Mama

Mijn kind laten overblijven terwijl ik thuis ben. Is dat niet een beetje raar?

De eerste volle week school zit er voor Sarah bijna op. Ze doet het goed, heel goed. Ze gaat met zoveel plezier en vermaakt zich prima. Wat keken we allebei uit naar deze nieuwe periode!
Voor Sarah is het even wennen om elke dag zo druk bezig te zijn en dat merk ik aan haar. Ze is meer huilerig, is moe als ze thuis is en meer chagrijnig dan normaal. Toch doet ze het fantastisch. En mama? Mama is gesloopt…

Ik had zo mijn romantische voorstellingen bij het feit dat Sarah elke dag naar school zou gaan. Ik had gehoopt op meer energie door minder prikkels en door minder bezig te hoeven zijn met ‘moederen’.
Maar het is nu halverwege de week en mijn lijf protesteert als een malle. Niet alleen Sarah is moe, ik ben ook op. Elke avond lig ik om 21.30 in bed, ik heb hoofdpijn, hartkloppingen en mijn ogen vallen bijna dicht. Hoe kan dat nou?

Wilde plannen stonden op mijn agenda met alle vrije tijd die ik zou krijgen. Wie weet had ik weer energie om te gaan poetsen in huis! En om veel vooruit te bloggen, te schrijven en misschien wel te gaan sporten.
Echter is het op dit moment al een sport en een hele opgave om 4 keer per dag op en neer te fietsen naar school en naar huis. Het is een klein stukje en ik heb een elektrische fiets…maar mijn lijf vindt het allemaal maar stom.

Minder prikkels en minder bezig zijn met ‘mama zijn’ betekent dus niet meer energie en dat vind ik vrij confronterend. Het 8 keer op de fiets springen per dag, 18 kilo in en uit een stoeltje tillen en gesprekjes aanknopen op het schoolplein zijn het probleem vrees ik.
Niks minder prikkels. Mijn lijf werkt nu harder dan ooit. Ik moet over een kwartier Sarah weer ophalen van school maar lig nog uitgeteld op de bank om energie te besparen om haar op te halen. Dit kan zo niet, week in week uit.

En dus heb ik Sarah aangemeld om over te blijven op school, op de maandag en de donderdag. Zo kan ze tussen de middag haar broodje eten met andere kinderen uit de klas en hoef ik haar niet vier keer heen en weer te fietsen. Dinsdag is dan de enige dag dat ik had vier keer breng en haal, want de woensdagmiddag en de vrijdagmiddag is ze vrij.
Ik vind het jammer, want samen eten tussen de middag had wel iets. Het was gezellig en het brengt fijne herinneringen van vroeger naar boven.
Sarah vond het overigens ook geen probleem om na haar broodje weer terug te moeten naar school. School is immers zo leuk!

Toch voelt het een beetje vreemd, ik voel mij er bijna schuldig over. Ik werk niet, ben hele dagen thuis…maar toch kies ik ervoor om haar over te laten blijven. Maar ik weet tegelijkertijd ook dat het een goede keuze is.
Het scheelt wegbrengen en ophalen, het scheelt gesprekjes op het schoolplein en ik kan gerust aan het eind van de ochtend mijn bed in om even bij te slapen zonder dat ik op de klok moet kijken wanneer ik Sarah weer op moet halen.

Een uitgeruste, leuke en fittere moeder is voor Sarah een stuk belangrijker dan een uitgebluste moeder en een boterham thuis, toch?

Indien jouw kind geen continuerooster heeft: heb jij er ook voor gekozen om je kind over te laten blijven? Waarom wel/niet? En voor de chronisch zieke mama’s: hoe hebben jullie het ervaren om je kind dagelijks naar school te brengen en van school te halen?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (14)

 • Ik moest ook enorm aan t ritme wennen. Ik ben niet chronisch ziek, ik ben overdag ook thuis. ( werk id gehadicaptenzorg elke maandagavond)

  Maar net als vandaag blijft hij over, terwijl ik thuis ben. Hij vind het super leuk en ik heb de volle aandacht voor zn zusje 3 jaar en ja ook als zij dit jaar naar school gaat gaan ze eens per week overblijven. Groetjes Sabrina

  Beantwoorden
 • Ok, hier wel een continuerooster maar ik wil toch graag reageren (als chronisch zieke moeder van een kleuter). Nee, ik vind het helemáál niet gek dat je hiervoor hebt gekozen. Integendeel! Persoonlijk vind ik het heel vreemd dat er nog steeds scholen bestaan die geen continuerooster meer hanteren (in onze regio gelukkig bijna niet meer). Ik vind het zo stom: het ene kindje gaat wel naar huis en het andere niet: chaos!
  En zoals je al zegt: Sarah heeft er veel meer aan als jij wat fitter bent dan compleet gesloopt. En ik weet hoe vermoeiend die gesprekjes aan het schoolplein kunnen zijn (tip: zo laat mogelijk arriveren ;)).
  Als ik jou was had ik deze beslissing dus al op voorhand genomen. Voel je goed hierbij, jij weet zelf wat het beste is voor jou en Sarah.

  Beantwoorden
 • Nog vergeten:
  Ik zal het je nog sterker vertellen. Vriendinnen van mij (niet ziek) laten hun kinderen zelfs overblijven (niet-continuerooster) op dagen dat ze thuis zijn. Vind ik ook heel normaal. Juist omdat ik het raar vind dat er überhaupt nog scholen zijn waarbij de kinderen tussen de middag nog naar huis gaan.

  Beantwoorden
 • Wel een continue rooster hier, maar als chronisch zieke moeder kan ik je vertellen dat ik dat ook zou doen hoor! Mijn man brengt onze dochter naar school en ik haal haar 3x id week. En zelfs dan ben ik gesloopt, zowel lichamelijk als mentaal. Ze gaat nu ongeveer een jaar naar school en het is qua energie en pijn wel wat beter geworden bij mij.
  Ik begrijp je ‘schuldgevoelens’, maar als buitenstaander zeg ik je hoeft je echt niet schuldig te voelen. De dingen die ik van je lees op je blog ben je een fantastisch goede moeder!

  Beantwoorden
 • Pas sinds dit schooljaar een continurooster, dus ik weet hoe je je voelt. Al dat op en neer gaan is slopend. En soms vond ik het dan ook zo frustrerend dat ze tussen de middag ineens een lastminute lunchdate had gemaakt met een klasgenootje. Was ik voor niks naar school gegaan. ?

  Beantwoorden
 • Helemaal niet raar. Als jou lichaam aangeeft dat dit teveel voor je is en je kind vindt het leuk om over te blijven dan zie ik het probleem echt niet hoor.
  En ik met mijn gezonde lichaam heb het ook altijd een race tegen de klok gevonden, dus het verbaast mij niet dat je energie al op is! Succes ermee en doe wat goed voor je is.

  Beantwoorden
 • Chronisch zieke moeder van wat later bleek 2 chronisch zieke kindjes. Op advies van mijn arts heb ik ze laten overblijven op het regulier en ja nu op de mytylschool worden ze opgehaald en thuisgebracht van 8.10 tot 16.10….. Dit ivm therapie enzo. Ik weet niet beter maar ik zou het ook niet aankunnen idd fysiek maar ook mentaal. Maar…. ik zit ’s morgens rustig aan het ontbijt met ze en als ze terugkomen staan er thee, koekjes en een rustige moeder voor ze klaar. Daarna komt pas de thuiszorg voor ons. Het is goed zo. Zorg goed voor jezelf Geertje dan kun je ook goed voor Sarah zorgen waar je al 4 jaar uitermate goed mee bezig bent.

  Beantwoorden
 • Niet ziek en een continurooster bij ons waar mijn oudste pas over een jaar naar toe gaat. Maar wil toch even zeggen dat je de juiste keuze maakt. Liever na schooltijd qualitytime met elkaar dan racen tegen de klok en je lijf en niet genieten omdat dat niet kan. Goede keuze!

  Beantwoorden
 • Ik vond dat halen en brengen in de eerste jaren ook slopend. Ik heb ook een chronische ziekte en heb haar later ook soms laten overblijven. En op donderdags haalde mijn schoonmoeder, die iedere donderdag de hele dag bij ons is, haar op. Inmiddels hebben we nu 2,5 jaar continuerooster. Heerlijk. Mijn dochter is nu 8, mijn dochter staat om 7 uur met mijn man op en hij zwaait haar uit, ze fiets zelf naar school (klein dorpje) en ‘s middags sta ik op het schoolplein te wachten zodat ik weet waar ze wil spelen etc. Op woensdag (12 uur uit) en vrijdag (kan ze nooit spelen ivm ponyles) fietst ze zelf naar huis. Ik sta iedere ochtend pas rond 9 uur op en voel me er niet schuldig over. Immers, zo houd ik energie voor als ze thuis komt uit school. En dat vinden we allebei een stuk fijner! Mijn dochter vond het overblijven tijdens de jaren dat er geen continuerooster was juist erg leuk. Meer tijd om te spelen op het schoolplein. Dat gaat vast ook voor Sarah gelden als ze meer gewend is aan de drukte en naar school gaan. Dus voel je niet schuldig of vind het niet raar dat je haar laat overblijven terwijl je ‘gewoon’ thuis bent. Zo kunnen jullie het gewoon beter behappen en houd je energie voor leuke dingen na school. Xxx

  Beantwoorden
 • Hier ook geen continuerooster en twee mamadagen voor de jongste. Toch kiezen wij er ook voor om hem (de oudste) te laten overblijven omdat het anders te veel heen en weer gedoe is voor hem en voor ons. Wij hebben het vanaf de eerste dag al gedaan en op deze manier kan de jongste even een tukje doen ’s middags zonder dat ik haar heen en weer moet slepen. Rust is het belangrijkste en daarom kiezen wij ervoor om de schooldag niet te onderbreken met een thuismoment. Hij heeft het leuk op school, maar wil het liefst thuis zijn, dus is het voor hem (vermoedelijk) moeilijker om weer terug naar school te moeten na de lunch. Voor ons werkt het prima… Rust, Ritme, Regelmaat enzo…

  Beantwoorden
  • Ja het geeft Saar enorm veel rust nu ze niet heen en weer hoeft tussen de middag. Ze vond het overblijven geweldig!

   Beantwoorden
 • Ik zelf doe dat niet. Ik eet lekker met mijn dochter thuis tussen de middag. Ik begrijp zelf ook niet waarom mensen kinderen nemen als ze het vervolgens toch gelijk al op een opvang dumpen als ze nog baby zijn. Kinderen neem je niet zo maar. Ze kosten veel tijd. Het lijkt wel alsof veel mensen zichzelf belangrijker vinden dan voor hun kinderen zorgen. Het is nu ook al te veel moeite om met je kind thuis te eten of het zelf op tijd naar school brengen en uit school te halen. Waarom neem jecdan nog kinderen.

  Beantwoorden
  • Beste Linda. Ten eerste, kinderen neem je niet. Ten tweede, fijn dat jij je kindje van school kan halen tussen de middag en gezond bent!
   Ik ben chronisch ziek, zoals je kon lezen als je het tenminste gelezen hebt.
   Nu Sarah tussen de middag kan overblijven scheelt het voor mij veel energie. En die energie kan ik nu aan haar geven als ze weer thuiskomt.
   Dat jij niet voor opvang kiest, prima. Maar laat andere moeders gewoon in hun waarde wanneer ze wel voor opvang kiezen.
   Niks mis met opvang trouwens, daar leren kindjes heel veel.
   Ze leren daar betere dingen dan van een moeder die andere moeders bekritiseert 😉
   Fijne dag!

   Beantwoorden
  • Wat een lelijke reactie, en zo veroordelend.
   Jij kan niet zien om welke reden iemand zijn kind laat overblijven. En kinderen “neem” je niet, als je denkt dat het zo makkelijk is heb je zeker nog niks meegemaakt in je leven.

   Beantwoorden

Write a comment