Lifestyle

Mijn dochter kan nog niet fietsen. En dat vind ik stiekem helemaal niet erg…

Sommige klasgenootjes van Sarah fietsen al elke dag naar school op hun eigen fiets. Sarah kijkt altijd vol bewondering naar ze en je ziet haar denken ‘eigenlijk wil ik dat ook’.
Echter lukt het tot nu toe nog niet om zonder zijwieltjes te fietsen. Ze vindt het heel spannend en schuift het voor zich uit. Een stukje faalangst maakt het helemaal compleet.

Elektrische fiets

Het is maar goed ook dat ik een elektrische fiets heb. Mijn meisje van vijf weegt namelijk zo’n 24 kilo en zonder ondersteuning was het erg pittig geweest om haar achterop te hebben. Met mijn elektrische ondersteuning zoef ik binnen no time weg met het kleine mensje achterop. Tegenwind of een helling…geen probleem voor deze mama!

Elektrische fietsen heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Vergeet een gewone elektrische fiets, want voor elke gelegenheid is er een fiets. Bikester maakte mij bewust van het feit dat er tegenwoordig zoveel keuze is en vroeg dit te delen met jullie!
Denk aan stadsfietsen, trekkingfietsen en mamafietsen. Op dit moment heb ik zelf een ‘oudje’ die ik ooit van mijn moeder kreeg. Hij doet het nog prima buiten het feit dat de accu wat sneller leegloopt. Maar mocht hij echt stuk gaan, dan kies ik zonder twijfel weer voor elektrisch. Het scheelt zoveel energie die je voor andere dingen kunt gebruiken!

Die drempel…

Zelf vindt Sarah fietsen heerlijk, mits er dus aan beide kanten van het achterwiel een zijwieltje hangt. Ze staan al wat omhoog, maar hoger lukt tot nu toe niet.
Ze raced de tuin door en maakt ook een behoorlijke snelheid met scherpe bochten op het veld of de stoep. Maar wel met de zijwieltjes. In het diepe springen en balans houden is voor haar nog te spannend.

En dus zit ze bijna dagelijks nog bij mij achterop de fiets, helemaal prima. Ze is ook nog maar vijf en elk kind doet het op zijn of haar manier en snelheid.
Ik vind het trouwens nog gezellig ook om een kletsend meisje achterop te hebben die zo nu en dan even op mijn rug kriebelt of haar handen om mijn middel vouwt. Sarah stelt tegenwoordig de leukste (en moeilijkste) vragen en ik geniet van haar eerlijkheid. Ik schreef ooit een artikel over deze heerlijke eerlijkheid bij kids. En bovendien… krijg ik nu soms al buikpijn als ik sommige kleine kinderen zie fietsen. Ineens zijn ze nog zoveel meer kwetsbaar.

Aanpak

Deze zomervakantie gaan we heel speels wat vaker op de fiets naar buiten en misschien wel op het afgesloten veld voor ons huis. Wie weet wil ze het fietsen toch een keer proberen en neemt ze de sprong.
Ook zullen we wat oefenen met balans door op een kleinere fiets te oefenen zonder zijwieltjes. Dan kan ze prima met haar voeten op de grond komen, wat het minder spannend maakt.

Pushen doen we niet, want dat werkt averechts. Veel oefenen en spelenderwijs vertrouwen krijgen in een fiets zonder zijwieltjes werkt daarentegen wel. Beide voeten op de grond, tijdig leren remmen en vooruit kijken: dat zijn de dingen die vertrouwen geven bij zowel kind als ouder! In 8 stappen leer je je kind zonder zijwieltjes fietsen met deze aanpak. Wij gaan het proberen!

We gaan het zien en het zal hoe dan ook goedkomen. En tot die tijd? Tot die tijd geniet ik van het meisje achterop de fiets!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Hier een meisje van net 6 wat sinds februari kan fietsen. Ook een risico mijder, alles was te spannend. Haar loopfiets heeft haar enorm geholpen in het meer zelfverzekerd worden in het leren fietsen. En de zijwieltjes er gewoon afhalen en haar verzekeren dat je haar absoluut vasthoudt.
  Toen kon ze binnen een uur fietsen!
  Succes deze zomer!

  Beantwoorden
 • O ja en wat is jouw dochter groot! Mijn dochter is wat klein, maar is nu een week 6 en weegt 14 kilo bij 113cm! Ik snap dat het dan fijn is om een elektrische fiets te hebben, ik vond die 14 kilo al bedt zwaar worden achterop!

  Beantwoorden
 • Het kan wel zwaar fietsen zijn ja, met een kind achterop. Maar het is wél gezellig! Geniet er nog even van, ze worden al snel genoeg groot.

  Beantwoorden
 • Groot gelijk hoor….laat maar lekker op haar eigen tempo ontdekken dat ze het best kan zonder zijwieltjes

  Tip van ‘ervaringsdeskundige’ ….. tegen de tijd dat je echt gaat oefenen zonder zijwieltjes, doe het dan met z’n drietjes
  Zij op de fiets en jullie tegenover elkaar op een paar meter afstand…. dan kan ze naar iemand toe fietsen die haar dan kan opvangen mocht het spannend worden
  Omdraaien en terug naar de ander fietsen

  Het heeft twee voordelen….voor haar dat ze niet ‘het niets’ in moet fietsen, maar naar een paar veilige armen die haar kunnen opvangen indien nodig
  Voor jullie omdat je je niet helemaal wezenloos hoeft te lopen achter de steeds harder en zelfstandigere fietsdame die het toch echt nodig vindt dat er nog iemand in de buurt blijft om ongelukken te voorkomen

  Op deze manier kan je steeds een stuk verder uit elkaar gaan staan en als ze één keer wat zekerder is kan ze om jullie heen gaan fietsen en zo terug naar de ander (iets van een pleintje is dan wel handig omdat de bocht natuurlijk in het begin heeeeeeeeeel ruim genomen moet worden 😉 )

  Beantwoorden

Write a comment