Mama

Zelf babyhapjes maken. Zo doe je dat!

Vorige week met de Diary van Sarah liet ik al zien dat ik het (avond)eten voor haar zelf maak.
Sarah is nu 9 maanden oud en eet zoveel mogelijk wat wij ook eten, maar helaas kan dat nog niet met alles. Pizza door de blender is een beetje gek en pittige nasi is niet heel verstandig. Maar verder mag ze al ontzettend veel.
Ik laat je vandaag zien hoe ik haar hapjes maak en welke hapjes ik maak. Kijk vooral verder!
hapjes

Voorbereidingen.
Eens per week doen wij de grote boodschappen. Dan halen we alles wat er voor een week nodig is.
Ik maak weekmenu’ s en daardoor hoef ik doordeweeks eigenlijk nooit meer naar de winkel.
Overigens ben ik niet veel meer geld gaan uitgeven aan boodschappen sinds Sarah hapjes krijgt.

Waar ik op let tijdens het maken van menu’ s en het doen van de boodschappen, is dat het merendeel wat wij eten ook door Sarah gegeten kan worden. Zo haal ik groentes voor mijzelf die Sarah ook mag zoals boontjes, worteltjes, witlof, bloemkool, tomaten, komkommer, avocado, bietjes, doperwtjes (diepvries, geen blik), spinazie, brocolli en andijvie.
Ik heb vaak al aardappels in huis net als rijst, macaroni en/of spaghetti. Wat betreft vlees en vis haal ik rundergehakt, kipfilet, tartaar, zalm en kabeljauw. Eieren heb ik ook altijd wel in huis.

hapje1
Niet alles gebruik ik hoor 😉 Ik haal een half stukje kipfilet uit de verpakking en een handje gehakt.
Het ei kook ik, maar gebruik maar de helft. Ei is een vervanging van vlees, dus het hoeft niet allebei in een hapje.
hapje2
Lekker veel groenten!
hapje3
Ik pak 1 tartaartje
hapje4
1 aardappel, handje spaghetti en een klein kopje rijst.

Eens per week maak ik in een uurtje haar hapjes voor ongeveer 7 dagen.
Ik pak een tartaartje uit de verpakking, snijd een stuk kipfilet af, pak een stukje zalm of kabeljauw uit de diepvries en kook een ei. Kindjes van Sarah haar leeftijd mogen een half eitje per week,
Uit de koelkast pak ik een handje boontjes, een stronkje witlof, een tomaat, een halve avocado en een paar stronkjes bloemkool of brocolli. Andijvie en spinazie maak ik alleen als ik dit meteen geef aan Sarah, want je mag het niet opnieuw opwarmen. De hapjes die ik maak voor de hele week bewaar ik na bereiding in de diepvries.
Uit de voorraadkast pak ik een handje rijst, schil ik een aardappel en doe ik wat macaroni en/of spaghetti in de pan. Ik gok altijd qua hoeveelheid en pak meestal mijn hand als maatstaf. Wat betreft het vlees is een eetlepel vlees of vis per hapje voldoende.

Benodigdheden/ materialen

Bakboter
Bakboter
Blender. Deze is van Philips en is heel fijn.
Blender. Deze is van Philips en is heel fijn.
Bakjes om combinaties te maken.
Bakjes om combinaties te maken.
Bewaarbakjes. Deze zijn van Avent (Philips) en geschikt om in te vriezen.
Bewaarbakjes. Deze zijn van Avent (philips) en geschikt om in te vriezen.

Vlees of vis bakken wij in Apro bakboter. Zowel voor mij als voor Sarah is dit een gezonde keuze, aangezien hier geen dierlijk vet in zit en het zout te verwaarlozen is. Andere bakboters hebben soms een uitgesproken vleessmaak of bevatten erg veel zout.

Aan de slag!

Koken en bakken volgens de gebruiksaanwijzing.
Koken en bakken volgens de gebruiksaanwijzing.

hapje8

Na het koken volgens de gebruiksaanwijzing bedenk ik de combinaties. Vaak maak ik voor 2 keer spaghetti en combineer dit met de gekookte tomaat en een beetje gehakt. De combinaties maak ik in de schaaltjes zoals op de foto.

Banaan bij de witlof, of appel...waarom ook niet?
Banaan bij de witlof, of appel…waarom ook niet? Uit elk schaaltje haal ik voor twee keer een hapje.

Combinaties als aardappel, wortel en kip is favoriet, of brocolli, rijst en tartaar. Je kunt van alles bedenken! Soms kook ik een appeltje mee, lekker bij witlof, rode kool of boontjes en een banaantje smaakt ook lekker bij sommige groenten. In elke schaal maak ik de combinaties tot het op is.
Vervolgens gooi ik 1 voor 1 de inhoud van een schaaltje in de blender. Vaak moet er een beetje water bij om het makkelijker fijn te malen. Elke maand maal ik het eten iets minder fijn zodat Sarah aan stukjes kan wennen.
De gemalen inhoud kan ik nu verdelen over 1 of 2 bewaarpotjes. Ik gebruik potjes van Avent (philips) en vul deze 3/4 vol. De bakjes zijn geschikt om in te vriezen.

Als alle hapjes gemaakt zijn en in de potjes zitten, heb ik soms wel meer dan 7 potjes (alleen maar handig!). De potjes bewaar ik maximaal 2 maanden in de vriezer, maar eigenlijk gebeurt dit nooit, ik maak alles op.

Ik schrijf op wat er in zit en de datum van vandaag.
Ik schrijf op wat er in zit en de datum van vandaag.

tip
Als je een potje uit de vriezer haalt (een paar uur voor avondeten) dan houd ik het potje even onder stromend warm water en voila, het hapje laat los en kan ik zo opwarmen in de magnetron!

blokje

Tenslotte wat tips.

 • Warm nitraatrijke groente als spinazie en andijvie niet meer dan eenmaal op. Geef spinazie en andijvie niet meer dan twee keer per week, in verband met de hoeveelheid nitraat.
 • Gebruik geen groenten uit glas of blik, hier is vaak suiker en zout aan toegevoegd.
 • Geef je kindje niet vaker dan tweemaal per week wortel, de huid kan namelijk oranje kleuren als je het te vaak geeft.
 • Pasta of rijst kan een beetje droog zijn als het hapje is ingevroren. Meng er dan wat water doorheen, het hapje is zo weer smeuïg.
 • Als je kindje het hapje niet helemaal op krijgt, bewaar dit dan niet. Er kunnen bacteriën in het hapje zijn gekomen doordat de lepel in het mondje van het kindje is geweest.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik de hapjes van Sarah maak. Ik ben er geen extra geld aan kwijt (die ene aardappel of stukje vlees maakt echt niet uit) en het is eigenlijk heel makkelijk. Olvarit kopen we alleen als het echt handiger is, zoals op bezoek gaan bij iemand, maar dan ook niet altijd. Het is tot nu toe drie keer gebeurt dat ik naar de Olvarit ‘greep’.
Het voordeel van zelf maken is dat het goedkoper is, je kindje went aan jou smaak en manier van koken en het is nog eens leuk om te doen ook!

Maken jullie het eten van je kindje zelf of maak je gebruik van potjes?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Ik geef Sydney Olvarit potjes. Laatst had ik haar een zelfgemaakt prutje gegeven, maar dat vond ze helemaal niks helaas. Ze is helemaal aan de potjes gewend. Ik zou het bij de volgende (mocht dat ons gegund zijn) anders aanpakken en alles zelf gaan maken. Heb er nu wel spijt van dat ik destijds voor de potjes heb gekozen

  Beantwoorden
  • Jammer dat ze het niet lust. Maar Olvarit is ook goed toch?

   Beantwoorden
 • Mijn dochter heeft dezelfde leeftijd en ik maak de hapjes ook zelf. Zoete aardappel met broccoli bijvoorbeeld dat vind ze erg lekker, of kip met rijst en wortel. Ik vind het soms wel lastig in te schatten of ik genoeg heb gemaakt. Maar dat doe ik ook op gevoel ;-). Lust Sarah alles?

  Beantwoorden
  • Zoete aardappel heb ik hier nog niet gegeven, maar nu je het zegt ben ik benieuwd of mijn dochter het lust. Goede tip! Het is ook lastig inschatten of het genoeg is, ik gok altijd en kijk of ze het op kan of niet. Ze lust tot nu toe alles, heb nog niets gehad wat ze niet eet.

   Beantwoorden

Write a comment