Lifestyle

Mijn eetpatroon. Gezond of niet?

Eetdagboekjes vind ik altijd interessant om bij anderen te lezen. Vandaag laat ik niet zien wat ik precies eet, maar vertel ik globaal over mijn eetpatroon. Ben ik er tevreden over en eet ik gezond, of kan het veel beter?

Sinds vorig jaar is mijn eetpatroon behoorlijk veranderd. Ik moest ineens op mijn zoutinname letten en dat was in het begin moeilijker dan gedacht. Ik kwam er toen pas achter hoe makkelijk je naar zakjes, potjes en pakjes grijpt maar ook hoeveel bergen zout daar eigenlijk in zit. Alle sausjes en gerechten moest ik ineens vanaf de bodem zelf maken en dat kostte wel even wat moeite. Maar nu ik het kan vergelijken kan ik vol zekerheid zeggen dat al het zelfgemaakte eten zoveel malen lekkerder is dan het eten wat voortkomt uit een pakje. Maar goed, tot zover het skippen van zout. Laten we eens globaal kijken naar mijn eetpatroon over de dag.

Ontbijt

Ontbijten als een koning is het advies, maar ik heb in de ochtend nog niet heel veel trek in eten. Vaak ontbijt ik met een banaan of een boterham met kaas of pindakaas. Zo heb ik een bodempje voor mijn medicijnen en kan ik rustig wakker worden met mijn kopje koffie. Aan het eind van de ochtend drink ik nogmaals een kopje koffie en tussendoor een flink glas water.

Lunch

Rond de lunch krijg ik altijd veel trek en eet ik, als ik thuis ben, iets uitgebreider dan wanneer ik werk. Ik vind een eitje tussen de middag erg lekker of maak een wrap met een lekkere vulling. Vaak komt het erop neer dat ik als lunch twee boterhammen eet of 1 wrap. Zoals laatst, toen ik een wrap maakte met sla, wat kaas en gebakken kipfilet. Zo weinig mogelijk kant en klaar, dus geen gerookte kip of kipfilet in de vorm van broodbeleg. Dit is namelijk bewerkt en bevat erg veel zout. Ik bak dan een half kipfilet in wat knoflook, kerrie en andere kruiden en dit smaakt ontzettend lekker.

Tussendoortjes

Tussendoortjes skip ik vaak, vooral wanneer ik druk ben vergeet ik te eten. Maar ik eet nog wel eens een rijstwafel met wat kaas, een gekookt eitje (als ik als lunch geen eitje heb gehad), een stukje chocolade of een appel. Chocolade hebben we trouwens bijna nooit in huis, dus dit is echt heel af en toe. Koekjes kopen we ook niet….want die zijn zo op. Wel ligt er sinds deze week een zakje pepernoten in de kast en af en toe pak ik een handje wanneer ik trek krijg.

eet

Ik drink over de dag voornamelijk water en af en toe een kopje thee. Frisdrank of vruchtensap hebben we ook niet in huis. What? Nee echt niet. Van de één op de andere dag hoefde ik er niets meer van te hebben. Heel af en toe als ik een dagje uit ben of bij iemand anders ben, dan drink ik een cola of wat fris. Maar zelf hebben we dit niet in huis en ik mis het absoluut niet. Ik merk vooral aan mijn tanden (glazuur) dat dit zijn vruchten afwerpt. Ik had vaak last van gevoelige tanden, maar nu nooit meer.

Avondeten

Ik ben dol op warm eten en op koken, dus hier kijk ik de hele dag naar uit. Wij eten altijd vers en afwisselend, rijst, spaghetti, aardappels, wraps, etc. Groenten vind ik heerlijk en maak ik altijd bij elk gerecht. De ene keer rauwkost, de andere keer broccoli, worteltjes of sperziebonen. Vooral broccoli vinden Sarah en ik erg lekker. Nu mag ik dit niet te vaak omdat het de werking van mijn bloedverdunners kan verminderen.  Avondeten schep ik één keer op en ik eet meer vis of vlees en groenten dan aardappels of rijst. Ik geef niet zoveel om rijst of aardappels en zou prima kunnen functioneren met alleen groenten en vlees of vis. Vis eten wij trouwens niet twee keer per week, maar wel één keer per week.

In de avond, voor het slapen, krijg ik nog weleens trek. Ik eet dan vaak weer een banaan en schil een kiwi. Kiwi en ik….wij zijn vrienden. Soms heb ik zoveel trek dat ik nog een boterham eet. Net voor het slapen slurpen we samen nog een kopje slaapthee weg. In het weekend ga ik los met mijn sushi verslaving. Chips eet ik in verband met mijn zoutbeperking niet heel vaak meer, en sushi is een goed alternatief mits ik de sojasaus niet eet.

eet1

Over het algemeen was ik al tevreden over mijn manier van eten en nu ben ik dat nog meer. Het kan altijd beter en gezonder, maar genieten van eten en een stukje vrijheid hierin vind ik net zo belangrijk. Het belangrijkste vind ik dat ik genoeg groenten en fruit binnenkrijg en weinig zout. Weinig zout zou trouwens iedereen moeten proberen, want het is heel goed te doen. Pastasaus, sausjes voor bij het eten, wereldmaaltijden…je kunt het allemaal heel makkelijk zelf maken zonder pakjes en al het zout wat er in zit. Uiteindelijk is het zoveel gezonder en nog goedkoper ook.

Ben jij tevreden over je eetpatroon? Wat zou je willen veranderen?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Haha, zat al te wachten op de sushi!! 🙂

  Beantwoorden
 • Daarom ben je zo mooi slank! Onze sushi-queen, haha!

  Beantwoorden
 • sushiiiiiiiiii <3 die wrap ziet er trouwens errrrrug lekker uit!!

  Beantwoorden
 • Ah, sushi is zo lekker!

  Beantwoorden
 • Zo te lezen, mag jij best wat meer eten! Maar wie ben ik om daarover te oordelen! 😉 Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Wat betreft mijn eetgewoonte…na een ‘eetstoornis’ gaat het qua eten bij mij erg goed! De ene dag beter dan de andere..de ene dag ongezonder en meer als de ander, maar over het algemeen genomen, merk ik dat mijn lichaam zich goed voelt. En daar gaat het om! 🙂

  Beantwoorden
  • Ja het lijkt misschien weinig wat ik eet, maar ik kan ook niet zoveel bewegen als een gezond mens. Ik val niet af en ik kom niet aan, dus dat lijkt me dan goed 😉 Wat fijn dat het bij jou goed gaat! Dat zal allemaal niet meevallen…knap hoor!

   Beantwoorden

Write a comment