Mama

Mama. De ontwikkeling van Sarah.

Sarah is nu ruim 9 maanden oud en op het moment dat ik dit typ besef ik pas echt hoe snel de tijd gaat….9 maanden! Het gaat hartstikke goed met Sarah en ze maakt grote sprongen qua ontwikkeling. Soms iets te grote sprongen naar mijn gevoel. Het gaat zo hard! Ik wilde mensen nooit echt geloven als zij waarschuwden dat je kindje zo snel groot wordt. Maar geloof mij, het is echt zo. Vandaag vertel ik jullie hoe het gaat met de ontwikkeling van Sarah.

sarass

Fysieke ontwikkelingen.

Sinds Sarah de drang kreeg om te zitten, is haar lichamelijke ontwikkeling heel erg snel gegaan. Van zitten met hulp ging zij naar lang en zelfstandig zitten. Vanuit zithouding gaat zij nu zelfstandig op haar buik liggen om te spelen. Ook kruipt ze een beetje over je heen als zij iets wilt pakken of iets ziet wat haar aandacht trekt. Op de commode moet je goed uitkijken, want ze rolt er zo af. Veel kracht heeft Sarah altijd gehad in haar benen en het lukt haar nu om even te blijven staan als zij zich vasthoudt aan de tafel of de leuning van de bank. Dit doen we nog niet heel vaak, omdat teveel ook weer niet goed is.

zitten

Haar dag brengt zij nog niet kruipend door, maar als je haar op de buik legt op de grond gaat ze achteruit en draait ze rondjes. Ik denk dat het niet heel lang duurt voor zij echt begint met kruipen. Aan de ene kant kan ik niet wachten, aan de andere kant gaat het mij echt veel te snel.

sarahontw

kruipen

Haar fles houdt ze nu helemaal zelf vast en drinkt zelf haar beker leeg. Het eten geven wij nog, aangezien zij anders niets binnenkrijgt en alles onder de stoel ligt 😉

drinken

Mentale ontwikkelingen

In het begin als je kindje net geboren is, kan het nog weinig. De tijd lijkt dan ook veel langzamer te gaan dan nu. De afgelopen twee maanden heeft Sarah enorme sprongen gemaakt en kletst zij bijvoorbeeld honderduit. Na het ontdekken van een nieuwe toon of geluid probeert zij dit de hele dag uit. Ook heb ik het idee dat zij geluiden nadoet. De toenemende interactie vind ik zo ontzettend leuk!

Sarah is een heel vrolijk meisje en lacht de hele dag door. Samen met al het geklets is dat heel gezellig! Babyspeeltjes en rammelaars hebben plaats gemaakt voor blokjes, muziekdoosjes  en simpele puzzels. Ondanks dat zij nog weinig van puzzels snapt, is haar interesse wel gewekt.

De tijd lijkt steeds sneller te gaan nu ze meer kan. Ik hoop niet dat de tijd nog sneller gaat naarmate zij ouder wordt. Soms lijkt ze heel even ‘stil’ te staan qua ontwikkeling en lijkt het zo dat ze op een dag ineens een sprong maakt. Ik zoek wel eens op internet waar zij ongeveer moet zijn qua ontwikkeling, maar het is niet goed om je daaraan vast te bijten. Elk kindje groeit op zijn of haar manier en vergelijken met andere kindjes maakt je vaak alleen maar onzeker.

Opvoeding

Van opvoeden is nog niet heel veel sprake, maar ik let al wel op een paar dingen. Ik probeer consequent zo weinig mogelijk suikers te geven, behalve de suikers die in fruit en brood zitten. Als tussendoortje geef ik haar een rijstwafel of soepstengel, maar geen koekje. Ook geef ik geen ranja. Het enige wat ik wel eens op haar brood doe als zoetigheid is pindakaas of jam.

Haar nieuwsgierigheid zorgt er soms voor dat er een vinger in mijn oog verdwijnt of haar handjes mij heel hard knijpen. Sarah begrijpt nog niet dat dit pijnlijk is. Ik corrigeer dan ook niet, want dat snapt ze nog niet. Ik probeer haar af te lijden met iets anders. Tenslotte probeer ik zoveel mogelijk het woordje ‘nee’ te voorkomen, omdat zij dit in een latere fase kan gaan gebruiken. Ik weet niet of het gaat lukken, maar het is het proberen waard.

Groei

Sarah is nu 71 cm lang en weegt 8800 gram. Zij volgt daarmee netjes de gemiddelde lijn qua lengte. Wat betreft haar gewicht zit ze net iets boven gemiddeld. Maat 74 draagt zij nu van kleding en vaak valt deze nog erg ruim (het ligt er een beetje aan welk merk kleding zij draagt).

Voeding

Sarah krijgt sinds een week twee flessen per dag in plaats van drie. Wij merkten vorige maand dat zij haar flesjes niet meer leegdronk. Soms liet zij de helft staan. Op het Consultatiebureau dacht men dat Sarah de flesjes niet meer zo interessant vond en we mochten over gaan op twee flessen per dag. Zij krijgt nu in de ochtend een fles (of een bordje pap) en in de avond. Haar schema ziet er zo uit:

 • 8.00 Fles 200 ML Nutrilon of een bordje pap gemaakt van 200 ML Nutrilon. Pap geef ik om de dag, er zitten erg veel Calorieën in.
 • 11.00 Fruit. Meestal anderhalf stuk.
 • 13.30 2 boterhammen en 100-150 ML diksap of thee.
 • 17.00 Avondeten en 100 ML thee of water.
 • 20.00 Fles 200 ML Nutrilon.

Wij merken dat zij de flessen nu helemaal leegdrinkt, nadat er een fles afgegaan is.

Tot zover haar groei en ontwikkeling op mentaal en fysiek gebied en mijn kijk op opvoeden tot nu toe. Indien jullie kindjes hebben van ongeveer dezelfde leeftijd, is dit herkenbaar? Of als je terugblikt naar je kindje met 9 maanden, had je toen ook ideeën over (suikervrij) opvoeden of een bepaalde manier van opvoeden? Wat is daar van gekomen? Graag hoor ik jullie reactie!

Als bonus nog een leuk filmpje die ik eergisteren van Sarah maakte. De allergrootste kleinste fan van MrProbZ. Enjoy!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Hier een meisje van 9 maanden.. 9,5 maand 😉
  Eentje die wel al kruipt en aan de ene kant super maar aan de andere kant.. pffff!
  Ook trekt ze zich zelf al op aan de tafel, stoel, benen, enzovoort..
  Qua opvoeden denken we ongeveer hetzelfde.. Al laten we wel merken als ze bij of te hard knijpt dat ze zachtjes moeten doen.. We zeggen dan zachtjes.. Aaien..
  Diksap geven we overigens niet.. Vind water genoeg 🙂
  En ze drinkt nog 3 flesjes. Die van ’s middags heeft ze echt nog nodig…

  Beantwoorden
 • Hier word de grote meid alweer 5 jr morgen. Toen ze 9 md was. Dat is weer een tijd terug ik denk dat ze wel redelijk gelijk liep met Sarah. Met 10 md bleek ze erg ziek en daardoor is ze even gaan stil staan kwa ontwikkeling Gelukkig trok dat weer snel bij. En kwa eten lette ik ook erg op voeding. We deden zelfs mee aan een onderzoek over gevarieerd eten geven op jonge leeftijd. Of het gewerkt heeft geen idee. Ze eet nog steeds erg goed en lust bijna alles of proeft het in elk geval wel.

  Dan de kleine vent die was ietsje sneller hij kroop met 5 md en met 6 md stond hij langs de tafel en bank. Gevolg met 9 md liep hij al bijna los 🙁 omdat het heel bewust ons laatste kindje is vond ik dit best wel een beetje moeilijk.

  Eten ik gaf ze beide alles zoals wij ook eten gevolg idd wel een zooi. Maar hij is ju 1.5 en eet zelfstandig met handen meestal en vork en lepel. Het knoeien word al minder maar alles gaat erin. Helpen mag ik helemaal niet meer.

  Ik had in een reform winkel heerlijke gezonde snacks gevonden. Gepofte maïs was het. Geen gluten en geen melk want dat mocht hij niet. Nu is hij gelukkig over zijn allergie heem gegroeid.

  Phoe lang verhaal. Sorry.

  Beantwoorden
  • Haha geeft niet hoor, een lang verhaal! Wat was jou ventje snel zeg! Kan mij voorstellen dat het moeilijk is als het zo ontzettend snel gaat. Dank je voor je tip voor de gezonde snacks!

   Beantwoorden
 • http://www.glutenvrijewebshop.nl/chips-zoutjes/mais-boogies.html

  Volgens mij waren het zulk soort dingen.
  En van de tandarts kreeg ik ooit als tip dat cristal clean beter voor je gebit is dan diksap water en roosvicee etc. Dat drinken we eigenlijk allemaal veel naast gewoon water.

  Beantwoorden
  • Clean clear

   Beantwoorden
  • Diksap geven wij heel af en toe, eigenlijk vaker thee en water. Maar Cristal clear zal ik een keer proberen, dank je!

   Beantwoorden
 • Wat leuk om te lezen. Ik was benieuwd naar het eet schema van Sarah. Deze is hetzelfde als die van Fem, alleen is Fem 7 maanden. Ze moet eigenlijk nog 3 flessen, maar ze wil m niet meer. Dan maar een snee brood met water, thee of roosvisee.
  Hier scheurt Fem ook achteruit de kamer door. Leuk als ze gaan kruipen, maar geniet er nog maar van dat ze veel zit hoor, haha. Dan zitten ze overal aan ;)!

  We geven zo min mogelijk suiker, maar merk bij Pim dat het niet altijd lukt. Gelukkig is Pim niet zo gek op koekjes en heeft hij liever fruit, maar door het eten zit ook regelmatig suiker. Niet altijd de tijd om alles zelf te maken ;).

  Bij C1000 hebben mais stengels. Hebben het alleen bij C1000 volgens mij. Kindjes vinden het lekker en het wordt ook zacht. Vind die Nijntje koekjes zo eng. Pim is er een keer bijna in gestikt, dus Fem krijgt ze (nog) niet 😉

  Beantwoorden
  • Dank je voor je tip van de maisstengels!En die Nijntje koeken heb ik Sarah nooit gegeven, maar dat lijkt mij schrikken als je kindje er bijna in stikt, bah. Ik kan aan de ene kant niet wachten tot ze gaat kruipen, maar even wachten is inderdaad ook niet erg haha. Wat wordt Fem toch snel groot!

   Beantwoorden

Write a comment