Lifestyle Mama

Mama beleeft haar kinderjaren opnieuw

Ik zet het geluid wat harder om mee te kunnen zingen. Uit de speakers klinken liedjes van Sinterklaas en het is eind Oktober. Het maakt mij niet uit, ik heb er zin in.  Sarah maakt voor het eerst bewust kennis met een oude man met baard en mijter en met Zwarte pieten die met snoep en cadeautjes strooien. Ze vindt het leuk en kijkt met grote ogen. Soms klinkt er een klein stemmetje dat probeert mee te zingen. Stiekem, of niet stiekem….ik vind het geweldig. Ook ik struin meteen de boekjes van Bart Smit en Intertoys door om de afdeling ‘poppenhuizen en Barbies’ meteen grondig te bestuderen. Mama is niet alleen mama geworden, maar ook weer kind.

Bijna zeker durf ik te zeggen dat alle ouders het niet alleen geweldig vinden om hun kinderen te zien genieten, maar zelf ook weer kriebels krijgen van leuk speelgoed en kinderfeesten. Heel even word je weer teruggebracht naar de tijd dat alles onbezorgd en fijn was.
Dat je zenuwachtig opstond vanwege de vulling in je schoen, of dat je niet kon slapen omdat je jarig bent de volgende dag. Toen lag je nog niet wakker om ergere dingen. Het was feest en de fantasie die je had tijdens het spelen was pure rijkdom.
Want hoe bijzonder was het dat de paard van Sinterklaas het worteltje uit je schoen had opgegeten? Dat je de dag erna wortels bij het avondeten kreeg had je nog niet door. Nee, het was alleen maar leuk en spannend en ineens….ben je groot.

Die fantasie zijn we kwijt en het heeft plaatsgemaakt voor reële angst en bezorgdheid. In plaats van op te gaan in het moment (een tekenfilm, met poppen of auto’s spelen en Sinterklaas verwachten) kijken we alleen maar voor- en achteruit. En maken we ons zorgen, zijn we onzeker en vinden we het moeilijk om echt met volle teugen ergens van te genieten.
Durven we onze mening niet meer uit te spreken en moeten we plekken zien te vermijden in verband met aanslagen. Kon ik nog maar wortelsla eten de volgende dag…

wednesday1

Er vallen folders op de mat en ik begin te bladeren, bijna zonder aandacht. Tot ik de folder van de Lidl in handen krijg en mijn oog valt op een poppenhuis. Hij is groot, mooi en van hout. Er horen verschillende setjes bij, van poppen tot meubels. ‘Die moet Sarah hebben!’ klinkt het enthousiast in mijn hoofd.
Vindt ze vast leuk…maar mama misschien nog wel leuker. Ik denk dat ik daarom zo graag weer even terug ga naar die tijd. Wanneer ik Sarah met haar poppen zie spelen, zie ik bijna mijzelf weer. Of wanneer ze met grote ogen naar de televisie kijkt en helemaal gebiologeerd kijkt naar Sinterklaas.

Datzelfde geldt met verstoppertje spelen. Nooit word ik het zat wanneer Sarah gillend en gierend naar een kamer rent om zich op te sluiten tot ik mij heb verstopt.
Die spanning of je gevonden gaat worden, dat moment dat je heel hard ‘boe’ kunt roepen als iemand dichtbij is en het schaterlachen achteraf. Ik vind het heerlijk en nooit denk ik ‘nu even niet’. Hoe fijn is het om je soms weer heel even klein te voelen. En op te gaan in het moment. Telefoon weg, nieuws weg, meningen weg….hier gaat het om.

Sarah en ik liepen door de Lidl opzoek naar thermo-maillots voor haar. We hadden ze nog maar net gevonden of we liepen verder langs het schap met Sinterklaas snoep. Chocolademunten, letters, strooigoed, kikkers en muizen, marsepein…Een echte zoetekauw ben ik niet, maar met Sinterklaas lust ik heel even alles.
Net als vroeger je kruimel-handen afkloppen en de hele dag nog rondlopen met een geur van pepernoten en schuimpjes. Ook al lagen de pepernoten al uren op de vloer in de klas, ze smaakten altijd goed. Dat gevoel zal Sarah later ook herinneren en ik laadde mijn mandje vol met strooigoed en taaitaai. Die smaak….nostalgie. En we gaan gewoon door met het plezier wat mama vroeger had.

Mama zijn is veel mooier dan al die cadeaus, snoep en liedjes bij elkaar…maar het is ook weer heel even kind kunnen (en mogen) zijn. Goud waard.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Wat een mooi artikel! Ik herken het helemaal van als ik met mijn nichtjes speel. De wereld wordt dan weer even zo klein, maar ook zo leuk en onbezorgd. Heerlijk!

  Beantwoorden
 • En zo waar… Gister liep ik door de speelgoed winkel heen hier in de buurt, en wat had het me zo mooi geleken als ik weer die boeken door kon bladeren om te vertellen wat ik wil hebben.. en dan met spanning afwachten wat je gaat krijgen…

  Beantwoorden
 • En weet je wat het lastigste is? Als ze dan weer groter worden en afscheid nemen van al die leuke dingen, moet jij daar ook weer afscheid van nemen. Hier zelfs heel letterlijk: mijn dochters hebben met mijn oude barbiehuizen gespeeld, maar die hebben we niet zo lang geleden weggedaan, omdat ze er klaar mee waren. Deed wel een beetje pijn in mijn hart…
  Dus geniet ervan, dat kind zijn! Ik ben jaloers. 😉

  Beantwoorden
 • Echt wel, ik ga zo lekker lego bouwen met mijn dochter. Dat ruimt dan ook gelijk de kamer op. 2 vliegen in 1 klap. Hihi

  Beantwoorden
 • Waar heb je die toffe pop vandaan? Die donkere? Ben al tijden op zoek naar zo’n pop ?

  Beantwoorden

Write a comment