Lifestyle Random

Maakt Google ons dom en lui?

Als ik één van de beste uitvindingen mag noemen van de afgelopen eeuw, dan is dat zeker internet en dan met name Google. Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alles wat je wil weten kun je in een handomdraai opzoeken. Dat scheelt een hoop zoekwerk in de bibliotheek en in boeken of tijdschriften. Maar heeft het ook nadelen?

Tijdens mijn jaren op de middelbare school sleepte ik dagelijks kilo’s boeken mee. Daar stond alles in wat nodig was en wat ik niet kon vinden, zocht ik op in encyclopedieën of vakbladen. Ook mijn ouders waren altijd bereid een antwoord te geven op mijn vragen (levenservaring is als een encyclopedie) en zo vond ik wat ik zocht. Een fijne bijkomstigheid, was het lezen van informatie rond het antwoord wat ik zocht.
Bladeren in boeken en zoeken naar de juiste informatie was niet in een paar seconden gebeurd. Er was geen enter die je vervolgens leidde naar het antwoord. Minutenlang en soms urenlang teksten doorspitten en boeken doorbladeren. Je werd niet alleen wijzer, maar ook slimmer. Want behalve dat ene stukje wat je nodig had, las je ook van alles en nog wat er omheen.

google

Tijdens mijn studie op de HBO kwam Google langzaam in opmars. Maar echt gebruik maakte ik er niet van, ook omdat leraren niet zo dol waren op Google. ‘Hoezo niet?’ dacht ik nog. En nu snap ik het wel: je leert eigenlijk weinig van het intikken van een zoekwoord en van het feit dat Google de rest van het werk voor je doet. Maar jeetje, wat is Google toch eigenlijk handig en fijn.
Binnen no time heb je antwoord op je vraag of weet je welk liedje er al de hele dag door je hoofd dreunt. Van iedereen die actief is op internet staat zijn of haar smoelwerk bij de afbeeldingen en je weet ook meteen de laatste roddels van een artiest. Het maakt het allemaal zoveel sneller en makkelijker. Maar maakt het ons niet ook een beetje dom en lui?

Ik betrap mijzelf er al heel snel op dat als ik iets even niet weet, ik Google vraag om antwoord. In plaats van zelf na te denken en te brainstormen geeft Google voor mij vaak al het juiste antwoord. Vooral in de periode dat ik zwanger was of in mijn eerste maanden als moeder, was ik een vaste klant bij Google. Naast een beetje dom en lui werd ik er overigens ook behoorlijk zenuwachtig van. Verhalen over vruchtwater-embolieën of doodgeboortes kwamen voorbij.

Voor onderwerpen en artikelen op mijn blog raadpleeg ik trouwens heel vaak Google. Om wat meer te weten over een bepaald onderwerp of om te checken of er al veel over is geschreven. Google maakt mij overigens ook ontzettend blij met alle extra bezoekers naar mijn blog. Dagelijks zijn er gemiddeld 400 mensen die alleen al via Google op mijn blog komen. De meest gebruikte zoektermen? Natuurlijk koken zonder pakjes en zakjes, huidverzorging van het Kruidvat, het Antifosfolipidensyndroom en met vlag en wimpel op nummer 1 het Killerbody dieet.

Eigenlijk ben ik hartstikke blij dat ik nog in het Google-loze tijdperk ben opgegroeid, ook al maakt het je leven best wel makkelijk. Als geen ander weet ik hoe ik informatie opzoek in een dik en eindeloos boek en de informatie daaromheen heb ik als het ware erbij opgezogen. Het zorgde voor zelfstandigheid en onafhankelijkheid wat leren betreft.
Valt de stroom uit of is er geen internetverbinding? Dan is de paniek ver te zoeken, want uiteindelijk weet ik mij nog wel te redden. Maar jeetje…ik zou ook niet meer zonder kunnen. Dan maar dom en lui…;)

Google jij veel? En denk jij dat Google ons dom en lui maakt?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Ik denk juist het tegenovergestelde. Omdat we zoveel en snel iets Googlen, vergaren we juist meer kennis. Ik zoek nu veel sneller iets op dan ik vroeger had gedaan. En daardoor leer en weet ik nu im feite meer.

  Beantwoorden
 • Google maakt je leven wel een stukje makkelijker, of je er nou dommer van wordt, vraag ik me af. Als je nou iets opzoekt op google en je vind de juiste informatie, je wilt hier wat over lezen, dan sla je dat toch ook op en zo leer je er weer van. Ik denk wel dat je door google soms ergens in door kan slaan. Omdat je juist teveel wilt weten en de verhalen die op internet staat, je weer onzeker maken. Denk maar aan als je ziek bent of over de zwangerschap. Soms is het ook lastig in te schatten wat nou wel of niet klopt wat er staat.

  Beantwoorden
 • Ik herken het gedeelte van niet zelf meer nadenken, maar het gewoon even Googelen. Een aantal jaar terug viel mij ook al op dat mensen nauwelijks nog discussieerden, maar ook al snel het juiste antwoord via Google opzochten. Dan wist iedereen het ‘zeker’ en was het einde discussie.

  Beantwoorden
 • Ik zou niet zonder Google kunnen. Ik kan me nog zo goed herinneren dat we een computer kregen en internet. Bizar hoe gewoon het nou is

  Beantwoorden
 • Dol op Google! Hoe hebben we ooit zonder gekund haha. Ik vraag me af, was ik zonder Google de boekenkasten in gedoken als ik me iets afvroeg? Ik denk het niet.. Waarschijnlijk had ik mijn schouders opgehaald en gedacht ‘geen idee..’ En nu is een antwoord zo gevonden, dus zoek ik het ook sneller op 😉

  Beantwoorden
 • Studenten van nu kunnen zich echt niet voorstellen hoe wij dat 10 jaar geleden deden.
  Het had toch ook wel iets, naar de bibliotheek van de universiteit moeten om informatie op te zoeken voor je thesis.
  Maar hier ook grote fan van Google hoor.

  Beantwoorden

Write a comment