Julia Challenge Lifestyle Random Zonder pakjes en zakjes

Maak van koken een feestje! Hoe krijg je meer plezier in de keuken?

Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk: koken. Ook kun je er een beetje tussenin hangen. Maar hoe maak je het wél leuk in de keuken? Of nóg leuker? En hoe vergroot je het plezier als je een lekkere maaltijd op tafel wil zetten? Ik deel een paar van mijn tips om van koken een feestje te maken.

IMG_0845 (Medium)

De eerste tip die ik je wil geven is misschien wel de basis om goed je gang te kunnen gaan. Zorg voor een schone en opgeruimde keuken. Niets is zo frustrerend als te weinig ruimte of messen en snijdplanken die je niet kunt gebruiken omdat ze als vuile vaat in de gootsteen liggen. Zorg voor een schoon en leeg werkblad, zodat je je gang kunt gaan.
Denk er trouwens ook aan om niet teveel accessoires op je keukenblad neer te zetten, hoe leuk dat ook staat. Ook is het verstandig tussen het koken door steeds wat op te ruimen (of je laat dat doen) zodat je steeds een schone en opgeruimde werkruimte hebt.

Verzamel alle ingrediënten die je nodig hebt bij het koken van je gerecht. Denk niet ‘dat pak ik straks wel’, want voor je het weet zoek je iets en ben je al mopperend aan het graaien in je kasten terwijl je sausje aanbrandt of inkookt.
En niet alleen alle ingrediënten voor de maaltijd zelf, maar ook alle middelen om te koken. Denk aan lepels, spatels, pannen en een vergiet.

Houd het ontspannend en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Hiermee voorkom je dat je gespannen en chagrijnig achter de pannen staat omdat het niet wordt zoals jij in gedachten had. Schenk een wijntje in, zet goede muziek op en kijk waar het schip strandt. Er is altijd nog een bezorgservice.

Heel erg belangrijk: kook vers en zonder pakjes. Je krijgt meer schik als je je gerechten (grotendeels) zelf maakt. Want eerlijk is eerlijk…kun je echt trots zijn op een gerecht wat is ontstaan uit een maaltijdpakket? Zorg dat je een kast bomvol kruiden hebt. Shop bij de toko een mandje vol voor heel weinig geld en je kunt alle maaltijden in principe maken.

Verdiep je in het perfect maken van een aantal basisgerechten, zoals sausen, stoofpotten en pasta’s. Hiermee kun je vervolgens gaan uitbreiden en experimenteren om tot verrassende gerechten te komen. Niets is zo leuk (vind ik) om een nieuw recept te ontdekken die je helemaal zelf hebt vormgegeven.

IMG_2032

Als laatste heel logisch, maar het wordt nog weleens vergeten: begin op tijd. Niks is zo frustrerend als te moeten haasten omdat het eten anders te laat op tafel komt of je een afspraak in de avond niet gaat redden. Met haasten ga je fouten maken, afraffelen en bederf je het kookplezier. Ga van te voren na wat je eventueel al eerder op de dag kunt maken. Sommige gerechten of onderdelen kun je zelfs prima een dag van tevoren maken.

Tot zover mijn belangrijkste tips. Heb je een tip om aan te vullen? Ik hoor het graag! En wat vind jij van koken, geniet je ervan of doe je het liever niet?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Je vergeet er één! Denk aan de kleine kinderen. Vaak krijgen ze honger tijdens het eten koken of hebben ze accuut last van aandacht tekort of gaan ze dingen doen die niet mogen. Ik zorg dus altijd voor extra tijd en wat rauwkost. Verder een klusje zoals afwassen, doet het altijd goed bij de peuter, de kleuter naar een buurkindje of naar buiten sturen, of als laatste redmiddel de TV of tablet.
  En dat opgeruimde aanrecht? Nog nooit gelukt. Ik maak altijd precies genoeg ruimte voor de snijplank.

  Beantwoorden
  • Goeie! Sarah vermaakt zich vaak prima, maar als ze vervelend is dan zet ik haar in de keuken in de stoel en gaat ze tekenen. Of inderdaad mee laten helpen met de afwas, al is zij daar nog te jong voor. Mijn aanrecht is niet spik en span tijdens het koken hoor, maar wel redelijk opgeruimd. Het gaat er vooral om dat je genoeg ruimte hebt en dat het hygiënisch is.

   Beantwoorden
   • Haha nou afwassen moet je ruim zien. Staand op de kinderstoel met een paar bekertjes en stromend water. Natte kleren gegarandeerd!

    Beantwoorden
 • Goeie tips! Wij hebben altijd te veel spullen in de keuken, waardoor je dus weinig ruimte over houdt om te koken. Dat is echt mega irritant. Daarom heb ik mezelc voorgenomen deze week de keuken uit te mesten 🙂

  Beantwoorden
 • Ik heb geen vaatwasser. Het afwassen doe ik altijd in etappes, want niets is zo vervelend als een grote berg vaat weg te moeten werken. Ik was dus ook altijd af tijdens het koken. Je zou zeggen dat zonder vaatwasser het aanrecht een grote bende zou zijn, maar in mijn geval dus absoluut niet.

  Beantwoorden

Write a comment