Looking good...

Looking good. Littekenpraat.

scar

Iedereen kan wel een litteken laten zien. En dan heb ik het niet over je navel, maar over een litteken die je hebt opgelopen op je benen, armen of hoofd na een valpartij of een klunzige actie. Er zijn talloze middelen op de markt die beweren dat het littekens kan verminderen of zelfs doen verdwijnen. Maar is dit wel zo? Wat werkt nou wel en wat is achterhaald? Lees maar verder!

Mijn knieën vertellen mij dat ik als kind regelmatig ben gevallen. Het litteken boven mijn wenkbrauw is overgebleven na een ‘ gat in mijn hoofd’ door een gooispelletje in groep acht met blikjes.
Het litteken op mijn buik en gelijk ook het grootste litteken, herinnerd mij aan de geboorte van Sarah. Ik heb nooit effectief geprobeerd om de littekens te verminderen. Naarmate de jaren verstreken werden ze lichter en minder opvallend.

knie
Het litteken van de keizersnede ben ik wel aan het insmeren met van alles en nog wat omdat het een behoorlijk dik en rood litteken is geworden. Hoe dieper de wond namelijk is in de huid hoe meer littekenweefsel je lichaam gaat aanmaken. Het scheelt mij weinig, want in bikini zie je het niet en het was voor een heel goed doel. Maar toch ben ik benieuwd of ik hem mooi kan laten genezen.
Laten we duidelijk zijn: een litteken kan nooit helemaal verdwijnen, wat mensen ook beweren. Je kunt ze wel minder zichtbaar laten maken. Belangrijk is om meteen na het sluiten van de wond te beginnen met behandelen. Een litteken kan tot 2 jaar erna worden behandeld, daarna heeft het geen zin meer.

Ongewenste littekens kun je in het Ziekenhuis laten behandelen door middel van een operatie of corticosteroÏdeninjecties. De behandelingen zijn meestal pijnlijk. Maar welke middelen kun je pijnloos thuis gebruiken?
Wat veel gebruikt wordt is siliconentherapie, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters.
Zodra een wond gesloten is en eventuele hechtingen eruit zijn, kun je met deze behandeling starten.
Door de drievoudige werking wordt het litteken zachter, vlakker en minder zichtbaar en verdwijnen klachten zoals roodheid, jeuk en pijn.
Daarnaast  is er de Litteken Vervager, een pleister die ervoor zorgt dat de temperatuur van de huid stijgt, waardoor het littekenweefsel zachter wordt en een betere doorbloeding ontstaat. Daardoor wordt het bindweefsel herverdeeld en het litteken minder zichtbaar.
Buiten deze prijzige behandelingen kun je ook prima uit de voeten met een olie of aloë vera crème.
Dit is toch makkelijker te verkrijgen en niet onbelangrijk; beter betaalbaar.

De littekens op mijn knieën en op mijn hoofd zijn te oud om nog een effect te bereiken, maar sinds een aantal weken smeer ik dagelijks braaf mijn litteken op mijn buik in. Dit doe ik afwisselend met babyolie, vaseline of olie van Weleda.

weleda

Omdat mijn keizersnede vrij laag is gedaan heb ik een zo braaf mogelijke foto proberen te maken van het litteken zelf. Elke maand maak ik een foto om te kijken of de genezing mooi verloopt.

keizersnede
Zoals je ziet is het litteken vrij rood en dik. Hij voelt ook hobbelig. Mijn gynaecoloog vertelde mij dat mijn lichaam waarschijnlijk erg veel littekenweefsel aanmaakt, dus een beetje pech speelt ook mee.
Hydrateren en soepel houden is dus het belangrijkste. Het effect van braaf smeren zou je na 6 maanden tot een jaar moeten zien. Ik ben benieuwd of het toch mooi gaat genezen en ik hou jullie zeker op de hoogte.

Heb jij littekens waar je je aan stoort? Of heb je een goede tip om littekens te laten vervagen en mooi te laten genezen? Ik hoor het graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Ik heb laatst een paar brand ongelukjes gehad aan de oven. Ja hoe stom kan je zijn. Eerst de ene hand en daarna de ander. Gebruik litteken crème van biofarmagroep. Ook voor wondjes in Lize d’r gezicht waar ze maar aan blijft krabbelen. Ondanks dat ik ook veel op internet lees dat t niet zo moeten werken zie ik echt veel verschil.

  Beantwoorden
 • Bij de dio drogist is alles van biodermal met 50% korting trouwens

  Beantwoorden
 • Hey Geertje,

  Een tip (van de fysiotherapeut ;-)), er bestaat zoiets als ‘fysiotape’. Misschien ken je het wel. Je kunt het vele benamingen (kinesiotape, curetape, fysiotape) geven en er zijn ook veel fabrikanten van die deze tape op de markt brengen. Van origine is het oosters. Deze tape is net zo rekbaar als de huid en kan als het op deze manier: X X X X (dus in korte strookjes op rek en als xjes op het litteken worden aangebracht) zorgen dat het litteken soepel en zacht wordt. Misschien een idee? Ik ben nl. ook oedeemtherapeut en gebruik het regelmatig op littekens, zelfs na een mamma-OK of bij een totale knie.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je tip! Ik zal eens navragen bij mijn Fysio en anders bij een oedeemtherapeut.

   Beantwoorden
 • Hier eigenlk alleen een ks littekwn. Mijne was na een jaar weer een redelijk mooi wit lijnje, na anderhalf jaar nog mooier en nu na ruim twee jaar weer donkerrood omdat ie laatst is open gemaakt voor dochter twee 😉 Hier ook heel laag, in de haargrens zelfs. Heb er dus geen problemen mee eigenlk.

  Beantwoorden

Write a comment