Mama

Mama. 10 keer de eerste keer.

DSC_0893

Voor alles is een eerste keer. Niet alles maak je bewust mee en vaak denk je er niet eens bij na. Sarah haar leven staat vol met eerste keren, elke dag is het leren, ontdekken en uitproberen. Ik geniet daar bewust van en kijk uit naar de vele momenten waarbij Sarah iets nieuws ontdekte of deed. Vandaag deel ik Sarah haar eerste keren!

1. Het eerste oogcontact. Ik zag Sarah voor het eerst een uurtje na haar geboorte. Zij lag in een couveuse welke op mijn kamer stond. Ik werd opgehaald uit de uitslaapkamer en naar mijn kamer gebracht. En daar lag ze, een klein meisje met grote ogen.
Zij keek niet bewust naar mij, maar ik wel naar haar. Doordat ik nog suf was van de narcose was het niet een heel intens moment wat mij nog goed bijstaat, maar het was de eerste ontmoeting met mijn mooie dochter.

Ruim een maand oud.
Ruim een maand oud.

2. De eerste keer met zijn drieën.  Een maand na de geboorte van Sarah werd ik ontslagen uit het ziekenhuis. Ik was twee weken eerder 1 nachtje thuis geweest voordat ik weer opgenomen werd. Die nacht kan ik mij niet herinneren, maar de eerste ‘echte’  nacht thuis kan ik wel goed herinneren. Daar lag ze dan, naast mij in een klein wiegje. Hoe zou zij slapen? Waaraan merk ik dat ze honger heeft? Zijn de geluidjes die zij maakt normaal?
Ik moest de praktische kant van ‘mama’ zijn helemaal leren, maar dat is snel goed gekomen. Het was een vreemde eerste nacht waarbij ik ook zelf mijn plekje moest vinden. Ik sliep weer thuis, waar ik zo lang niet was geweest en waar het leven gewoon door is gegaan al die tijd. Heel gek!

3. De eerste keer met zijn tweeën. Nadat ik ongeveer 4 weken thuis was, ging mijn man weer werken. Hij heeft nog even vrij kunnen krijgen door middel van zorgverlof om mij bij te staan in de zorg voor Sarah en voor mijzelf. Toen hij weer ging werken was dat heel gek, maar ook vertrouwd.
Ook al was ik nog maar net mama, je weet in je hart wat je kindje nodig heeft. Ik vond het spannender om zelf weer ‘alleen’ te zijn zonder een volwassen persoon in de buurt. Niemand die mij kon helpen.
Stel dat ik niet goed werd, wat moest ik dan doen? Even vond ik dat heel spannend, dat gevoel is wel minder geworden. Ik probeerde wel goed voor mijzelf te zorgen.
In de tijden dat Sarah sliep (zij sliep toen nog heel veel) kon ik ook slapen. Nu is het drukker, maar toen kon ik nog goed mijn rust nemen.

4. De eerste lach. Sarah haar eerste ‘echte’ lachje hebben wij op film staan (heel toevallig maar ben er zo blij mee!). Ze lacht heel bewust tijdens een gesprekje wat wij met haar hielden. Het is zo mooi om dat eerste lachje te zien, ik geloof dat ik die opname wel 100 keer heb bekeken. Daarna is Sarah niet meer opgehouden met lachen, want het is een echt lachebekje.

DSC_0320

5. Het eerste geklets.  Je staat perplex, op het moment dat je kindje voor het eerst wat klanken maakt. Sarah haar eerste geklets klonk als ‘ ahu, ahu’. Elke dag komen daar andere vormen bij. Soms heeft ze een woordje ontdekt en dit hoor je de hele dag vol enthousiasme, heerlijk!
Op dit moment is het meer ‘nanana’ of ‘dadada’. Haar eerste ‘mama’ heeft zij ook al gezegd, al is dat nog geen bewuste mama en linkt ze mij er niet aan. Toch maakt je moederhart een sprongetje als je het woord ‘mama’ uit de mond van je kindje hoort. Haar geklets vind ik heel erg gezellig en het zal mij nooit vervelen.

6. Eerste hapje. Met vier maanden gaven wij Sarah voor het eerst gepureerde groente. Wij zijn begonnen met wortel, daarna brocolli, boontjes en bloemkool. Ook kreeg zij afgewisseld fruit zoals banaan of appel. De eerste keer een hapje is natuurlijk een feest, je verheugt je er gewoon op! Zo ongemakkelijk als dat toen ging (voor beide partijen) zo makkelijk gaat dat nu.
Sarah is dol op eten, de fles vindt ze niet interessant meer. Ze wordt ongeduldig op het moment dat het eten nog te warm is of wanneer je niet snel genoeg de lepel opnieuw hebt gevuld. Het gaat allemaal zo snel, ze eet al bijna mee met de pot!

DSC_1103

7. Eerste keer zelf zitten. Doordat Sarah haar hoofd steeds bleef optillen als ze lag in de box, kwamen wij erachter dat ze toe was om te zitten. Ze zat in het begin heel eventjes met veel steun van ons. Nu zit ze zelfstandig en houdt ze het heel lang vol.
Soms valt ze nog wel eens om, maar dat wordt steeds minder. Het willen zitten hoort bij het ontdekken van de wereld, want als je ligt zie je weinig. Sarah wilt dan ook bijna niet meer liggen.
Haar ontwikkeling gaat zo hard dat ze haar hele box door schuift. Nu is het nog wachten tot ze gaat kruipen.

8.Eerste keer naar de opvang. Sarah is afgelopen juli twee ochtenden bij een gastouder geweest om te wennen, maar uiteindelijk hebben wij toch gekozen voor een kinderdagverblijf. Afgelopen maandag ging Sarah daar voor het eerst wennen. Het is even gek voor Sarah, maar ook voor mama.
Omdat Sarah niet huilde en de leiding erg leuk is, was het niet heel erg moeilijk om haar achter te laten. Wel keek ik heel erg uit naar het moment dat ik haar weer kon ophalen.
Ik had die ochtend wel afspraken staan dus helemaal alleen thuis was ik niet. Maar toch dacht ik steeds dat ik iets miste, het voelde gek. Ik dacht haar ook steeds te horen en hield rekening met haar door niet veel lawaai te maken. Ik denk dat dat wel gaat wennen ;).

Jaaa we zijn weer thuis!
Jaaa we zijn weer thuis!

9. Eerste keer uit logeren. Ik denk dat Sarah aardig jong was toen zij voor het eerst ging logeren. Toen ik in het ziekenhuis lag, zorgde mijn man en mijn ouders om en om voor haar.
Sarah sliep toen zij amper 2 weken oud was al bij opa en oma. Nog steeds gaat het logeren prima en ze slaapt ook heel goed in het bedje van de opvang of die van haar neef. Ik zelf slaap bijzonder goed als Sarah niet thuis slaapt. Ik word niet steeds wakker om te luisteren of te gaan kijken.
Ik had verwacht dat ik geen oog dicht zou doen, maar het gaat eigenlijk prima. Wel ben ik weer blij als ze weer thuis is en ik haar weer kan knuffelen!

Opa en oma doen soms gekke dingen met je ;)
Opa en oma doen soms gekke dingen met je 😉

10. Eerste keer op de fiets. Omdat ik nog geen auto rij wilde ik Sarah graag op een andere manier kunnen vervoeren. Een bakfiets was een optie, maar dit is niet altijd ideaal en is best prijzig. Ik wilde opzoek naar een fietsstoeltje en deze vond ik afgelopen zaterdag bij de fietsenmaker. Gelukkig kon hij prima op de elektrische fiets van mijn moeder (die ik tijdelijk leen) en ik kreeg het zitje cadeau van mijn lieve ouders! De dag erna ben ik meteen gaan oefenen en maandag heb ik Sarah opgehaald van de opvang. Ik vind het zo gezellig!
Het is wel even wennen en het blijft goed uitkijken, maar dat lieve koppie wat gezellig met je mee fietst, is geweldig.

fietsje

Waren dit herkenbare ‘eerste keren’ voor mama lezers? Graag hoor ik je reactie in de comments!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Een aantal zijn herkenbaar.. Eerste oogcontact heb ik niet bewust meegemaakt.
  En eerste keer op de fiets ook nog niet helaas..

  Beantwoorden
  • Ik hoop voor je dat die eerste keer op de fiets er snel komt! Eerste oogcontact kan ik mij niet heel scherp voor de geest halen, want was nog niet goed wakker. Dan moet je het toch hebben van foto’s.

   Beantwoorden
 • Wat een leuke post! Ik kan me voorstellen dat het stuk voor stuk allemaal bijzondere momenten zijn!

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Ja zeker leuk, ook voor Sarah om dit later terug te lezen.

   Beantwoorden
 • Wat mooi om daar zo bij stil te staan! Het is echt een schatje.

  Beantwoorden
 • Wauw, wat mooi geschreven, echt tof! Ik kijk er nu al naar uit om later mama te worden, hoewel het soms ook wel even zwaar is lijkt me. Mooi geschreven meid!

  Beantwoorden
  • Dank je wel, een lief compliment! Soms is het zwaar, maar je kindje maakt alles goed, echt!

   Beantwoorden

Write a comment