Lifestyle

‘Leven’ we nog wel? Half mens, half machine door de gezondheids-apps.

Er staat een app geïnstalleerd op mijn Iphone waar ik mijn gezondheid bij kan houden. Dit heb ik overigens niet zelf gedaan, meneer Iphone heeft hem er standaard opgezet. De app houdt bij hoeveel stappen ik heb gedaan, wat mijn loop- en hardloopafstanden zijn en hoe vaak ik de trap neem. Maar dat is nog niet alles, ik kan mijn hele hebben en houwen in deze app kwijt. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

Vroeger sportte je wanneer je er zin in had, of koos je er gewoon voor om drie keer per week aan je conditie te werken. Je lette op wat je at en dronk en voelde aan je lijf of je genoeg had geslapen of niet. Tegenwoordig lijkt dit niet genoeg te zijn. In 2016 zullen er naar schatting één biljoen gezondheids-apps gedownload worden.
In deze apps kun je naast je beweging en voeding ook je remslaap of je diepe slaap registreren. Maar ook je hartslag, bloeddruk, grafieken maken van je gewicht en zelfs de calorieën berekenen van een stoeipartij tussen de lakens. Gaat dit allemaal heel gewoon worden of slaan we door?

app

Waarom willen we zoveel bijhouden en registreren? Worden we strenger voor onszelf? Willen we prestaties kunnen aantonen om te vergelijken met een ander? Wat heb je eraan als je weet dat je één uur te weinig aan remslaap hebt gehad? Wat is er mis met je lijf goed kennen en voelen of je genoeg slaap hebt gehad of niet?
Ik vraag mij af wat het gevolg is als je merkt dat je te weinig slaapt en 100 stappen te weinig hebt gezet. Je zal er de volgende dag meer op letten omdat je een doel hebt en een stok achter de deur doordat je alles moet registreren.
Ook zul je meer gefocust zijn om wel voldoende te slapen en dat kan twee kanten opgaan. Of je gaat eerder naar bed, of je ligt wakker omdat je ‘moet’ slapen. En wat te bedenken van de extra tijd die je kwijt bent door steeds te controleren of je stappen, calorieën en hartslag wel in balans zijn? Kunnen dergelijke apps in het ergste geval je een burn-out geven, omdat alles bijgehouden moet worden zodat je vergeet om gewoon te leven? Je hoofd leegmaken met sportten is heerlijk, maar hoe lang houd je dat gevoel vast als je vervolgens weer aan je telefoon geplakt zit om alles in te voeren?

Ik keur gezondheids-apps niet volledig af, zeker niet. Het kan je bewuster maken van je intake, je beweging en je slaappatroon en je dus meer inzicht geven in bepaalde aspecten die meer aandacht behoeven. Maar ik denk dat er ook veel nadelen en gevaren aan deze apps zitten. Ze zouden je leven makkelijker moeten maken zoals beweert wordt, maar maken het naar mijn idee alleen maar ingewikkelder. Als leek weet je vaak niet hoe je je bloeddruk en hartslag moet interpreteren bijvoorbeeld.
Ook kun je je teveel focussen op wat een app zegt over je lijf in plaats van je lichaam goed te kennen. Voel je nog wel aan wat je lijf tegen je zegt en wat je wel of niet aankan? Als laatste kan ik mij zo indenken dat je hartstikke onzeker wordt van datgene wat de app tegen je ‘zegt’. Kun je wel tevreden zijn met de cijfers die je ziet of wil je altijd beter en altijd meer?

Wanneer je denkt dat dit al behoorlijk ver gaat, zul je verbaast zijn van de ontwikkelingen die er gaande zijn. Chips die je inslikt en je een diagnose geven, een rompertje dat bijhoudt of je baby koorts heeft en jou inseint wanneer je kindje onrustig is. Of een chip onder je huid die continue checkt hoe het met je suikerspiegel gaat en wat de levels zijn van je vitamines.
Leven we nog wel? Of functioneren we middels een app en worden we langzaam maak zeker ‘de meetbare mens?’

Ik ben benieuwd wat jij van deze ontwikkelingen vindt. Gaat dit te ver of vind je het een positieve ontwikkeling?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Ik heb een app die mijn slaap registreert en daar heb ik eigenlijk tot dusver alleen maar van geleerd. Maar ik zie regelmatig zoveel verschillende apps voorbij komen dat ik mij afvraag hoe je nou weet welke daadwerkelijk bij jou past.

  Beantwoorden
 • Ik vind het dubbel. Mijn gevoel zegt; een goede ontwikkeling zo lang je een balans vindt. Zonder door te slaan. Ik vind het ook belangrijk om te leven en af te gaan op mijn gevoel.

  Beantwoorden
 • Ik merk soms dat mijn hoofd best vol kan zitten van alles wat je moet online. Mij lijkt zo’ niet apparaat op zich wel handig, maar denken dat het weer extra druk geeft.

  Beantwoorden
 • Eigenlijk ben ik er geen voorstander van. Je raakt zo gefocust op wat een apparaat aangeeft dat je het hele contact met je eigen lichaam en je intuïtie kwijtraakt. We denken dat apparaten zo slim zijn, maar wat dacht je van onze hersenpan? En dan gebruiken we daar nog maar een klein percentage van. Nee, dat soort dingen zijn handig als je bijvoorbeeld diabetes bent of als ondersteuning als je moet aankomen of afvallen, maar verder, als je gezond bent en geen klachten hebt, lekker naar je eigen lichaam luisteren.

  Beantwoorden
 • Ik heb een tijdje Myfitnesspal intensief gebruikt en hoewel het me hielp om bij te houden wat ik op een dag at en wat ik zoal binnen krijg aan suikers enzo, na een tijdje begon het me toch tegen te staan op de een of andere manier. Ik heb het daarom een hele tijd niet meer gebruikt. Stappenteller apps vind ik wel geinig. Ik denk dat het per persoon verschillend is, ben je gevoelig voor ‘de druk’ van zo’n app kun je het beter niet gebruiken, maar gebruik je het meer als steun dan moet het best kunnen.

  Beantwoorden
 • Ik heb hem even nodig die fitbit en de bijbehorende app – als mijn stok achter de deur.

  Als mijn duwtje in de rug.

  Als mijn personal trainer. Ik ben er echt blij mee. Maar hij mag mijn leven niet gaan overheersen natuurlijk.

  Maar ik moet gewoon gezonder leven en mee bewegen en dat ding helpt me daar gewoon bij.

  Mijn moeder zegt altijd ’té is nooit goed hè’ (Denk maar aan te veel, te dik, te weinig, te …)
  En dat denk ik dus hier ook: té veel erin zetten er ermee doen is niet goed – het weer een kwestie van balans vinden.

  Beantwoorden
 • Geweldig onderwerp! Het is iets waar ik ook wel over nadenk. Ik merk dat ik erg gevoelig ben namelijk voor dit soort meetdingen. Ik draag echt altijd mijn Fitbit Charge, en als ik hem vergeet dan baal ik dat ik de stappen niet kan tellen…

  Ik vind dat eigenlijk helemaal niet goed van mezelf.

  Beantwoorden
 • Ik houd alleen mijn stappen bij met een stappenteller en een bijbehorende app. Dat is voor mij wel zinvol omdat ik daardoor de neiging heb om meer te bewegen omdat ik dan mijn stappendoel wil halen enzo. En hij meet ook mijn slaap, maar dat vind ik gewoon

  Beantwoorden
 • interessant om te zien. Moest daarachter 😉

  Beantwoorden
 • Interessant onderwerp. Soms wil ik me ook laten verleiden door Fitbit en consoorten, maar voorlopig heb ik nog geen.
  En als ik je blog nu lees, dan besef ik eigenlijk dat ik dat niet nodig heb. Want je blijft zelf verantwoordelijk voor je lijf en dan is voelen nog altijd het beste denk ik.

  Beantwoorden
 • Af en toe vindt ik het wel grappig ern stappen teller te gebruiken. Maar een app die meet of ik genoeg slaap etc….niks voor mij. Daar ben ik veel te nuchter voor haha. Gewoon lekker doem waar je je goed bij voelt 🙂

  Beantwoorden

Write a comment