Lifestyle Mama

Navelstreng uitkloppen. Hoe werkt dat?

Ik zie of hoor het weleens voorbij komen, het uitkloppen van de navelstreng na de geboorte. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? En waar is het goed voor? Ik wist er het fijne niet van en ben op onderzoek uit gegaan!

Grappig, want ik zag het helemaal verkeerd voor mij toen ik iets over ‘navelstreng uitkloppen’ hoorde. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Wordt de navenstreng uitgeschud? Of slaan ze ermee op een tafel zodat alle deeltjes eruit komen? Lach er maar om, maar ik ben echt een noob met dit soort dingen. Nee, de navelstreng uitkloppen betekent dat de navelstreng niet meteen wordt doorgeknipt als het kindje is geboren. De verbinding wordt voor een paar minuten nog even zo gelaten, net zo lang tot er geen hartslag meer in de navelstreng te voelen is. Pas na ongeveer 3 minuten wordt de navelstreng doorgeknipt.

Uitkloppen

In de buik is je baby verbonden met jou middels een navelstreng en een placenta. Er vindt een voortdurende uitwisseling van bloed plaats die ook nog doorgaat als de baby is geboren en de navelstreng nog aan het kloppen is. 70% van de hoeveelheid bloed zit bij de geboorte in het kindje zelf, de overige 30% zit in de placenta met de navelstreng (bij premature baby’s zit er een nog hoger percentage in de placenta met navelstreng). De navelstreng wordt vaak meteen na de geboorte doorgeknipt, waardoor het kindje een behoorlijke hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mist. Om het kindje al het waardevolle bloed mee te geven is het van belang dat de navelstreng na de geboorte wordt uitgeklopt. Dit zou de gezondheid van het kindje ten goede komen.

Voordelen

 • De baby krijgt door het extra bloed een grotere hoeveelheid ijzer binnen, wat bloedarmoede in de eerste levensjaren kan voorkomen.
 • Bij prematuren kan het extra bloed voorkomen dat er een bloedtransfusie nodig is. Echter weet ik niet of het uitkloppen van de navelstreng bij een prematuur goed mogelijk is, omdat het kindje soms snel door een kinderarts gezien moet worden en snel kan dalen in lichaamstemperatuur.
 • Het kindje krijgt een grote hoeveelheid witte bloedcellen binnen waardoor de hoeveelheid antistoffen hoger is.
 • Het kindje heeft een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, wat goed is voor het stollen van het bloed.
 • Het kindje krijgt via het extra bloed zijn of haar eigen stamcellen binnen. Mocht je stamceldonatie overwegen, dan kan dat niet in combinatie met het uitkloppen van de navelstreng. Dan zul je dus een keuze moeten maken.
 • De lichaamstemperatuur van het kindje wordt beter gereguleerd en er zou sprake zijn van een betere bloedcirculatie in de eerste paar uur.

Mijn visie

Bij de geboorte van Sarah hebben we haar navelstreng niet uit laten kloppen. Heel simpel omdat het een spoedkeizersnede was en ik ook niet van het bestaan af wist. Verloskundigen zijn er beter van op de hoogte en schijnen dit wel veel te doen. Sommige gynaecologen kloppen ook altijd de navelstreng uit, ook bij een keizersnede. Bij navraag blijkt dat gynaecologen wel allemaal een richtlijn hebben, maar er verschillend in staan.
De voordelen klinken goed, maar ik mis op internet soms wat wetenschappelijke onderbouwing. Echte harde bewijzen dus dat alle voordelen kloppen heb ik niet kunnen vinden. Wel zijn enkele voordelen beaamt door de WHO.  In dat geval zou het uitkloppen van de navelstreng een standaard procedure moeten worden (indien de gezondheid van moeder en kind dit toelaat). Ergens klinkt dit allemaal wel logisch, want in de natuur zal het vast niet zo bedoeld zijn dat je meteen de navelstreng doorknipt wanneer het kindje is geboren.
Wat vind jij? En wist jij van deze mogelijkheid? En heb je dit ook laten doen na de geboorte? Ik hoor graag van je!
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (20)

 • Ik heb er nog nooit van gehoord, interessant! Ik heb geen idee of dit zou doen;)

  Beantwoorden
 • Hmm ik had hier nog nooit van gehoord! Hier is het dus ook niet gebeurd, bij Jamie geen tijd voor en bij Fenna ging het rustiger maar dat heeft volgens mij heen drie minuten geduurd.

  Beantwoorden
 • Dit kende ik nog niet! Aan je verhaalt te lezen is het wel goed voor je kindje. Misschien leuk als je zwanger bent om er wat meer in te verdiepen! Leuk artikel.

  Beantwoorden
  • Ja ik baal best wel dat ik dat toen niet wist, maar goed niets meer aan te doen.

   Beantwoorden
 • Ik wist wel van het bestaan ja! Maar wij hebben het niet gedaan. Kon ook niet, want Spencer was in nood en moest naar de kinderafdeling.

  Beantwoorden
 • Ik las dit een aantal weken na mijn bevalling! Naomi lag op mijn buik, maar het duurde wel even voordat de navelstreng werd doorgeknipt door mijn man. Alleen hebben ze hem geloof ik niet helemaal uit laten kloppen. Ben benieuwd of ze het ooit standaard gaan doen, als de gezondheid van moeder en kind het inderdaad toelaten.

  Beantwoorden
  • Gynaecologen die ik gevraagd heb hadden het wel over een algemene richtlijn, maar niet alle artsen doen het…

   Beantwoorden
 • Heb hier serieus nog nooit van gehoord, en geen idee eigenlijk of zze dat hier in het ziekenhuis doen of niet, dat zal ik dan wel zien.
  Je schrijft “want in de natuur zal het vast niet zo bedoeld zijn dat je meteen de navelstreng doorknipt wanneer het kindje is geboren.” maar bijten dieren ook niet meteen de navelstreng door van hun jong, honden, katten, paarden doen dat sowieso….

  Beantwoorden
  • Ik zou trouwens ook helemaal zon arts of vk de navelstreng op de tafel slaan als ik “uitkloppen” lees.

   Beantwoorden
 • Nooit van gehoord. Ik denk niet dat ze dit bij mijn spoed ks hebben gedaan. Ik had amper bloedverlies, maar wel een hb van 4 na de bevalling. Tijdens de zwangerschap was dit 8,7. Vraag me af of die daling te maken kan hebben met het niet uit kloppen van de navelstreng?

  Beantwoorden
  • Volgens mij gaat het bloed uit de placenta en navelstreng alleen naar je baby dus heeft het weinig te maken met je eigen bloed en waardes.

   Beantwoorden
 • Onze oudste had de navelstreng om zn nekje, daardoor snel doorgeknipt en uiteindelijk moest ie zelfs s nachts een bloedtransfusie.

  Beantwoorden
 • Ja wist ik en heb m zelfs nog zelf voelen kloppen! Ik weet niet zo goed of we hem echt helemaal hebben laten uitkloppen (even navragen bij degene die iets minder van t padje was :P) maar in elk geval niet meteen doorgeknipt. Mason is in elk geval wel een oersterk, gezond en vrolijk mannetje!

  Beantwoorden
 • Ik had er nog nooit van gehoord, heel interessant stuk. Bijna een volgende zwangerschap ga ik me er zeker in verdiepen. Bij mij bevalling heeft het wel even geduurd voor dat de navelstreng werd doorgeknipt dus misschien is het toch gebeurd?

  Beantwoorden
 • Ik wist er niet van, maar ik denk dat wij daar ook geen gebruik van konden maken. Wij hadden navelstrengbloed nodig ivm een DNA test voor een erfelijke ziekte van mijn man.

  Beantwoorden
 • Gaaf dat je er over schrijft. Ben 22-11 thuis bevallen in bad.. van onze tweede zoon en heb de navelstreng uit laten kloppen, (ongeveer 5 min) onder andere om de bovengenoemde redenen zoals de goede stoffen mee te krijgen die in het bloed zitten. Je hoort het helaas weinig. Mensen weten het vaak niet is mijn ervaring als ik het nu vertel .. Ook hebben we de placenta begraven in de tuin om later een mooie boom op te planten?

  Beantwoorden
 • Ik zag het ook helemaal verkeerd voor me :’)

  Beantwoorden
 • Interessant, ik wist helemaal niet wat het was! Ik weet eigenlijk ook niet of dit bij ons zoontje gedaan is, het gaat allemaal zo snel op zo’n moment!

  Beantwoorden
 • Tot afgelopen donderdagavond had ik er nog nooit over gehoord, maar tijdens zwangerschapsyoga raakte ik ineens bekend met deze term. En eerlijk: Ik zie het wel zitten om dit te doen, ik zie er alleen maar voordelen in. Ik heb het ook gelijk in mijn geboorteplan geschreven, voor als ik over 8,5 week ga bevallen.

  Beantwoorden

Write a comment