Amper een half jaar geleden kozen we een basisschool voor Sarah, onlangs is ze van haar speen af en pas hebben we een keuze gemaakt voor een kinderfiets. Geen loopfiets, maar een echte met zijwieltjes en remmen. Jeetje, waarom gaat het allemaal zo hard? Ook al zit ik met mijn gevoel nog in de ontkenningsfase, mijn verstand vond het nodig om eerst te verdiepen in een goede kinderfiets.
Dit artikel is in samenwerking met een bedrijf/webshop
Vanaf wanneer?
Vanaf een jaar of 2,5 is het goed (én leuk!) om je kindje te laten wennen aan een fiets. Je kindje heeft dan ongeveer een lichaamslengte van 95 cm en dit komt overeen met de kleinste maat kinderfiets, namelijk 12 inch. Een loopfiets is leuk, maar kan een beetje saai worden. Ook is er op een gegeven moment interesse in een echte fiets. Sarah bekijkt mijn fiets altijd met grote ogen. Ze wil de trappers aanraken, op het zadel zitten…alles is leuk en interessant aan een fiets! Op dat moment weet je: je kindje is klaar voor een nieuwe stap.
Wat is belangrijk?
Als eerste is natuurlijk belangrijk om de juiste maat fiets te kiezen voor je kindje. Zoals ik hierboven al schreef begint een fiets bij 12 inch, zo rond de leeftijd van 2,5 jaar. Elk jaar komt daar ongeveer 2 inch bij, tot een leeftijd van ongeveer 14 jaar. Dan kun je ervoor kiezen om je kind op een volwassen fiets te laten fietsen. Een te kleine fiets fietst vanzelfsprekend niet lekker voor je kindje, een te grote fiets ook niet en zorgt allebei voor een onjuiste houding en kan zelfs gevaarlijk zijn. Informeer dus als eerste goed welke maat fiets je nodig hebt. Belangrijk daarbij om in de gaten te houden:
- Kijk of je kind niet met opgetrokken knieën fietst.
- Of juist de benen teveel moet strekken om bij de pedalen te komen.
- Kijk of de stang niet te hoog zit, kinderen stappen vaak nog onhandig van de fiets.
- Let op dat het zadel niet te groot is.
- Koop de fiets niet op de groei, je kindje moet er meteen goed op kunnen fietsen.
Als je kindje net begint te fietsen kun je het zadel beter heel laag zetten, daarna kun je de volgende regel in acht nemen: 1,08 keer de binnenbeenlengte. Zo hoeft je kindje niet te ver te strekken om te kunnen trappen en zo kan hij of zij met de tenen net bij de grond.
Verder is het van belang dat de fiets niet te zwaar is, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Hij moet makkelijk over een hekje getild kunnen worden bijvoorbeeld, maar nog belangrijker is dat je kind de fiets zelf weer kan oprapen als deze omgevallen is. Ook fietst een te zware fiets niet comfortabel.
Wat wij als ouders nog zelf belangrijk vonden: de fiets moest stevig ogen en zowel een terugtraprem als een handrem hebben. Waarom? Omdat Sarah dan meteen leert omgaan met verschillende manieren van remmen. Ik kan mij nog herinneren dat het een hele overgang was toen ik van een terugtraprem naar een handrem ging, waardoor ik een paar keer bijna een flinke smak heb gemaakt. Als laatste moet de fiets natuurlijk een leuke en stoere uitstraling hebben.
Wat hebben wij gekozen?
Wij kozen de roze Popal Omafiets, geschikt van 2 tot 4 jaar. Niet alleen omdat deze fiets er onwijs leuk uitziet, maar ook omdat hij de juiste maten voor Sarah heeft en zowel remt met een terugtraprem als met een handrem. Ook is de fiets niet te zwaar en het zadel niet te groot. Er zitten niet teveel onderdelen op de fiets waardoor hij stevig en solide oogt. Omdat Sarah nu wordt overladen met cadeautjes voor Sinterklaas, komt dit prachtexemplaar onder de kerstboom te staan. Dat gezicht van haar gaat onbetaalbaar worden, want ze is dol op fietsen. Dan heeft ze eindelijk haar eerste echte fiets, en wat voor één!
Hoe kozen jullie een kinderfiets voor je kindje? Wat vond je belangrijk?
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Comments (1)
Dat handvat wat je op de 1e foto laat zien is een van de belangrijkste dingen. Daar kwam ik achter toen mijn dochter nog maar net kon fietsen en viel. Ze had een 2e hands fietsje en er stak een klein stukje ijzer uit het handvat. Uitgerekend dat stuk is in haar kin terecht gekomen. Het litteken zie je nog steeds. Althans, ik zie het, maar ik hoop dat anderen het niet zien.