Halfvol

Masker af. Geloof je het selfie?

Gister zag ik een advertentie voorbij komen van psyq.nl. Met op de foto een selfie van een vrolijke man, op de achtergrond dezelfde man maar dan in een depressie. ‘Houd jezelf niet voor de gek’ stond eronder. Vandaag probeer ik je uit te leggen waarom het beter is om jezelf te zijn.

Helaas houden we onszelf maar al te vaak (en te graag) voor de gek. In werkelijkheid zijn veel mensen topacteurs zonder het te weten. Die lach naar jezelf in de spiegel is nep, het antwoord op de vraag hoe het met je gaat ook. Hoe vaak heb je een somber antwoord gekregen op de vraag die je stelde hoe het met iemand gaat? Nooit hè?
Mensen gaan die confrontatie vaak uit de weg uit angst om over hun gevoel te praten en om open te zijn. Alsmaar die masker opzetten lijkt dan de ideale oplossing. Maar wat doet dat met je?

Dat masker droeg ik ook altijd. Met een stalen gezicht kon ik anderen overtuigen dat het goed ging. In werkelijkheid voel ik mij al jaren bijna dagelijks belabberd ik wist ook niet wat er met mij aan de hand was. Ik was vreselijk moe, voelde mij gewoon ziek en niet lekker. Ik kon het niet plaatsen. Voelde mij meer een aansteller als ik vertelde over mijn eigenwijze lijf. Wie is er nou zo moe als twintiger? Dus gaf ik altijd maar aan dat het goed ging. Ik weet nu wel beter.

En dat beter weten komt onder andere omdat ik er nu een label aan kan hangen. Dat wat ik voelde is bij het Antifosfolipidensyndroom heel ‘normaal’. Ik mag het nu blijkbaar ervaren van mijzelf, hoe gek dat ook klinkt. Maar ook omdat ik naast ouder, ook wat wijzer word.
Ik heb zogenaamde ‘schijt’ aan wat anderen van mij denken. Het kost teveel energie en is zonde van mijn tijd.
En dan denk je dat ik die masker ergens in de bosjes heb achtergelaten. Maar dat is niet zo. Af en toe doe ik hem nog eens op. Als ik naar de winkel loop en eigenlijk geen fut meer heb, maar wel de winkelier vriendelijk wil begroeten. Als ik even mijn dag niet heb, maar Sarah wel haar dag wil laten slagen. Als ik persé wil bewijzen dat, wat ik wil, ook kan bereiken. Dan zet ik hem even op en merkt niemand wat aan mij.

selfie

Bron

Maar dagelijks met een masker op je gezicht werkt in je nadeel. Mensen in je omgeving vragen vaak oprecht hoe het met je gaat. Als je altijd maar met ‘goed’ antwoord neem je jezelf niet serieus, maar ook de ander niet. Een oprechte vraag verdient een oprecht antwoord. Wat is er mis met kwetsbaar zijn en je gewoon niet goed voelen? Daar ben je mens voor. Hoe groot acht je de kans dat je uitgelachen wordt omdat je een keer aangeeft dat het niet zo goed gaat? Dat dus.
Besef dat je er uiteindelijk niemand mee helpt. Je zorgt er uiteindelijk voor dat je zelf meer gesloten wordt in plaats van open. Dat de drempel om erover te praten of zelfs hulp te zoeken hoger wordt.
Als je aangeeft hoe je je werkelijk voelt bespaar je jezelf die energie (want acteren kost een hoop energie) en zullen mensen rekening met je houden, vaker een praatje met je maken en zul je jezelf niet zo opgesloten voelen. Een masker opzetten sluit af en maakt benauwd, letterlijk.

Hierboven schrijf ik over mijn lichamelijke problemen waardoor ik dat masker droeg. Er is nu een campagne bezig van psyq.nl over hulp zoeken bij angst, depressie, vermoeidheid en somberheid. Dat masker wat mensen dragen is echter hetzelfde. Bekijk de selfies op de website van psyq.nl.

 

Voor jou zet ik mijn masker af
Met jou speel ik geen spel
Je mag me zien zoals ik ben
Maar bang maakt het me wel

Voor jou zet ik mijn masker af
En hoop dat jij dan ziet
Dat ik gewoon een joker ben
Die lacht om zijn verdriet

(Marco Borsato – Masker af)

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (14)

 • Heel mooi geschreven!

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven en helemaal waar. Soms is het alleen makkelijker om dat masker op te zetten. Vooral richting vreemden. Maar je familie en vrienden mogen echt wel de echte jij zien. Juist heel belangrijk om tegen hen wel open en eerlijk te zijn over je gevoelens en hoe het met je gaat.

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal, vooral richting vreemden. Toch is het raar dat je ook dan jezelf soms niet kunt zijn hè?

   Beantwoorden
 • Heel mooi geschreven en herkenbaar!

  Beantwoorden
 • Wat een fijne post en goed om over na te denken. Als ik mij niet helemaal top voel, laat ik dat eigenlijk ook nooit zo blijken. Dat is wel lastig, omdat mensen er dan altijd vanuit gaan dat het wel goed met je gaat.

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Als je je niet goed voelt lijkt het inderdaad makkelijker om je masker op te zetten of op te houden…terwijl dat vaak veel meer energie kost!

   Beantwoorden
 • Helaas heeft het afzetten van het masker bij mij juist in mijn nadeel gewerkt.. Afgelopen jaar in december was ik best een soort van ‘depressief’ door allerlei gebeurtenissen waar ik mee te maken had gehad. Ik vertelde dit binnen mijn vriendengroep en zij zeiden dat ik mij niet zo moest aanstellen. Hierop werd ik de hele tijd belachelijk gemaakt en werd me nog eens een trap na gegeven door de meest lullige opmerkingen naar mijn hoofd te gooien.

  Gelukkig is dit wel een uitzonderlijk geval en is het in de meeste gevallen inderdaad juist goed om je masker af te zetten, op die manier zie je dus ook wie je echte vrienden zijn en wie dus niet 🙂

  Beantwoorden
  • Dat is jammer zeg! Helaas weten mensen hier niet goed mee om te gaan. Een reden dat we helaas vaak nog dat masker opzetten…

   Beantwoorden
 • Ik heb gemerkt dat het er echt aan ligt aan wie je je ware ik kan tonen en bij wie je een masker op moet zetten. Ook nu het (weer) niet zo goed gaat, kom ik erachter bij wie ik het beter ‘vaag’ kan houden en bij wie niet. En soms doet dat best wel pijn. Ik wil juist graag eerlijk zijn, maar de meeste mensen nemen gewoon afstand van je als het voor hen te lang duurt voor je je weer beter voelt.
  Maar ook dat is een leerproces.
  Ik vind dat je het wel goed hebt geschreven trouwens :)!

  Beantwoorden
  • Het klopt helemaal wat je zegt, helaas werkt dat zo en dat is moeilijk.
   Maar dat zegt meer over de mensen in jouw omgeving dan over jou. Ik probeer, hoe moeilijk ook, toch altijd mijn ware ik te zijn en te laten zien. Als mensen daar niet mee weten om te gaan of afstand nemen, dan is dat jammer maar ik zal mij niet beter voordoen dan ik mij voel. Ik heb veel te lang mensen ‘gepleased’. Ik wens je veel sterkte!

   Beantwoorden
   • Dat vind ik echt ontzettend knap van je! Ik kan me daar nog niet goed toe zetten :p Soms zeg ik gewoon dat ik me kut voel maar dat ik er verder niet over wil praten, dan weten ze soms ook genoeg, haha!
    En ja, het zegt inderdaad meer over de mensen in de omgeving dan mij in dat geval.
    Dankje!

    Beantwoorden
 • Heel mooi omschreven.. ik voel me juist veilig achter het masker, maar als ik dan een keer zeg dat het niet gaat, dan krijg ik weinig reactie. Dus gaat het masker gewoon weer op 🙂

  Beantwoorden

Write a comment