie was het gelijk over met het gepest.

  Beantwoorden
 • De school van mijn meisjes is een vreedzame school. Hierdoor wordt in alle klassen aandacht besteed aan hoe je met elkaar omgaat (en dan nog veel verder met over gevoelens etc). Een blok ging over hoe los je ruzies op. En als alle klassen dat dus doen komt het slaan bijna niet meer voor. Bij ruzies zijn er kinderen aangesteld in de bovenbouw die met de ruziënde kinderen in gsprek gaan. Ik hoop echt dat dit zijn vruchten af gaat werpen

  Beantwoorden

Write a comment