Lifestyle

Mijn ervaring met de Novasure behandeling. Feest of drama?

Ruim twee maanden geleden onderging ik naast een sterilisatie ook een Novasure behandeling. Een Novasure behandeling kan uitkomst bieden voor mensen die veel last hebben van heftige menstruaties. Veel bloedverlies en veel pijn kan zorgen voor (onnodig) ongemak. En omdat ik door de sterilisatie geen anticonceptie meer zou gebruiken heb ik de sterilisatie laten combineren met de Novasure behandeling.

Wat houdt een Novasure behandeling in?

Bij een Novasure behandeling wordt het (overmatig) baarmoederslijmvlies verwijdert door middel van warmte of radiofrequentie-energie . Deze behandeling is heel erg geschikt voor vrouwen met overmatig bloedverlies en/of pijnlijke menstruaties. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt weggehaald worden de menstruaties minder hevig en verlies je maandelijks minder bloed.

Van ‘nature’ heb ik heftige menstruaties vanaf mij 11e. De eerste dagen van mijn menstruatie lag ik vaak als een ziek vogeltje op de bank te wachten tot de pijn minder zou worden. Een warme kruik, paracetamol…het deed allemaal niet zoveel.
Tot een aantal jaar terug slikte ik Aleve Feminax met goed resultaat, alleen dit product mag ik nu niet meer slikken. Na de bevalling heb ik bijna vier jaar een Mirena gehad waar ik veel klachten van hield.

Het  bloedverlies werd er niet minder van. Mijn menstruatie duren altijd minstens 7 dagen en het bloedverlies is behoorlijk. Omdat ik afgelopen september een sterilisatie zou ondergaan heb ik, in samenspraak met mijn Gynaecoloog, ervoor gekozen om de sterilisatie te combineren met een Novasure behandeling.

De ingreep zelf

De ingreep wordt meestal poliklinisch gedaan. Dat wil zeggen dat je de dag van de ingreep ook weer naar huis mag, mits alles goed is gegaan. Omdat ik verschillende medicijnen gebruik waaronder bloedverdunners, moest ik een dag eerder worden opgenomen.
De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en kan op elk moment van de cyclus plaatsvinden. Helaas moest ik in verband met de sterilisatie tegelijkertijd volledig onder narcose.

Hoe ging het herstel?

Zodra de ingreep achter de rug was en ik wakker werd van de narcose dacht ik maar aan 1 ding: ik wil slapen! De extreme vermoeidheid herkende ik van na de keizersnede toen ik ook een volledige narcose kreeg.
Ik kan niet zo goed tegen een narcose waarschijnlijk, want de rest van de dag wilde ik liever mijn ogen dicht houden. Verder had ik wat last van helderrood bloedverlies, maar ik ervaarde verder geen pijn.

Het is fijn dat je dezelfde dag weer naar huis mag, echter viel de rit naar huis mij flink tegen. Utrecht-Ede is ruim een half uur rijden en door de narcose was ik niet alleen nog erg moe, maar ook misselijk. Misselijkheid en achterin de auto zitten is geen fijne combinatie kan ik je vertellen.
Gelukkig ging het al snel beter toen ik eenmaal thuis was.
De dag na de ingreep had ik al geen bloedverlies meer en ook geen pijn in mijn buik. Wel waren de wondjes in mijn buik (net onder mijn navel en op de plek van mijn keizersnede) wat gevoelig. Echter ging het herstel heel vlot.

Ik merkte vooral de impact van de narcose. Omdat ik bloedverdunners gebruik kon een plaatselijke verdoving met een ruggenprik niet plaatsvinden. Na ongeveer anderhalve week merkte ik dat ik weer volledig ‘mijzelf’ was.

Het effect!

En dan zijn we twee maanden verder en kan ik al een beetje het effect verklappen! Tromgeroffel…ik ben heel tevreden! Ik heb sinds de ingreep twee menstruaties gehad en deze waren een stuk minder heftig. Ik heb gen centje buikpijn en/of kramp gehad en het bloedverlies was opvallend minder. Vooral de buikpijn die is verdwenen vind ik werkelijk een verademing!

Het is nog even afwachten hoe lang het effect aanhoudt. Want…hoe jonger je bent, hoe meer kans er is dat het baarmoederslijmvlies weer terug groeit.
Dat is hartstikke logisch, want je lichaam bouwt langzaam het weggehaalde slijmvlies weer op. Maar toch hoop ik de komende jaren er plezier van te hebben. En mijn arts liet voor de ingreep weten dat het eventueel nog een tweede keer kan worden herhaald.

Eventuele nadelen van de Novasure

Zijn er ook nadelen? Jazeker. Zoals ik hierboven al schreef kan het baarmoederslijmvlies weer aangroeien. Hoe jonger je bent, hoe groter die kans is. Een Novasure behandeling kan eventueel nog een tweede keer plaatsvinden. Maar niet vaker.
Ook is er een risico dat er littekenweefsel gaat groeien in je baarmoeder. In het allerslechtste geval blokkeert dit de uitstroom van bloed bij menstruaties en hoopt het op in de baarmoeder. Dan zou dus je baarmoeder verwijdert moeten worden.

Ook heel belangrijk om te weten is dat de Novasure ingreep geen anticonceptie is en dat de ingreep niet kan worden uitgevoerd wanneer er nog een kinderwens is.
Doordat baarmoederslijmvlies wordt weggehaald kan er moeilijk een bevruchte eicel innestellen. Dit kan voor complicaties zorgen. Zorg dus dat je zeker weet dat er geen kinderwens meer is en zorg voor een goede anticonceptie.

Heb jij ervaring met een Novasure behandeling?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoe vond je dit recept of artikel?

Geef 1 tot 5 sterren!

Gemiddelde waardering / 5.

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 34 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment