Lifestyle

Let’s do some money talk

Ik vind het altijd heerlijk: rondneuzen in de keuken, woonkamer of koelkast van een ander. Vandaag wil ik het hebben over geld. En nee, ik laat je niet de inhoud van mijn portemonnee of rekening zien. Wel wil ik een (kas)boekje open doen over ons uitgavenpatroon. Ik ben daar heel nauwkeurig in en ben elke maand met een uitgave-boekje in de weer. Let’s talk about money!

Van kinds af aan weet ik niet beter dan dat ik zuinig om moet gaan met geld. Heb ik iets nodig of wil ik graag iets kopen? Dan moet je er voor sparen. Ik ben mijn ouders heel dankbaar voor het feit dat ik niet beter weet. Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Één van mijn lijfspreuken.

Mijn eerste grote aankop was Baby Born. Deze kostte toen ongeveer 90 gulden. Door geld van verjaardagen had ik de pop zelf bij elkaar gespaard. Jaren later ging ik op vakantie met mijn toemalig vriendje. Het geld voor de vakantie had ik verdient met mijn bijbaan. Tijdens mijn studentenperiode hoefde ik niet op kamers, maar ik wilde het wel heel graag. Gewoon, om het ‘echte’ leven te ervaren. Ik kon altijd goed rondkomen en hield mijn inkomsten en uitgaven altijd goed in de gaten. Zo braaf als ik was schreef ik toen al in een zogenaamd kasboekje.

geld

De bedragen zijn voor dit artikel verzonnen.

En nog steeds, wanneer het de zogenaamde payday is, stel ik een schema op. Wat komt er in en welke vaste uitgaven zijn er deze maand? Kan ik nog een extra (grote) uitgave verwachten? Ik trek alles er van af en wat ik overhoud zet ik meestal meteen op de spaarrekening. Soms zijn er leuke uitjes, een lunch met een vriendin of een lekker luchtje dat ik wil kopen. Dan maak ik de keuze om daar geld voor opzij te leggen en iets minder naar de spaarrekening over te maken. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen in de gelegenheid is om te kunnen sparen. Ik voel mij bevoorrecht dat wij wel elke maand iets kunnen sparen. Het voelt fijn om iets achter de hand te hebben voor grotere uitgaven als een auto, een kapotte wasmachine of een vakantie. Ik zou serieus zenuwachtig worden als er geen spaargeld achter de hand zou zijn. Het voelt gewoon veiliger.

Sparen voor Sarah

geld1

Ook voor Sarah spaar ik elke maand. Het is geen groot bedrag, namelijk €30. Maar als zij 18 is heeft ze toch een mooi zakcentje om haar opweg te helpen. Voor haar studie, rijbewijs of de inrichting van haar studentenkamer.  De spaarrekening waar we voor gekozen hebben zet het geld niet vast. Eigenlijk vond ik dit niet nodig, aangezien we genoeg discipline hebben om er niet aan te komen. Ik hoop dat ze er later iets verstandigs mee gaat doen!

Ik wil haar zeker bijbrengen dat je voor iets moet werken en sparen om iets te kunnen kopen en dat wat je niet hebt, je ook niet kunt uitgeven. Het omgaan met geld heb ik vooral geleerd door zakgeld te krijgen en zo de waarde ervan te ontdekken. Dat vind ik belangrijk om haar mee te geven. De leeftijd waarop ik haar zakgeld zal geven is nog onduidelijk, zijn er moeders in de zaal die daar tips over kunnen geven?

 

Ik ben heel benieuwd, sparen jullie ook voor jullie kindje? En wat zou jij je kindje willen bijbrengen als het om geld gaat? En heb je tips over wat een goede leeftijd is om met zakgeld te beginnen? Laat het mij weten!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

  • ik denk er hetzelfde over! Wij sparen ook een vast bedrag per kind per maand. Zo hebben ze niet een enorme vetpot, maar wel iets om mee te kunnen starten!

    Beantwoorden
  • Leuk om dit te lezen.
    Ik spaar voor E. de kinderbijslag! En daarnaast elke maand een tientje voor uitstapjes. Hij gaat nu nog nergens heen, dus tegen die tijd kan ik uit het uitstap-potje genoeg uitstapjes maken!

    Beantwoorden

Write a comment