Lifestyle

Lifestyle. Gezond eten vs. superfoods

superfoods
Discussies laaiden hoog op afgelopen jaar. Superfood-fans namen het op tegen Superfood-haters. Ik vertel in dit artikel graag mijn ervaringen en geef mijn mening. Wat versta ik onder gezond eten?

Gezond eten staat voor mij gelijk aan mijn lichaam voeden met alles wat het nodig heeft zoals vitaminen, mineralen en goede vetten. Maar ook door er juist niet in te stoppen wat ik niet nodig heb.
Door mijn hartaandoening ben ik halverwege dit jaar nog beter op mijn voeding gaan letten. Ik eet en kook zoutbeperkt en verzadigde vetten gaan er nog amper in. Ik ben mij veel bewuster van al het eten dat ik in mijn mond stop.
Dit heeft als voordeel dat ik niet alleen afval, maar mij ook fitter voel. Koekjes, chips en andere lekkere hapjes gaven mij wellicht kort een euforisch gevoel, maar daarna kwam altijd een dip en voelde ik mij naast schuldig, ook meer vermoeid.
Hoe voor mij gezond eten er concreet uitziet? Veel groente en fruit, veel vezels, geen tot weinig suikers, geen zout, weinig koolhydraten en regelmatig kleine porties eten.
Ik noem geen superfoods of powerfoods (kan iemand mij dit verschil uitleggen?), want die eet ik niet. Vorig jaar heb ik een tijdje goji bessen geprobeerd, maar daar kreeg is vreselijke buikpijn van. Ik nam ze in totaal een week of 2 en kan dus ook niet zeggen of het een positief effect op mij had.

Chia zaadjes, Goji besjes en quinoa vlogen iedereen om de oren eind vorig jaar. Ik werd zeker nieuwsgierig, maar begon eerlijk gezegd ook meteen wat sceptisch te worden nadat ik buikklachten kreeg van de besjes.
Ten tweede kan ik nergens informatie lezen over de langetermijneffecten (ik denk dat deze nog niet bekend zijn). Ten derde, wat is er mis met de huidige voeding?

superfood1

In tijdschriften kwamen regelmatig artikelen voorbij met voor-en tegenstanders van superfoods. Daardoor wordt het alleen maar ingewikkelder voor een ‘ leek’ om voor zichzelf te bepalen of superfoods iets kan bijdragen aan de gezondheid.
En zo ook voor mij.  Maar ondanks tegensprekende verhalen kies ik er bewust voor om ‘gewoon’ gezond te eten met de groenten en fruit die al jaren te koop zijn. Ik weet namelijk zeker dat ik mij daar goed bij voel, ik krijg er geen buikpijn van en de lange termijn effecten zijn onderzocht. En niet geheel onbelangrijk: het is een stuk goedkoper dan superfoods. Tenslotte weet ik niet wat voor een effect de superfoods hebben op mijn medicatie.

Gezond eten waar ik erg van geniet zijn: broccoli, kiwi’ s, appels, tomaten, knoflook, eieren, rauwkost, magere vleeswaren en vis als zalm en kabeljauw. Voor mij zijn dit mijn ‘superfoods’.

Wat ook je mening is over superfoods, doe waar jij je goed bij voelt.
Graag hoor ik van jullie of je superfoods eet en waardoor jij overtuigd bent dat het een voordeel oplevert voor je gezondheid.Of heb je bepaald eten waar je je erg goed bij voelt?

Ik ben benieuwd!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Wat goed dat je je eetpatroon zo hebt verbeterd. Ik eet zelf ook graag gezond. Niet alleen omdat het goed is voor mijn lichaam, maar ook omdat ik echt gewoon heel graag gezonde dingen eet. Fruit, groenten, noten, zaden, lekker!

  Beantwoorden
  • Ja ik ben er heel blij mee en het kostte eigenlijk weinig moeite! Het is ook inderdaad erg lekker en dan maakt het makkelijk. Noten eet ik heel af en toe en dan het liefst walnoten, amandelen, cashewnoten mmm 🙂

   Beantwoorden
 • Ik ben ook niet vertrouwd met “superfoods”; ik las er voor het eerst echt over in het boek “Happy Shake” van Ellemieke Vermolen. Maar daarin beschrijft ook zij dat de lange termijn effecten van de superfoods helemaal nog niet gekend zijn. En zoals je ook zegt; goedkoop zijn ze niet…
  Ik hou het bij de “normale” groeten en fruit, net als jij. En ik eet ook wel vaak noten, die ik dan mee in een smoothie draai. Maar die nieuwste poedertjes; dat hoeft (nog?) niet voor mij 🙂

  Beantwoorden
  • Inderdaad…de lange termijn effecten zijn nog zo onduidelijk en de prijzen zijn hoog. Dat zijn voor mij de grootste drempels. Maar wie weet, als er meer bekend wordt in de toekomst!

   Beantwoorden

Write a comment