Lifestyle

Lifestyle. (A)sociale media

social

Het eerste Word-berichtje typte ik zo’ n 20 jaar geleden op een computer zo traag als stroop. Vol trots schreef ik een paar zinnen met een wit lettertype en een blauwe achtergrond. Naast het programma om te typen was er de mogelijkheid een spelletje via floppy-disk te spelen (Keen…wie kent dit nog?). Maar dat was het.
Vrolijk speelde ik weer verder met mijn poppen of ging naar buiten om te skeeleren, touwtje te springen of verder te bouwen aan mijn boomhut.  Als je wilde dat vriendjes mee speelden, ging je langs de deuren om aan te bellen. Soms woonde iemand 3 straten verderop maar dat hinderde niet. Op school was het bladeren geblazen als je een vraag op moest zoeken en niet wist in welke boeken je het antwoord kon vinden.

Man….wat is er gebeurt in de afgelopen 20 jaar? Ik geef je hier mijn ongezouten mening.

Toen ik 16 was kocht ik, net begonnen met een bijbaantje, mijn eerste mobiele telefoon. Eens per week gebruikte ik mijn beltegoed door een smsje te sturen naar vrienden en op een gegeven moment mijn vriendje. Verder speelde ik af en toe Snake en gebruikte ik mijn wekker. Wilde je afspreken met iemand, dan belde je degene op met de huistelefoon. Wilde je iets uitpraten of was je benieuwd hoe het met iemand ging, dan sprak je face-to-face. Tegenwoordig is het niet meer nodig om te vragen hoe het met iemand gaat als je degene tegenkomt, want de facebook-status heeft jou al geïnformeerd. Of heb je ‘al’ een paar dagen niets van degene gehoord? Een whats-appje brengt je zo op de hoogte. Maar is dat werkelijk echte interesse? Of is het laksheid? Durven we nog wel face-to-face echt te vragen hoe het met iemand gaat?

telefoonMensen zijn groepsdieren – ze houden ervan om met anderen te communiceren. Op internet is dit extra gemakkelijk. In onze drukke levens hebben we vaak geen tijd om een uitgebreid praatje te maken wanneer we elkaar tegenkomen op straat, maar een snel berichtje via Facebook is zo verstuurd.
Het is niet voor niets dat er zoveel Social media websites ontstaan zijn in de laatste tien jaar, die bijna allemaal ontzettend hard gegroeid zijn.

Om eerlijk te zijn ben ik absoluut niet blij met de meeste ontwikkelingen. Ik vind het jammer hoe de maatschappij steeds meer uit elkaar lijkt te vallen en mensen lijken te vereenzamen. De term ‘Social media’ vind ik best misleidend.  Alles om je heen bereikt jou sneller, je bent  overal in een seconde van op de hoogte. Maar is het sociaal? Nee, dat vind ik niet.
Zullen kinderen die nu opgroeien als ze groot zijn nog wel weten hoe het is als iemand echte interesse toont in zijn of haar situatie? Weten deze kinderen straks nog hoe het is om iemand in de ogen te kijken en te vragen hoe het is, zonder te kunnen schuilen achter een telefoon- of computerscherm?

sociale media
Social media maakt individueler en eenzamer. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als iemand ineens aanbelt met de vraag of hij of zij koffie kan komen drinken? Of vraagt of je lekker even gaat wandelen? Je voelt je waarschijnlijk overrompeld en overvallen. En ik denk dat je zegt ‘dat het niet uitkomt’.
Tenslotte vind ik dat veel mensen zich mooier voordoen dan de situatie is. We proberen te strijden voor perfectie, van vakantiefoto’ s tot statussen en van tientallen filters tot blogposts. Ik vind het eng.

Maar toch, ik ben ook van mening dat Social Media tot mooie dingen geleid heeft, al moest ik hier wat langer over nadenken dan tijdens het typen van de voorgaande paragrafen. Hoe gaaf is het dat internet een grote bron van informatie is, toegankelijk voor iedereen? Dat bedrijven hun reclame eenvoudig bij de klant kunnen brengen, om hulp vragen is makkelijker en naamsbekendheid als bedrijf is van groot belang geworden. Daardoor ligt de lat voor producten hoog, want de kwaliteit kan zo onderuit worden gehaald.
Verder ben ik blij dat mijn man simpel en goedkoop contact kan onderhouden met familie die over de hele wereld woont. Hoe mooi is dat?
Tenslotte kan ik het niet maken om de blogs vergeten op te noemen. Door Social media zijn zoveel mensen in staat hun leven te delen, anderen te inspireren en te vermaken. Eenzame mensen komen makkelijker in contact met de buitenwereld als zij gebruik maken van internet.
Ik hoop dan ook dat de positieve kanten van Social media zich verder zal ontwikkelen en dat mensen beseffen dat de negatieve kanten je niet gelukkiger maken. Echte interesse in elkaar tonen, ouderwets lange telefoongesprekken en spontane uitjes…dat was toch ontzettend leuk?

En nou eerst met zijn allen in real life Sinterklaas vieren. 😉  Fijne dag!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar voor mij is social media echt onmisbaar geworden. Ik vind het ontzettend leuk dat contact opnemen zo gemakkelijk is tegenwoordig. Je ‘kent’ ook veel meer mensen en dat is fijn. Natuurlijk blijven real life contacten ontzettend belangrijk, maar ik vind de combinatie van beide net heel leuk! Mijn vriendinnen en ik zijn net closer doordat we meer contact hebben ook als we niet bij elkaar zijn.

  Beantwoorden
  • Kijk, dat zijn de positieve kanten ervan en dat maakt het erg leuk. Ik zou ook niet meer zonder kunnen, ook al zitten er haken en ogen aan.

   Beantwoorden
 • Ik zag gisteren een documentaire over de voor -en nadelen van social media. Zelf heb ik – vind ik – een gezonde relatie met social media. Maar ik vind het echt heel zielig en frustrerend en erg om te zien hoe sommige mensen afhankelijk zijn van social media. Ze leiden hun hele leven op social media en het lijkt wel alsof alles er om draait om je leven – dat natuurlijk helemaal perfect en fun is – aan zoveel mogelijk mensen ten toon te stellen. We zijn echt heel ijdel geworden…

  Beantwoorden
  • Ja dat is het zeker. En de druk om er altijd goed uit te zien in erg hoog vind ik, net als de druk om alles ‘perfect’ te laten zien en je leven perfect te laten lijken. Lijkt alsof we ons niet meer kwetsbaar durven op te stellen.
   Als je er mee om kunt gaan op een gezonde manier, dan is social media geweldig en heel erg leuk!

   Beantwoorden

Write a comment