Lifestyle

Mijn ervaring met de Novasure behandeling. Feest of drama?

Ruim twee maanden geleden onderging ik naast een sterilisatie ook een Novasure behandeling. Een Novasure behandeling kan uitkomst bieden voor mensen die veel last hebben van heftige menstruaties. Veel bloedverlies en veel pijn kan zorgen voor (onnodig) ongemak. En omdat ik door de sterilisatie geen anticonceptie meer zou gebruiken heb ik de sterilisatie laten combineren met de Novasure behandeling.

Wat houdt een Novasure behandeling in?

Bij een Novasure behandeling wordt het (overmatig) baarmoederslijmvlies verwijdert door middel van warmte of radiofrequentie-energie . Deze behandeling is heel erg geschikt voor vrouwen met overmatig bloedverlies en/of pijnlijke menstruaties. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt weggehaald worden de menstruaties minder hevig en verlies je maandelijks minder bloed.

Van ‘nature’ heb ik heftige menstruaties vanaf mij 11e. De eerste dagen van mijn menstruatie lag ik vaak als een ziek vogeltje op de bank te wachten tot de pijn minder zou worden. Een warme kruik, paracetamol…het deed allemaal niet zoveel.
Tot een aantal jaar terug slikte ik Aleve Feminax met goed resultaat, alleen dit product mag ik nu niet meer slikken. Na de bevalling heb ik bijna vier jaar een Mirena gehad waar ik veel klachten van hield.

Het  bloedverlies werd er niet minder van. Mijn menstruatie duren altijd minstens 7 dagen en het bloedverlies is behoorlijk. Omdat ik afgelopen september een sterilisatie zou ondergaan heb ik, in samenspraak met mijn Gynaecoloog, ervoor gekozen om de sterilisatie te combineren met een Novasure behandeling.

De ingreep zelf

De ingreep wordt meestal poliklinisch gedaan. Dat wil zeggen dat je de dag van de ingreep ook weer naar huis mag, mits alles goed is gegaan. Omdat ik verschillende medicijnen gebruik waaronder bloedverdunners, moest ik een dag eerder worden opgenomen.
De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en kan op elk moment van de cyclus plaatsvinden. Helaas moest ik in verband met de sterilisatie tegelijkertijd volledig onder narcose.

Hoe ging het herstel?

Zodra de ingreep achter de rug was en ik wakker werd van de narcose dacht ik maar aan 1 ding: ik wil slapen! De extreme vermoeidheid herkende ik van na de keizersnede toen ik ook een volledige narcose kreeg.
Ik kan niet zo goed tegen een narcose waarschijnlijk, want de rest van de dag wilde ik liever mijn ogen dicht houden. Verder had ik wat last van helderrood bloedverlies, maar ik ervaarde verder geen pijn.

Het is fijn dat je dezelfde dag weer naar huis mag, echter viel de rit naar huis mij flink tegen. Utrecht-Ede is ruim een half uur rijden en door de narcose was ik niet alleen nog erg moe, maar ook misselijk. Misselijkheid en achterin de auto zitten is geen fijne combinatie kan ik je vertellen.
Gelukkig ging het al snel beter toen ik eenmaal thuis was.
De dag na de ingreep had ik al geen bloedverlies meer en ook geen pijn in mijn buik. Wel waren de wondjes in mijn buik (net onder mijn navel en op de plek van mijn keizersnede) wat gevoelig. Echter ging het herstel heel vlot.

Ik merkte vooral de impact van de narcose. Omdat ik bloedverdunners gebruik kon een plaatselijke verdoving met een ruggenprik niet plaatsvinden. Na ongeveer anderhalve week merkte ik dat ik weer volledig ‘mijzelf’ was.

Het effect!

En dan zijn we twee maanden verder en kan ik al een beetje het effect verklappen! Tromgeroffel…ik ben heel tevreden! Ik heb sinds de ingreep twee menstruaties gehad en deze waren een stuk minder heftig. Ik heb gen centje buikpijn en/of kramp gehad en het bloedverlies was opvallend minder. Vooral de buikpijn die is verdwenen vind ik werkelijk een verademing!

Het is nog even afwachten hoe lang het effect aanhoudt. Want…hoe jonger je bent, hoe meer kans er is dat het baarmoederslijmvlies weer terug groeit.
Dat is hartstikke logisch, want je lichaam bouwt langzaam het weggehaalde slijmvlies weer op. Maar toch hoop ik de komende jaren er plezier van te hebben. En mijn arts liet voor de ingreep weten dat het eventueel nog een tweede keer kan worden herhaald.

Eventuele nadelen van de Novasure

Zijn er ook nadelen? Jazeker. Zoals ik hierboven al schreef kan het baarmoederslijmvlies weer aangroeien. Hoe jonger je bent, hoe groter die kans is. Een Novasure behandeling kan eventueel nog een tweede keer plaatsvinden. Maar niet vaker.
Ook is er een risico dat er littekenweefsel gaat groeien in je baarmoeder. In het allerslechtste geval blokkeert dit de uitstroom van bloed bij menstruaties en hoopt het op in de baarmoeder. Dan zou dus je baarmoeder verwijdert moeten worden.

Ook heel belangrijk om te weten is dat de Novasure ingreep geen anticonceptie is en dat de ingreep niet kan worden uitgevoerd wanneer er nog een kinderwens is.
Doordat baarmoederslijmvlies wordt weggehaald kan er moeilijk een bevruchte eicel innestellen. Dit kan voor complicaties zorgen. Zorg dus dat je zeker weet dat er geen kinderwens meer is en zorg voor een goede anticonceptie.

Heb jij ervaring met een Novasure behandeling?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (14)

 • Bedankt dat je novasure hebt behandeld! Ik heb net een horrorverhaal doorleefd. Ik heb 8 jaar geleden een novasure behandeling gehad en sinds augustus ben ik weer bijna constant gaan vloeien met in de laatste maand vreselijk veel buikkrampen en vloeien tijdens de krampen. Terug naar de gynaecoloog en aangegeven dat t net leek of ik weeën had. Nog 2 maanden aan t lijntje gehouden maar uiteindelijk is er een baarmoeder verwijdering gepland voor 20 januari 2020. Helaas ging t afgelopen zondagavond mis en kreeg ik heftige ontsluitingssweeen die niet verklaarbaar waren. Na een dag morfine en onderzoeken is mijn baarmoeder maandagmiddag verwijderd en bleek mijn baarmoeder vol met littekenweefsel te zitten waardoor het bloed idd niet afgevoerd kon worden en mijn baarmoeder van ellende dus maar een bevalling is gaan inzetten. Dit was pijnlijker dan een gewone bevalling dus heb nog nooit zoveel pijn gehad. Tot overmaat van ramp ontstond er tijdens de operatie een heftige bloeding die ze niet gestopt kregen en ze 2 uur met 3 gynaecologen bezig zijn geweest om t bloeden te stoppen dus dat was even spannend.
  Als ik geweten had dat dit kon gebeuren na novasure was ik er NOOIT aan begonnen! Ik hoop dat vele vrouwen die dit overwegen jouw blog lezen!! Ik ben nog wel even bezig met herstellen…

  Beantwoorden
  • Lieve dames,
   Hopelijk gaat het beter met jullie?
   Bedankt voor jullie eerlijke reacties op de Novasure behandeling. Aankomende week zou er een afspraak gemaakt worden om deze in te plannen, maar hier zie ik bij nader inzien toch liever vanaf…. aanstaande donderdag belafspraak met de gynaecoloog en dénk niet dat ze me nog kan overhalen.

   Beantwoorden
   • 10 jaar na de novasure behandeling begint de ellende. Ik heb zoveel pijn in nek in baarmoeder en de arts zegt komt waarschijnlijk door de novasure. Ze kunnen er niets aandoen. Ik heb nu elke dag pijn. Had ik het maar nooit gedaan

    Beantwoorden
 • Ik heb begin maart een novasure behandeling gehad. En sindsdien ben ik aan een stuk door blijven vloeien… Het licht vloeien van de behandeling afgewisseld met iets minder hevige menstruaties dan voorheen. Er werd mij verteld dat dit vloeien tot ca 6 weken na de behandeling kon duren. Ik heb na zo’n 9 weken contact opgenomen met de gynaecoloog en toen is er een echo ingepland. Uit de echo bleek dat er bij mij meer baarmoederslijmvlies was blijven zitten dan gebruikelijk na zo’n novasure behandeling. Ik heb vervolgens een pillenkuur gekregen om dit baarmoederslijmvlies alsnog af te laten drijven. Na dat 10 daagse kuurtje werd ik weer ongesteld en dat ben ik nu een paar dagen later nog steeds… Ik ben nu dus al 3 maanden ‘zoet’ na de behandeling. Ik had het me zo anders voorgesteld… Over ca een week heb ik weer een belafspraak met de gynaecoloog en hoop ik dat ik kan zeggen dat mijn menstruatie dan gestopt is. Zo niet, weet ik niet hoe verder… Ik ben er helemaal klaar mee! Als ik dit van te voren geweten had…

  Beantwoorden
 • Ik kom net hier op uit omdat ik sinds dit jaar opeens weer ongesteld begin te worden.
  Ik heb in 2014 of 2015 een novasure gehad, nadat er al een keer vleesbomen weg waren gehaald.
  Echter, ik bleef zo heftig bloed verliezen dat ik gewoon niets meer kon en bloedarmoede opliep.

  Ik was super tevreden na de Novasure.
  Soms kreeg ik een soort van bloederig slijm, maar meer dan dat was het niet.
  Tot dit jaar….
  Ineens kwamen er weer een soort van menstruaties en soms met helder bloed.
  Nu ineens echt drie maal “echte” serieuze menstruaties.
  Die EN lang duren ( 5 dagen tot een week) EN met serieus bloed verlies.

  Niet zoals voor de novasure, maar toch.
  Ik ben 50 en dacht dat dit misschien hormonaal zou zijn.
  Maar aan de andere kant zou ik niet meer zoveel bloed moeten verliezen lijkt mij.
  Dus ik ben in de war….
  Vandaar dat ik op zoek ben naar info en dit vond.
  Ik schrik van je verhaal Janine en ik hoop dat het nu beter met je gaat.
  Overigens: een novasure mag absoluut geen tweede keer gedaan worden.
  Dat lees ik overal.
  En ik hoop toch echt dat de combinatie met de sterilisatie via een laparoscopie is gedaan.
  Want in het begin is het gecombineerd met die “veertjes” en dat heeft verschrikkelijke gevolgen gehad.
  Toen ik het zei tegen de arts omdat ik destijds met een vriendin was meegegaan die dit tegelijkertijd kreeg, zei hij: Dan was zij één van de drie die deze behandeling in combinatie heeft gehad.
  Want daarna is het fout gegaan omdat door de straling en die veertjes de baarmoeder scheurde.

  Overigens zijn die “veertjes” inmiddels ook passé volgens mij.
  Bij mij mislukte die ingreep (godzijdank) maar daar zijn vele vrouwen dood en doodziek van geworden tot de dag van vandaag.

  Sterkte allemaal. Ik ga het in de gaten houden….

  Beantwoorden
  • Hi! De ingreep met de veertjes is de endosure, die wordt niet meer gedaan.
   De novasure is dan ook geen sterilisatie maar weghalen van baarmoederslijmvlies.
   Dit mag maximaal twee keer gedaan worden.
   Sterilisatie is gedaan met klemmetjes inderdaad laparoscopisch.
   Helaas kun je gewoon weer ‘ouderwets’ ongesteld worden. Hier is het nooit weggeweest, maar nog steeds wel minder.

   Beantwoorden
 • Hier hetzelfde als Janine, ik was in 2017 behandeld en nu heb ik continu hevige buikpijn waar bijna niks tegen helpt.Er zit nu niks anders erop dan de baarmoeder te verwijderen maar door Corona moet ik nu nog even wachten

  Beantwoorden
 • november 2020.
  Ik ben 48 jaar oud en heb zware menstruaties.
  Nadat onze jongste dochter is geboren in 2013 hebben we geen kinderwens meer. het bloeden werd steeds heftiger en ik kreeg bloedarmoede waardoor ik zieker werd en zwakker. Tijdens de menstruaties kon ik niet normaal functioneren; ik moest post zwangerschapsverband gebruiken en dat 7-8 per dag. ik moest bloedverdikkers gaan gebruiken naast de “staalpillen” om maar bloed aan te maken. Nu werd het tijd om er iets aan te doen. ik wilde dat het stopt want de kwaliteit van mijn leven stond ernstig te sprake. Na overleg met de gynaecoloog hebben we het advies gekregen om in te stemmen met een lichte operatie onder sedatie om de baarmoederwand te behandelen. Dit was mislukt omdat mijn baarmoeder te groot was en niet kon worden opgeblazen. De volgende dagen stevig vloeien en veel pijn, heel veel pijn. Meer dan na een bevalling. En dit duurde dagen, weken. Ik had er echt geen zin meer in . De gynaecoloog heeft snel erna, ongeveer 4 weken na de eerste operatie een novasure behandeling geregeld onder volledige narcose. Dit is gebeurd en volgens de dienstdoende arts was de operatie succesvol verlopen. Dezelfde dag ontslagen (coronatijd) en naar huis. Nu 4 weken na de laatste operatie heb ik nog steeds pijn en vloei constant. Ieder dag soort van sterk ruikend wondvocht met wat bloed en adertjes en nu sinds enkele dagen bloed ik weer sterk, bijna als voorheen. Het doet de meeste tijd pijn en als het geen gewoon pijn doet, doet het heel pijn. Ik heb de angst dat het niets heeft geholpen en dat ik nog jaren zal menstrueren, al dan niet sterk als voorheen. Op dit moment ben ik iedere dag in de verbanden en reeds 3 maanden aan een stuk. Ik heb er nu wel genoeg van en niet zo een beetje ook. Als ik dit van tevoren had geweten was ik niet met de operaties begonnen. nu lijdt ik meer dan voorheen. Toen was het een week afzien; nu ieder dag non-stop.
  Ik heb eigenlijk geen commentaar op de gynaecoloog of op het ziekenhuis, want allen waren ze correct en zorgzaam, maar de behandeling an sich heeft mij niet geholpen zoals ik het nu beleef.

  Beantwoorden
 • Ik ben 45 en moeder van 3 kinderen. Op 3december 2019 kreeg ik de mirena geplaatst. Op dat moment was ik al 3 weken ongesteld. Wat de laatste jaren normaal was. 3 weken ongesteld en 1 week bijkomen. . Nadat de spiraal geplaatst werd bleef ik dus vanaf 3 dec 2019 tot en met nu 23 februari 2021 ongesteld! Op 23 dec 2020 kreeg ik enorme buikpijn. Alsof je weeen had en moest bevallen. Ik verloor nog meer bloed en hele grote stolsels inclusief mijn spiraal. Bloedstollende medicijnen gekregen maar die hielpen niet. Doorverwezen en op 2 februari kreeg ik een novasure behandeling. Met een plaatsing van een nieuwe mirena. Wil geen kinderen meer en sterilisatie stond een half jaar wachttijd op ivm corona. Dus tijdens de behandeling konden ze meteen een mirena plaatsen. 09:00 melden en 12:00 zat ik alweer in de auto naar huis. Voelde me prima. De volgende dag ging prima. Maar 2 dagen erna buikpijn. 2 weken later koorts. Medicijnen gekregen en ging weer wat beter. Maar tot nu toe nog steeds veel vocht verlies en bloed verlies. En we zijn nu 3 weken verder. Inspanning erg lastig want dan komt het met golfjes eruit. Kan niet zonder kraamverband of inco materiaal. Zit thuis op een kraammatje omdat ik bang ben dat ik doorlek. Kan niet werken daardoor. En bang dat iemand me ruikt. Minimaal 2x per uur moet ik me verschonen. Ik had gehoopt dat het allemaal mee zou vallen. Maar voor mij is het een drama. Helaas.

  Beantwoorden
 • Ik heb in maart ook de novasure icm sterilisatie gehad. Na de ingreep zeker een maand stinkende bloedingen gehad. Paar echo’s gemaakt en alles zag er goed uit. Nu al bijna 2 maanden geen bloedingen meer gehad, maar wel het gevoel dat ik ongesteld zou moeten zijn. Ik lijk ook met de dag dikker te worden en nu lees ik hier over dat er geen menstruatiebloed uit zou kunnen… Maandag maar weer even bellen dan.

  Beantwoorden
 • Hoi Geertje, ik was benieuwd wat na 4 jaar jou bevindingen zijn, nog steeds enthousiast. Zit me te verdiepen in de behandelmethode en verschil tussen Lina ligrata en novasure. Ik dacht dat novasure betere resultaten had, maar ik schrik van de bevindingen hier. Hoor bij de groep die van alles al geprobeerd heeft en waarbij de huisarts steeds zegt, dit gaat helpen. Spiraaltje kwam bij een heftige menstruatie weer naar buiten, bij de pil ben ik wel minder ongesteld maar veel vaker en langer dan anders. Ik zou bijna stoppen en een mijn gewone cyclus terug krijgen met heftige menstruatie maar wel 1 waar ik een soort “zekerheid” van had. Het komt na 8 maanden pil zelden voor dat ik mijn pilstrip af kan maken zonder ongesteld te worden. Ben wel bij de gynaecoloog geweest, maar het ziekenhuis waar ik was doet enkel de librata methode.

  Maar goed, wellicht ben jij nog steeds heel enthousiast over novasure (ik ben trouwens al 48 , en heb zeker geen kinderwens meer haha)

  Beantwoorden
  • Hi Jolanda!
   Ik ben inmiddels inderdaad jaren verder en heb er tot vorig jaar veel plezier en profijt van gehad. Echter was bij de behandeling toen door de arts al aangegeven dat de klachten terug kunnen komen doordat ik nog vrij jong ben en het weefsel en slijmvlies weer teruggroeit. Ik kan het eventueel nog 1 keer herhalen, de ingreep. En ik denk er aan om dat inderdaad te doen omdat ik door de bloedverdunners erg hevig menstrueer.
   Maar al met al heb ik er toch 4-5 jaar veel plezier van gehad!

   Beantwoorden
 • Hoi,

  Ik ben heel blij met al jullie verhalen.
  Zal even in het kort mijn situatie uitleggen
  Ik ben mama van 2 kindjes (en dat is genoeg) en vloei al jaren heel heftig.
  Ik ben 31 jaar en nu met de laatste stap bezig voor de novasure behandeling.
  Van mijn gynecoloog moest ik dus de mirena spiraal proberen, hem uitgelegd dat ik heel slecht ga op hormonen helaas maar vond het het proberen waard ik was tenslotte nog maar 30.
  Nu 6 maanden veder alleen maar bloedingen geen vertrouwen in me eigen lichaam en inmens veel krampen dagelijks heb ik weer een afspraak bij de gynecoloog.
  Nu is het zo dat mijn bloedingen en menstuatie nu af te doen zijn met een inlegkruisje. Maar toch kan ik niet op me lichaam vertrouwen.
  Ik geef eerlijk toe volgende week heb ik de afspraak en ik weet dus nog niet wat ik moet doen.
  De risico’s zijn zo veel groter als je jong bent maar hiermee nog 10 jaar rond sukkelen vind ik ook verschrikkelijk.
  Nu hebben jullie verhalen de keuze zeker niet makkelijker gemaakt maar ik weet nu wel een beetje waar ik aan toe ben ik wil jullie allemaal hiervoor bedanken dat jullie je ervaringen delen!

  Beantwoorden
 • Hallo dames,

  Ik wil toch ook even reageren op deze site.. Ik heb afgelopen december 2022 ook een novasure behandeling gehad maar bij mij is het nu ook goed mis. Mijn baarmoeder is volledig dichtgegroeid met littekens en omdat ik nog gewoon ongesteld werd na de novasure hoopt dit zich nu op in baarmoeder maar kan dus geen kant op. Er is maar 1 oplossing en dat is de baarmoeder verwijderen. Als er voor velen een andere oplossing is dan de novasure zou ik dit zeker aanraden!

  Beantwoorden

Write a comment