Mama

Geen speen meer nodig dankzij de Lumies + Winactie (Gesloten)

Sarah was nog maar een paar weken oud toen ze een speen kreeg aangeboden. Ze had enorm veel zuigbehoefte en kreeg kunstvoeding doordat ik geen borstvoeding kon geven. Tijdens mijn zwangerschap stond ik ook best positief tegenover een speen: helpt het? Dan is het alleen maar fijn dat je een speentje kunt aanbieden. Na tweeëneenhalf jaar is het tijd om van de speen af te komen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe is het verlopen?

Tijd om het af te leren

Het eerste wat Sarah zocht wanneer ze naar bed ging, was haar speen. Deze had ze trouwens alleen in wanneer ze ging slapen, dus verder nooit overdag. Een enkele keer heeft ze hem gedurende de dag wel in gehad toen ze heel erg ziek was. Haar speen stond dus gelijk aan rust en slapen en ze sabbelde er al die jaren heerlijk op los. De laatste tijd was het echter meer kauwen en bijten, iets wat aangeeft dat het nut van de speen eigenlijk verdwenen is.

De tandarts kon zien dat ze een speentje had, aangezien ze wat overbeet had. Ook kun je aan een kindje merken dat hij of zij een speen heeft wanneer de ‘s’ wordt uitgesproken. De stand van de tong is door de speen anders en zorgt ervoor dat een kindje wat gaat slissen. Niet erg, zowel het slissen als de overbeet verdwijnt wanneer de speen niet meer wordt gebruikt. Voor ons reden genoeg om de speen voor eens en voor altijd de deur uit te doen. Cold Turkey en dat al op zo’n jonge leeftijd. Maar hoe pak je dat aan?

De Lumies zoeken een speen

img_7207

Geheel toevallig en precies op het juiste moment kwam er een mailtje binnen over het boek ‘De Lumies zoeken een speen’. Dit boek leert kinderen spelenderwijs van de speen af te komen. Door middel van een verhaal, een handeling en een beloning. Ik had er al goede ervaringen over gelezen en het leek mij goed voor Sarah om de speen door middel van dit boek af te leren. Ze is dol op lezen en begrijpt al zoveel, dat de Lumies haar heel goed zouden kunnen helpen.

img_7206

Het verhaal zelf is leuk, kort en bondig geschreven. De Lumies horen een baby huilen en wat ze ook proberen (troosten, knuffelen, kietelen of zingen), de baby blijft huilen. Uiteindelijk blijkt de baby een speentje nodig te hebben, alleen alle spenen zijn op. Ze kunnen een speentje vinden voor de baby wanneer een kindje zijn of haar speen weggeeft aan de baby. Dit kan door middel van het begraven van de speen.

img_7213

In het boek zit een doosje die je kunt vouwen waar je de speen in kunt stoppen. Vervolgens kun je deze begraven. Je kindje zal zien dat zijn of haar speen wordt weggegeven aan een baby Lumie, omdat hij of zij zelf te groot is voor de speen en deze niet meer nodig heeft. Wanneer je kindje zonder speen slaapt, verdient hij of zij natuurlijk een beloning! In het boek zit een mooie verrassing voor je kindje. Iets wat hij of zij meer dan verdiend heeft.

Hoe ging het?

Wij begonnen ruim een week geleden met voorlezen. Sarah vond het verhaal heel erg leuk en kende het al snel bijna uit haar hoofd. Ze begreep de boodschap en afgelopen weekend hebben we dan ook de volgende stap gezet: het weggeven van de speen. Overdag heb ik het meerdere malen uitgelegd en we hebben de handeling (het weggeven) aangepast aan deze periode van Sinterklaas. Het speentje werd niet begraven, we hebben het doosje met de speen in haar schoen gedaan. Voor baby Piet. En Sinterklaas en Zwarte Piet zouden het speentje ophalen en ruilen voor een heel mooi cadeau. De volgende dag zat er iets moois in haar schoen en ook de verrassing uit het boek kreeg ze na haar eerste nacht zonder speen.

img_7221

Hoe het gegaan is? Eigenlijk heel goed. De eerste avond was ze heel verdrietig en zelfs overstuur. Ze vroeg om de speen en leek zich toch een beetje hebben verkeken op het weggeven van de speen. Ze ziet de consequentie nog niet helemaal in. Toch is ze (wel wat later) heerlijk in slaap gevallen en heeft ze prima doorgeslapen. Tijdens haar middagslaapje de volgende dag heeft ze niet meer om de speen gevraagd. Wel is ze een beetje stil overdag, maar het is nogal een overgang. Na ruim twee jaar met een speen slapen ineens zonder speen! Ik ben nu al zo trots op haar en ik weet zeker dat het haar gaat lukken. Nog even en ze weet niet beter dan dat ze lekker kan slapen zonder speen.

Wil jij ook een boekje met verrassing winnen?

Heb jij ook een kindje die verslingerd is aan de speen en wil je hem of haar van de speen af helpen? Ik mag een Lumie boekje weggeven aan één van mijn lezers/volgers! Het enige wat je hoeft te doen is onder dit blogje even een reactie achter te laten met een geldig emailadres. De winactie duurt tot en met zondag 20 november 2016. Ik neem persoonlijk contact met je op als je hebt gewonnen.

Hoe heb jij het aangepakt toen je je kindje van de speen af wilde helpen?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (27)

 • Die willen wij wel winnen, over een maand is onze dame anderhalf en ik vind het ondertussen wel tijd om daar eens over na te denken, vooral nu ze vaker kauwt en bijt op dat ding.

  Beantwoorden
 • Ooooh ons meisje van bijna drie moet er ook echt aan geloven! Dit zal dan ook extra helpen bij deze stap! Wat knap dat jullie meisje het zo goed doet! Ik houd m’n hart vast!! Wij doen graag mee, ook een mooie stok achter de deur als ouders om het afleren echt een keer door te zetten ! ?☺️?

  Beantwoorden
 • Mijn dochtertje wordt vrijdag 3 jaar en wij hebben gezegd dat wij dan de speen gaan wegdoen, maar ik zie hier heel erg tegenop. Ook omdat zij een zeer onrustige slaper is. Dit leuke boekje zou een welkome verrassing zijn en dan kunnen wij idd Sinterklaas en Piet er in verwerken…. I keep my fingers crossed!

  Beantwoorden
 • Oh pfff wat wil ik dit graag winnen voor tygo, hij is nu 3.5 en het is ons nog steeds niet gelukt om die speen af te leren. Na 1 uur zo zo zo zielig huilen zijn we ermee opgehouden. Hij snapte het toen nog niet genoeg. Misschien is hij nu wel zover. We houden het er deze week toevallig over wat nu het plan van aanpak zal worden. Hij heeft er idd ook al serieuze klachten van die echt door die speen komen.

  Beantwoorden
 • O dat zou echt een uitkomst zijn voor onze stuiterbal van bijna 3, loopt liefst hele dag rond met zijn speen. Dus dat boekje zou echt een volgende stap zijn. Dus wij doen graag mee met deze actie

  Beantwoorden
 • Wat een handige tip! & wat een leuke actie! Ik doe mee vooor mijn dochter Saar ♡

  Beantwoorden
 • Wat een goed boekje! Leuke manier om je kindje van de speen af te helpen! Die willen wij wel winnen voor ons zoontje!!

  Beantwoorden
 • jaa dat is wat voor mijn dochtertje! dr speen is heilig dus hopelijk komt ze er zo wat makkelijker vanaf

  Beantwoorden
 • Wat een leuk boekje! Gelukkig is mijn dochter van drieënhalf al van haar speen af. Daar zag ik ook tegenop, maar voordat we echt bedacht hadden we doen hem weg, was ze er al vanaf. Maar houd hem zeker in gedachten voor wanneer mijn jongste dochter zo ver is.

  Beantwoorden
 • Super! Overdag gaat het redelijk maar s avonds een drama….Emma is 2jaar en je ziet het inderdaad ook aan haar tanden…..
  Groetjes Sabrina

  Beantwoorden
 • Wat lijkt ons dat een ontzettend leuk boekje.. Onze zoon van bijna 3 is helemaal verslaafd aan zijn speen als hij gaat slapen.. merken inderdaad het slissen ook bij hem des te meer reden om hem nu echt af te gaan leren op een voor hem ook goede/leuke manier..

  Beantwoorden
 • Wat een goed idee!!! Die zou ik wel willen winnen voor mijn zoontje van bijna 3. Verslaafd aan zijn speen en weet niet goed hoe ik het moet gaan aanpakken! Wie weet zal het goed lukken met dit boekje en is hij er vanaf voor hij 3 wordt(11 december)

  Beantwoorden
 • Onze dochter wordt eind januari 3 en wij willen dan ook de speen weg gaan doen. Ze gebruikt hem voornamelijk in bed en als ze heel moe is.
  Lijkt me een geweldig hulpmiddel!

  Beantwoorden
 • O wat een goed idee! Mijn zoontje van ruim 3,5 jaar is erg verknocht aan zijn speen. Cold turkey heb ik ook al geprobeerd maar o wat een verdriet! Hij heeft nu inderdaad ook een overbeet en ik hoop dat deze methode hem kan helpen van de speen af te komen, Ik zou het graag willen proberen.

  Beantwoorden
 • Oeh, die komt hier heel goed van pas. Ons zoontje van 2,5 jaar gaat sinds kort steeds meer kwijlen met zijn speen. Ik probeer hem al voor te bereiden op “het grote afscheid”, maar hij wil er helemaal niks van weten.. Hopelijk helpt dit boek ons hierbij!

  Beantwoorden
 • Voor mijn dochter Jette van bijna 2,5 jaar worst het okk tijd om afscheid te nemen van haar speen. Zij is ook dol op boekjes, dus misschien is dit de juiste manier. Ik wil het boekje graag winnen!

  Beantwoorden
 • Knap van je dochter dat ze nu zonder speen slaapt. Ons zoontje van drie is ook erg gehecht aan zijn speen. Ik had ook bedacht om de speen in zijn schoen te doen, maar nu hij flink de griep geeft stellen we het nog even uit. We maken graag kans op dit boek. Ik denk dat hij wel gevoelig is voor deze methode.

  Beantwoorden
 • Onze kleine moet ook af van de speen! Hij kauwt erop en na twee dagen is een speen kapot. Hopelijk helpt dit boekje.

  Beantwoorden
 • Nou hier wil ik graag een gooi naar doen! Mijn dochter Fay is 3,5 en kan echt de nacht niet zonder speen… Al meerdere dingen gedaan en ze blijft nachten doorgillen….
  Dus dan geef ik m maar weer want we hebben nog 2 kids die ik een goede nachtrust gun (net zoals mijzelf ?)
  Hopelijk helpt dit boekje ons…

  Beantwoorden
 • Heel erg leuk ik doe alvast mee voor als mijn neefje wat groter is.

  Beantwoorden
 • Ik doe graag mee voor mijn 3jarige! Zodra sinterklaas het land verlaat wordt het daar ook wel eens tijd voor!

  Beantwoorden
 • Heel graag voor Sydney. Zij is ook nog steeds erg verslaafd aan haar speentje. Het liefst zou ze hem de hele dag wel in haar mond hebben. Dus ik doe graag mee met deze winactie!

  Beantwoorden
 • In januari word onze mira 3, het word tijd dat we het ook weggeven. Afbouwen is aardig gelukt maar stoppen daar is onze dame te eigenwijs voor. Ze was net paar dagen oud en een enorme
  Zuigeling gelijk. Wie weet gaat dit boekje ook bij ons helpen.

  Beantwoorden
 • Ik neem heel graag deel! Onze tweeling van bijna 3,5 is nog zo verknocht aan hun tutje… Ik breek me al weken het hoofd over hoe we hen er vanaf gaan krijgen zonder ettelijke slapeloze nachten (want die hebben we al genoeg gehad..).

  Beantwoorden
 • Oo graag voor de speenverslaafde dochter van mijn vriendin!

  Beantwoorden
 • Oh dat ziet er super leuk uit! Spijtig dat dit nog niet bestond als Emma het nodig had :). Tristan heeft geen speen dus dat geluk hebben we nu :D.

  Beantwoorden
 • Wat een leuk boek, als ik hem niet win schaf ik hem zelf aan. Jongste dochter (juni 2014) heeft als enige van de 4 kinderen een speen en ik vind dat ze er nu toch maar eens vanaf moet. Je hoort het aan haar praten, de S wordt slissend uitgesproken en ik zie het dus best duidelijk aan haar gebit (al zegt iedereen dat het best meevalt). Tijd voor aktie dus!

  Beantwoorden

Write a comment