Lifestyle

Mijn ervaring met de Mirena.

Een heel persoonlijk onderwerp en voor sommige misschien wel taboe: voorbehoedsmiddelen. Toch wil ik graag mijn ervaring delen over de Mirena, ook in combinatie met bloedverdunners. Wie weet kan ik iemand ermee helpen die twijfelt of net als ik, een medische indicatie heeft.

Het is iets heel persoonlijks; praten over je menstruatie en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Toch wil ik hier graag wat over schrijven aangezien ik voor het plaatsen van de Mirena weinig persoonlijke ervaringen kon vinden op het internet. Ik schaam mij er niet voor en deel vandaag graag mijn persoonlijke ervaring en de voor- en nadelen.

Hoe werkt de Mirena?

De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (progestageen) en blijft 5 jaar zeer betrouwbaar.Door het hormoon worden de eicellen niet meer rijp en komt er geen eitje vrij, ook wordt de baarmoeder minder toegankelijk voor zaadcellen.
Bij voorkeur wordt het spiraaltje door een ervaren arts geplaatst, dit kan een gynaecoloog zijn, maar ook een huisarts. Het ligt aan de indicatie en je medische voorgeschiedenis.
Omdat ik een echo na de plaatsing moest krijgen en ik bloedverdunners gebruik, moest mijn Mirena in het ziekenhuis worden geplaatst. Hij moest echt goed zitten en volledig betrouwbaar zijn.

mirena

Bron

Mijn ervaring

Vorig jaar om deze tijd heb ik hem laten plaatsen; een Mirena spiraal. Ik mocht niet meer aan de pil vanwege het risico op trombose. Omdat ik nooit meer zwanger mag worden moest een voorbehoedsmiddel ook enorm betrouwbaar zijn. En vanwege mijn heftige menstruaties en het gebruik van bloedverdunners werd mij deze spiraal aangeraden.

Het inbrengen vond ik verschrikkelijk. Ik zat er niet echt tegenop, maar op het moment van het uitleggen van de procedure zweette ik peentjes. Omdat ik geen vaginale bevalling had gehad, kon het inbrengen pijnlijker zijn (de baarmoedermond is stugger). En dat klopte helemaal. Na het inbrengen viel ik bijna flauw van de pijn en moest ik gaan liggen. Gelukkig ging het daarna wat beter.
De dagen na het inbrengen heb ik ook nog veel pijn gehad, te vergelijken met heftige menstruatiepijn. Na enkele dagen trok dit weg en ging het beter.

Wat ik met name heel vervelend vond, naast de pijn, was het feit dat het eigenlijk geen vrijwillige keuze was. Ik had geen keuze dat weet ik, maar blij was ik er niet mee. Het ondergaan van iets waar je eigenlijk niet achter staat is verschrikkelijk. Gelukkig is dat bij de meeste mensen niet het geval.

Het is inmiddels al een jaar geleden, maar nog steeds heb ik regelmatig buikpijn. Ook buiten mijn ‘menstruatie’ om. Het lijkt dan alsof het spiraaltje tegen mijn baarmoeder aan drukt. De heftigheid van mijn menstruatie is duidelijk minder. Ik moest altijd én maandverband én tampons gebruiken, zo heftig bloedverlies had ik.
Nu kan ik uit de voeten met inlegkruisjes. Maar…wel drie weken per maand. En daar baal ik enorm van, want vaker hoor ik verhalen dat menstruaties helemaal uitblijven. Ik heb dat geluk niet en heb de pech dat ik buiten die week ongesteld zijn, ook twee weken doorbraakbloedingen heb.
Ik gein wel eens dat ik bijna eelt krijg, maar zo voelt dat soms wel. Het kan zijn dat het lange bloedverlies komt door mijn bloedverdunners en dat dit minder zal worden als ik mag stoppen met één van de twee (hopelijk deze week).
Moodswings heb ik nog zeker, ik kan zo chagrijnig als wat zijn voordat ik ‘ongesteld’ moet worden. Stiekem had ik gehoopt dat ik deze buien niet meer zou hebben, maar dat is helaas niet zo.

De voordelen die ik ervaar zijn:

 • Geen hevig bloedverlies meer,
 • Daardoor in combinatie met bloedverdunners minder kans op bloedarmoede,
 • Je hoeft er vijf jaar niet aan te denken,
 • Zeer betrouwbaar.

De nadelen die ik ervaar zijn:

 • Zeer pijnlijk bij het inbrengen,
 • Vaker buikpijn.
 • 3 weken per maand bloedverlies.

Over vier jaar zal ik hem moeten laten vervangen. Omdat ik de vorige keer zoveel pijn had, vraag ik tegen die tijd wel om een verdoving. Een andere keus dan de Mirena heb ik helaas niet, anders had ik zeker andere opties overwogen omdat er voor mij toch nadelen aan zitten.
Natuurlijk is mijn ervaring persoonlijk en kan jouw ervaring volledig anders zijn. Staat je dus niet blind op de nadelen die op mij van toepassing zijn. Praat bij twijfel eens met je huisarts of gynaecoloog.

Heb jij ervaring met de Mirena? En hoe bevalt het?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (16)

 • Ik heb de Mirena ook gehad maar heb ‘m er uit moeten laten halen omdat ik er gigantische uitslag van kreeg in mijn gezicht. Erg jammer want ik vond het wel de meest ideale manier van anticonceptie. Goed artikel! liefs xx

  Beantwoorden
 • Ik herken echt alles wat je noemt haha van het eerste jaar: man wat vond ik die bloedingen vervelend haha! Op dit moment heb ik mijn spiraal alweer zes jaar(!) en moet zeggen dat ik niet zonder wil. Ik heb geen last van bloedingen, geen pijn in mijn buik meer (terwijl ik vroeger nooit kon lopen van de pijn) en ik voel mij gewoon een stuk beter. Voor mij is het dus echt veranderd. Ik hoop dat dit voor jou ook het geval is. Het inbrengen blijft trouwens nog steeds pijnlijk haha, helaas 😉

  Beantwoorden
 • Tja dat inbrengen, ik ging door de grond de eerste keer. Tweede keer na bevalling (met 2 cm ontsluiting en ks) was pijnloos. Maar ik vond hem niet prettig. Heb nu na 2e ks een giga-koperspiraal, en sta op wachtlijst voor essure (sterilisatie). Ik kan me voorstellen dat jij je niet wil laten steriliseren, omdat je in je hart nog een hele grote kinderwens hebt.

  Beantwoorden
  • Ik mag zoiezo nooit meer zwanger worden, dus wat dat betreft zou het kunnen. Maar dat is niet de eerste keuze omdat ik dan mijn forse bloedverlies houd bij bloedverdunners. Vandaar het spiraaltje 🙂

   Beantwoorden
 • Ik wilde er een laten plaatsen na mijn laatste bevalling, omdat ik ook altijd veel bloedverlies heb en stolsels waardoor ik ieder half uur moet verschonen op heftige dagen. Mijn menstruatie was namelijk heftiger geworden na mijn eerste zwangerschap. Ik had dus verwacht dat het nog heviger zou worden. Tot nu toe lijkt het echter mee te vallen en is het minder al voor heen. Hopelijk blijft het zo zoals het nu is. Mijn buurvrouw heeft er ook een en die is er wel positief over. Je hoort zoveel verschillende verhalen dat ik het toch een gok blijf vinden, ook omdat je hem er niet zelf uit kunt halen.

  Beantwoorden
 • Lastig he, anticonceptie? Aan de ene kant dus fijn dat ie redelijk bevalt, maar een perfect middel is het niet.
  Ik heb ‘m ook gehad (voordat ik kinderen kreeg), en viel idd ook bijna flauw bij het inbrengen. Wat een hel zeg 🙁
  Vervolgens geen ongesteldheid, of bijna niet, hele fijn, maar wel erge acné op mijn rug, heel erg stemmingswisselingen en als kers op de taart nog een giga cyste die er voor zorgde dat mijn eierstok topzwaar werd. Cysten zijn een ‘bekende’ bijwerking bij Mirena, alleen was mij dat niet verteld.
  Later bleek, na een operatie waarbij de cyste verwijderd is, dat er een bloeding was ontstaan in de cyste, daardoor was ie zo groot geworden.
  Ik wil mensen niet bang maken met mijn verhaal, dit is helaas wat bij mij gebeurd is, en vaak komt het volgens mij niet voor. Maar voor mij wel de reden om ‘m eruit te halen en nooit meer te nemen.
  Voor sommigen werkt het inderdaad heel goed, maar ik heb ook wel gemerkt dat hormonale anticonceptie enorm persoonlijk is. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet.

  Beantwoorden
  • Ik heb inderdaad ook 2 cystens gehad na de mirena. Die begonnen uiteindelijk nog te groeien in de zwangerschap van de tweede. Wat een helse pijn. Gelukkig verdwenen ze anders had ik nog geopereerd moeten worden tijdens de zwangerschap

   Beantwoorden
 • En een novasure? Zou je dat mogen? Dit gebeurt onder algehele of spinale anesthesie. Als is spinale anesthesie denk ik geen optie. Ik heb ook een mirena gehad maar die voelde ik de hele tijd en tijdens de daad ook mijn man. Niet ideaal. Ik mocht geen hormonen meer omdat ik daar cholestase van ontwikkel en zelfs de mirena kan dit veroorzaken. Dus toen voor een novasure gekozen wegens heftig bloedverlies. Het is alleen geen echte anti conceptie daarom is mijn man gesteriliseerd. Een heftig besluit maar we staan er nog volledig achter.

  Beantwoorden
  • Ik ben trouwens gigantische veranderd door het hebben van geen bloedverlies en het lijkt wel alsof ik veel stabiele ben ik mijn hormoonspiegel. Dit is iets wat veel mensen ervaren naar een novasure. Ik voel me sinds dien echt heerlijk. Ongeveer 4 dagen per maand een inlegkruisje meer heb ik niet meer nodig.

   Beantwoorden
  • Hoih hoi ik ben vrouw 47 jaar en tot 2 jaar terug een mirena gehad. De 1e was goed! Geen menstruatie wel pijn met inbrengen en uithalen maar dat nam ik voor lief. De tweede was al wat minder, ik had met zekere regelmaat menstruatie , de derde (10 jaar verder) voelde ik de mirena tijdens gemeenschap en de menstruatie kwam stipt om de 28 dagen deze heb ik laten verwijderen en ben aan de pil gegaan toen kreeg ik zeer heftig bloed verlies ook na doorslikken ging het na 3maanden fout en kon ik niet van huis.
   Afgelopen week heb ik de novasure behandeling laten toe passen en ook een sterillisatie. In de hoop dat mijn heftigr bloedverlies stopt en de pil is niet meer nodig. Ik heb lichamelijk weinig klachten maar emotioneel nogal:-( erg huilering wat mijn ding niet is als iemand daar ervaring mee heeft?
   De behandelingen ( mmc eindhoven) zijn me 100% meegrvallen mocht je bang zijn voor pijn ( ik was een watje bij het plaatsen van een mirena) laat dat je niet tegen houden! Een goed gesprek doet heel veel!!!!

   Beantwoorden
 • Goed artikel! Zelf heb ik ook geen positieve ervaringen met de mirena. Het inbrengen was echt hels, met een paar keer flauwvallen tot gevolg. Heb dan ook nog geen kinderen, wellicht dat dat wel mee heeft gespeeld. Na het inbrengen een maand lang alleen maar buikpijn gehad, met tot slot een ontsteking in de baarmoeder. Toch zat het spiraaltje wel goed, maar werd het door mijn lichaam afgestoten.
  Een paar vriendinnen van mij hebben nergens last van, het verschilt dus echt per lichaam. Maar voor mij nooit weer!

  Beantwoorden
 • Ik was juist op zoek naar ervaringen met andere anticonceptiemiddelen dan de pil, en op de één of andere manier staat een spiraal me echt ontzettend tegen. Toch vind ik het wel fijn om te lezen dat je er toch wel baat bij hebt. Alleen is anticonceptie zo persoonlijk (ik ben bijvoorbeeld door de pil heen zwanger geworden) dat je inderdaad beter niet op de voor- en nadelen van een ander af kan gaan, maar beter met een huisarts daarover in gesprek gaat. Ik weet eigenlijk na gesprekken nog steeds niet waar ik voor wil gaan, maar ik weet wel dat de hoeveelheid hormonen bijvoorbeeld goed op mij afgestemd moet worden omdat ik niet weer een te lichte pil wil, maar een te zware ook niet zie zitten. Wat dat betreft is een spiraal wel betrouwbaarder, maar ook een stuk enger dan een pilletje doorslikken.

  Beantwoorden
 • Omdanks dat dit artikel een tijdje geleden is, toch een reactie.
  Ik slik nu 9 mnd bloedverdunners. En ben sindsdien vreselijk aan t vloeien.
  3 vd 4 weken. Hb werd lager en lager.
  Spiraaltje laten zetten. Eruit gevallen. 2e spiraaltje. Binnen 2 dagen ook meegespoelt met mega stolsels. Ondertussen is t vloeien verschrikkelijk geworden. Lijkt net of de kraan open staat. Terwijl ik net 2 zakken extra bloed gekregen heb en een zak ijzer.
  Nu denk ik aan novasure. M’n laatste redding. Anders wordt m’n baarmoeder verwijderd. Ben 36 en 2 kids. En m’n leven op t moment is om te janken.

  Beantwoorden
  • Och wat klinkt dat heftig! Ik hoop zo dat de novasure jou verlichting gaat geven. Ik wens je heel veel sterkte!

   Beantwoorden
 • ik ben aan het lezen omdat ik volgende week ook een mirena laat zetten en ik er eerlijk gezegd heel bang voor ben. mijn huisarts zweert erbij. ik slik ook bloedverdunners na aanleiding van en longembolie. door de heftigheid van mijn menstruaties (als een kraan die open staat) en een te laag hb is mij dit advies gegeven. ik ben ook vooral bang voor de pijn omdat ik ook alleen via een keizersnede een kind heb gekregen.

  Beantwoorden
  • Heel veel succes! Ik hoop dat je er een goede ervaring mee gaat hebben! In de meeste gevallen zijn mensen heel tevreden met de Mirena, dus houd je daar aan vast.

   Beantwoorden

Write a comment