Lifestyle Mama

Een ‘mixed kid’. Wat kom je allemaal tegen?

Met haar grote donkerbruine kijkers en donkerbruin met koper haar steelt ze de show bij iedereen. Ze is een prachtige mix van Giorgio en mij en haar huid lijkt precies die kleur te hebben als je mijn kleur huid mengt met die van Giorgio. ‘ Mixed kids’  zijn hartstikke mooi, maar het is wel even net wat anders dan het hebben van een oer Hollands kind.

Studie voor wat betreft haarverzorging

Waar ik met name tegenaan loop: de verzorging van Sarah haar haren. Tijdens mijn zwangerschap fantaseerde ik er op los over hoe ze eruit zou zien en met name hoeveel haar ze zou hebben.
Nou geloof mij, er zit genoeg haar op dat koppie, al vanaf het moment dat er haar kan groeien. Ze heeft gelukkig niet echt kroeshaar, maar glad is het ook absoluut niet. Bovenop het hoofd golft het een beetje en is het wat gladder. Hoe verder naar beneden hoe meer krul en pluis.

En vooral die krul en dat pluis is een ding opzich. Saar vindt het haren borstelen vreselijk, want het voelt gewoon niet fijn. Ook al gooien we er liters verzorging in, er blijven lastige knopen tussen zitten. Maar als je het niet elke dag goed borstelt dan ben je verder van huis.

Ze gaat overigens niet naar een gewone kapper maar naar een Surinaamse/Antilliaanse kapper in Arnhem. Zij is gespecialiseerd in ‘ander’  haar waardoor het veilig voelt om Sarah daar te laten knippen. Haar dikke bos met krullen moeten namelijk anders worden geknipt dan gladde Hollandse lokken.

Tot nu toe lukt het dus redelijk om Sarah haar haren goed te verzorgen en te onderhouden, maar het kost wel tijd en geduld. Ook was het nodig om ons te verdiepen in soorten verzorging, aangezien je niet zomaar van alles in het haar kunt smeren. Gewone shampoo voor kinderen gaat nog, maar conditioner en styling vergt de nodige studie.
Ik ben heel benieuwd hoe ze haar haren zal vinden als ze in de puberteit zit. Vaak vinden meiden met krullend haar dan juist stijl haar mooi en meiden met stijl haar willen krullen…

Jaloers in de zomer

Ook al heeft Sarah permanent een mooi bruin velletje, we smeren haar in de zon alsnog in met factor 50. Je zou denken dat ze dan niet zo snel kleurt, maar niets is minder waar. Sarah hoeft het woordje ‘ zon’  maar te horen en ze is een tint donkerder. Oh wat ben ik jaloers op haar permanente bruine benen en wangen. Haar huid is zo mooi, zo egaal…Wel is het belangrijk om te letten op vitamine D inname na haar vierde verjaardag. Mensen met een blanke huid die voldoende buiten zijn hoeven dit niet aan te vullen, Saar zal haar hele leven extra vitamine D moeten slikken.

Ogen die staren op straat

Sarah is een opvallend poppetje tussen de menigte met haar bos krullen en grote bruine ogen. Ze wordt zo ontzettend vaak nagekeken en er volgen altijd wel ‘ ahh’ s en ‘ohhh’s’. Mensen stoten elkaar aan, wijzen, smelten voor je ogen weg en een enkele keer durven mensen te vragen waar haar vader vandaan komt. Het is ook algemeen bekend dat je mooie kindjes krijgt van een donkere partner. Ik kan dat alleen maar beamen 😉

Is ze geadopteerd?

Ja, ook deze vraag is weleens gesteld. Ik vond het een rare vraag aangezien donkere mensen blijkbaar meteen geadopteerd moeten zijn?
Mensen houden er (helaas) niet altijd rekening mee dat je prima een donkere partner kunt hebben en dat je sommige mensen kunt doen verbazen met zo’ n vraag. Het voelt nogal eh….brutaal ofzo. En gek, want Saar lijkt echt op mij en op Giorgio, dus hoe ze daar dan bij komen?

Roots en talenten ontdekken

Al vanaf het moment dat Saar muziek hoorde gingen haar handen de lucht in. Op het moment dat ze kon staan begonnen haar heupen te wiegen op het ritme van de muziek. Jazeker….op de maat! Hoe jong ze ook was, ze heeft altijd een gevoel voor ritme gehad. Nu heb ik dat als oer Hollander ook, maar Giorgio natuurlijk helemaal.
Bij Antilliaanse mensen zit ritme in hun hele lijf, hun bloed en elke vezel. We merken ook dat Sarah dol is op muziek en altijd gaat bewegen zodra er een liedje begint. Ze beweegt soepel en op de maat.
Ik ben heel benieuwd wat ze hiermee gaat doen later en of ze het leuk zou vinden om op dansles te gaan bijvoorbeeld. Zo leuk!

Sommige kleding staat niet. Of juist geweldig.

Donkere ogen, haren en huid vragen om een bepaald soort kleding. De meeste kleuren staan Saar enorm goed (felle kleuren), maar bijvoorbeeld oranje is een kleur die haar niet zo mooi staat. Het matcht niet. Zwart en wit staat haar dan weer fantastisch en grijs weer wat minder.

Haar lijf is ook van een wat andere bouw dan iemand met Hollandse stelten. Ze heeft een Antiliaans achterwerk geërfd en haar benen zijn stevig en sterk. Haar armen slank en haar rug is heel lang. Soms lastig om goede kleding te vinden die ze past, maar het gaat steeds beter. Toen ze nog meer babyvet had (en een pamper-kontje) kon ze sommige broeken niet aan door haar uiterst jonge rondingen. Nu ze wat meer peuter is en de lucht in groeit gaat het beter.

Tot zover de meest opvallende dingen die je tegenkomt met een ‘ mixed kid’, oftewel een halfbloed kindje. Is het herkenbaar voor jou? Heb je aanvullingen? Ik ben heel benieuwd en hoor het graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (28)

 • Heel herkenbaar. Behalve dan het kammen, maar dat komt omdat ik een zoon heb en zijn haar nog niet zo lang is (we zijn aan het sparen, want de krul komt er eindelijk in en nu wil ik weten hoe dat zich gaat vormen).
  Mijn zoon is ook altijd snel bruin. En als ik, voor mijn doen, heel bruin ben, geef ik nog steeds licht naast hem, haha.

  Beantwoorden
  • Haha ja hier ook zo. Vreselijk, ik word of rood of blijf voor eeuwig wit.

   Beantwoorden
 • Super leuk om te lezen en herkenbaar! Mijn vriend is Surinaams en hebben twee dochters. De oudste heeft donkerblonde krullen, bruine ogen en hoeft ook maar het woord zon te horen en is bruin. Onze jongste is hoog blond en heeft fel blauwe ogen. Krijg dus geregeld de vraag of ze wel dezelfde vader hebben…
  Maar ook zij hoeft het woord zon maar te horen en begint te kleuren. En dansen en schudden met de billen kunnen ze beide als geen ander!

  Beantwoorden
  • Wat bijzonder dat ze zo verschillen!

   Beantwoorden
 • Ik vind halfbloedjes prachtig, ben er met één getrouwd. ? Wel een andere mix, half Indisch.
  Aan hun huid en gezicht zie je dat bij onze kinderen nog terug. En daarbij hebben ze mijn dikke bos met haar.

  Beantwoorden
  • Wow wat mooi!

   Beantwoorden
 • Ik ben zelf een mixed kid! Alleen wat lichter uitgevallen. En heb ik geen gevoel voor ritme. Wel werd ik altijd nagestaard op straat, was ik vast geadopteerd, was mijn vader een kidnapper (ik was ook nog eens blond), heb ik chronisch een vit de tekort, en dat haar… Mijn moeder liet het vlechten, want zij had stijl haar en ik dus dat pluis kroezige.. Zij dacht altijd dat je dat hetzelfde kan kammen. Nog trauma’s van hahaha

  Beantwoorden
  • Ohh een kidnapper joh? Wat een brutale mensen lopen er toch rond. Je bent een prachtig mixed kid!

   Beantwoorden
   • Kwam per toeval op deze site… ben gestopt na het lezen van : Ze heeft gelukkig niet echt kroeshaar…..

    Gelukkig? Shame on you. Kroeshaar is fantastisch, de kroon van onze roots. En jij komt met “gelukkig”?

    Haha dan lees ik in de comments iets als “neger bloed”.
    Wahahhaha wauw. This shit is only for white people die een hun woorden verdedigen met “maar mijn man is donker “

    Beantwoorden
    • Wow…chil!
     Ik bedoel ermee dat het dan makkelijker kammen is. Kroeshaar is zeker mooi, mijn man heeft het ook.
     Maar top dat je ondanks dat je gestopt was met lezen wel de moeite hebt genomen voor een reactie.
     En bespaar me de ‘onze roots’. Als je daadwerkelijk had gelezen dan lees je geen slecht woord over roots.
     En ik heb het zeker niet over jou. Bye!

     Beantwoorden
     • “gelukkig geen kroeshaar?” 😭😭😭😭 OMG ik wil huilen wanneer ik het lees. Wat zou jij dan zeggen als jij wel één kindje zou krijgen die wel kroeshaar heeft? Vreselijk.

     • Meid, dan ga je toch huilen?
      Zoals in een eerdere reactie naar iemand die er net zo’n probleem van maakte leg ik uit dat er niets mis is met kroeshaar. Het is enkel vaak heel moeilijk te borstelen en het borstelen doet mijn dochter al zoveel pijn. That’s it. Mijn man heeft kroeshaar, dus waarom zou ik dat minachten?
      Of zocht je iets om lekker over te zeiken? Sterkte joh!

   • Ik moest er net nog een paar keer overheen lezen wilde ik begrijpen wat je daadwerkelijk bedoelde, want ik lees de tekst dus anders. Maar prima, want het is een kwestie van interpretatie. Je steekt hem wel behoorlijk fel in moet ik zeggen. Maar ieder zijn manier van communiceren, toch? Succes.

    Beantwoorden
    • Tja, als je mij ongefundeerd beticht van discriminatie en gaat lopen zeiken om te zeiken reageer ik fel ja.
     Succes ermee.

     Beantwoorden
 • Te leuk verwoord weer Geertje!!
  Ik als mama van een dubbel-bloedje/mixje Surinaams-Nederlands herken me heel erg in wat je omschrijft.
  Gisteren zelfs voor het eerst gevraagd door een ouder echtpaar waar haar ouders vandaan kwamen….ik begreep de vraag eerst niet totdat het kwartje viel en ik even vriendelijk doch duidelijk aangegeven heb dat ik dit prachtige wezentje zelf gemaakt heb haha.
  Ook de struggles met een zachte kroes/krul herken ik, ben momenteel bezig met de Curly Girl methode wat dus betekekent dat je door haaranalyse alleen nog maar pure producten gebruikt wat het haar echt nodig is..zeker even de moeite waard om in te verdiepen voor de mama’s onder ons die hiermee worstelen.
  Want er zijn zoveel soorten producten en nog meer soorten haar/krul dat het een zoektocht is van heb ik jou daar.
  En wat ritme en muziek betreft..Lola zingt alles zo na onthoud ook echt liedjes en haar manier van dansen…just love it haha het zit er echt in zoals men altijd zegt.
  Natuurlijk pronk ik graag met mijn prachtige meid maar dat doet hopelijk elke mama…ongeacht kleur/mix …

  ALLE KINDEREN WORDEN STERREN ALS WIJ ZE MAAR LATEN STRALEN

  Beantwoorden
  • Prachtig die laatste zin! Xx

   Beantwoorden
 • Ik heb ook zo’n half bloedje, half Surinaams en half Nederlands, ze heeft meer Surinaams in haar lijf alhoewel zij wel veel van mij weg heeft in haar gezicht
  Maar haar haar is altijd een ramp geweest heb alles wel gebruikt wat je bij de toko kon kopen, maar op laatst weet je het niet meer en toen zijn wij op Arjan olie
  uitgekomen en dat is een tijd goed gegaan,
  Mijn dochter is inmiddels 28 en al vanaf haar 21 uit huis dus wat ze nu doet met haar haar geen idee weet wel dat ze speciale shampo en crème gebruik
  En nu naar een speciale krullenkaper gaat,
  Vind het altijd zo leuk om jou verhaaltjes te lezen vooral als het over Sarah gaat !!
  Dat is zo herkenbaar voor mij

  Beantwoorden
  • Hey wat leuk dank je wel!

   Beantwoorden
 • Mijn kinderen zijn een mix van half nederlands, kwart canadees en kwart indo 😊. Oftwel beiden donkerblond met bruine ogen en toch dat wipneusje.

  Je verhaal over de zon is zo herkenbaar, de eerste zonnestralen komen door en die van mij zijn al bruin en ik moet er echt voor bakken. En dan ben ik ook nog eens een halfbloedje!!!

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar je verhaal! Ikzelf ben een mix van hollands, frans en neger? bloed ( heb een onbekende grootvader) geboren met kroeshaar een beetje getinte huid en donker haar ,donkere ogen. Tijdens mijn opgroeien had je geen producten voor kroeshaar en je kunt de ellende wel bedenken als er op luizen moest worden gekamt met die fijne kam. Ik heb het heel wat uigegild! Ook in de jaren 50 en 60 was je een bezienswaardigheid met kroeshaar en soms werden de raarste dingen tegen me gezegd. Namaakpapoea was zo’n beetje het ergste. Wees gelukkig dat je dochter in deze tijd opgroeit…nu kijken we minder op van een kleurtje en al helemaal niet van kroezend haar!!

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je verhaal! Inderdaad, niet voor te stellen dat het vroeger nog niet zo normaal was!

   Beantwoorden
 • Ben het eigenlijk wel eens met Christina. Bij mij viel die zin ook op, maar dan op een negatieve manier. Het komt wel over alsof krullen beter zijn dan het hebben van kroeshaar.

  Beantwoorden
  • Je kunt natuurlijk ook zeiken om het zeiken.
   Man man man. Ik zeg dat nergens, jij leest wat je wilt lezen.
   Bye

   Beantwoorden
   • Nee, het is absoluut niet zeiken om het zeiken (mijn inziens). Ik geef alleen aan hoe het op mij overkomt en ik kan me absoluut voorstellen dat anderen dit als negatief opvatten (wat ook blijkt). Ik lees letterlijk: “Ze heeft gelukkig niet echt kroeshaar, maar glad is het ook absoluut niet.”

    Wat moet ik anders lezen uit die zin, dan dat echt kroeshaar minder fijn of goed zal zijn dan krullen? Want schijnbaar lees ik wat ik wil lezen, maar is mijn interpretatie dus niet goed. Dus hoe moet ik het anders opvatten dan?

    Ik ben zelf geen mix, gewoon een moeder met een bleke huid en blond haar.

    Beantwoorden
    • Serieus? Ik zeg dat ze gelukkig geen kroeshaar heeft vanwege het feit dat het enorm lastig te kammen is en ze met krullen al zoveel pijn heeft.
     Ik zeg nergens dat krullen mooier of beter zijn.
     Echt; heb je niets beters te doen?

     Beantwoorden
  • Je kunt ook overdrijven, er is 1 reactie gekomen met dezelfde onzin interpretatie als jij. En daaronder leg ik ook uit dat het gaat over de handelbaarheid van het haar. Moeilijk he, lezen?
   Mijn man heeft kroeshaar, denk je nou echt dat ik dat belachelijk ga maken?
   Get a life meid

   Beantwoorden
 • Je mag alles zeggen zo lang je “man” het ook heeft?! Het is gewoon slecht verwoord! Niet zo moeilijk om dat toe te geven.

  Beantwoorden
  • Het is helemaal niet slecht verwoord. Jouw reactie is weer een sterk staaltje miereneukerij. Succes ermee!

   Beantwoorden

Write a comment