Mama

De behoefte aan kraamzorg zou veel beter ingeschat moeten worden.

Kraamzorg….het is alweer ruim drie jaar geleden dat ik de intake had. Ik kreeg uitleg over de werkwijze van de kraamverzorgster, over verwachtingen en eventuele wensen. Ik zag het helemaal voor me: een week in de watten worden gelegd met kunstwerkjes van fruit na de bevalling en even heerlijk op mijn wolk vertoeven. Maar ik kreeg op 2 uur na geen kraamzorg, omdat ik heel lang in het ziekenhuis heb gelegen. Toen ik eenmaal thuis was kon ik nog geen luier verschonen.

De uren dat je aan kraamzorg krijgt hangt af van de plek van bevallen, of je borstvoeding geeft of niet en eventuele extra dagen in het ziekenhuis worden van je tegoed afgetrokken. Zo ook bij mij, want na vier weken in het ziekenhuis had ik eigenlijk nergens meer recht op. Uiteindelijk kon het ziekenhuis na overleg met de zorgverzekering twee uurtjes extra zorg lospeuteren. Hoezo kraamzorg nodig, jullie hebben in het ziekenhuis toch alles al kunnen leren?

Mijn man kreeg inderdaad enige instructies over het verschonen van een luier en het in bad doen van zijn fragiele dochter. Toen ik de eerste dagen met pijn en moeite borstvoeding wilde geven kreeg ik eenmalig een lactatiekundige aan mijn bed.
Maar het ging niet, ik had inmiddels zoveel pijn van de leverinfarcten dat niets mij meer kon schelen, als die pijn maar minder zou worden. Mijn man leefde tussen ziekenhuis en thuis in, want er was nog een hond. En probeerde met zijn kleine beetje energie zijn vrouw bij te staan in de zorg en in alle pijn. O ja, er lag ook nog een dochter bij hem op de borst in de nacht. Al met al was het één slopende periode.

Ik had het mij anders voorgesteld, heel anders. Maar wat is gebeurd dat is gebeurd en ongeveer ‘shit happens’. Na vier weken inclusief bijna een enkeltje naar de dood kwam ik weer thuis. Ik was zwak, kende mijn dochter niet, kon amper traplopen en wist niet hoe ik een flesje moest klaarmaken of een luier verschonen. Mijn man had in die vier weken dat ik in het ziekenhuis lag samen met mijn ouders en zijn moeder voor Sarah gezorgd. Het is dat de oma’s en opa wel raad wisten, want hulp kregen we niet.

Op welgeteld twee uurtjes na, die ik ” liefdevol’ kreeg na mijn periode in het ziekenhuis. Zorgverzekeringen en kraamzorg gaan ervan uit dat wanneer je langer in het ziekenhuis hebt gelegen dan de bedoeling is, je ook minder tot geen kraamzorg meer nodig hebt. Want ja, die verpleegkundigen op de afdeling leren je toch alles? Je hebt toch begeleiding in het ziekenhuis gehad?

En dan kom je thuis en loop je met een rollator. Het huis is een puinhoop en overal siert een laag stof. Van Giorgio leerde ik een luier verschonen, een flesje maken en wat trucjes. Maar na twee weken moest ook hij na zorgverlof weer aan het werk. En dan? Dan moet je het maar uit zien te vogelen met je kind. Wat had ik graag toen mijn gemiste kraamzorg alsnog gehad.
Want ook al kon ik een flesje klaarmaken en een luier verschonen, mijn dochter was compleet nieuw voor mij en ik voor haar. Wanneer zij huilde boven moest ik afwegen of ik de trap op ging of niet, zo zwak als ik nog was. Het lukte uiteindelijk wel, maar maximaal twee keer per dag. Overdag had ik rust nodig en moest ik slapen, maar daar kwam het vaak niet van.
In die twee uurtjes heeft de kraamverzorgster bij mij thuis wat dingen opgemeten, met Giorgio Sarah in bad gedaan en wat opgeruimd beneden.
Ik keek toe hoe mijn dochter in bad werd gedaan aangezien ik nog zo zwak en ziek was. Het moment dat ik Sarah zelf in bad deed was ruim twee maanden na de bevalling toen ik sterk genoeg was om lang te staan en haar vast te houden.

Zorgverzekeringen en hun regeltjes, ik heb er nog genoeg schrikbarende verhalen over. Die kraamzorg zal ik nooit meer krijgen en dat hoeft ook niet, maar wat zou het mooi zijn als iemand….al is het maar één iemand….even naar de persoonlijke situatie van een kraamvrouw kijkt.
(Ernstige) complicaties na de bevalling, te vroeg geboren zorgenkindjes, een man wiens vrouw na de bevalling is overleden. Kijk naar de persoonlijke situatie en staar je niet blind naar de regels. Want het feit dat een kersverse moeder langer in het ziekenhuis heeft gelegen dan gepland betekent nog niet dat er geen kraamzorg meer nodig is. Het kan zoveel verschil maken, zoveel toevoegen. Vaak is er sprake van een enorme grijze wolk in de kraamperiode en als die nou eens iets minder grijs kon worden gemaakt door wat andere regels vast te stellen….dat zou toch mooi zijn?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Tranen in mijn ogen. Je hebt gelijk, dit zou geen enkele kersverse moeder (of vader) moeten overkomen. Ik ga ‘m delen en hoop dat het artikel viral gaat.

  Beantwoorden
 • Vreselijk dat je je kraamperiode zo hebt moeten ervaren. Ik heb 10 dagen gehad en had het veel minder hard nodig dan jou. In het ziekenhuis ligt je echt niet voor je gezelligheid en hulp na zo’n periode zou niet meer dan normaal moeten zijn. Het mag inderdaad allemaal wel wat meer op maat en het zou ook niet uit moeten maken hoe je verzekerd bent. Goed dat je hier aandacht aan besteed.

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens! Als je in het ziekenhuis moet blijven is dat altijd met een (geldige) reden. Toen wij te horen kregen dat we minimaal 2 dagen in het ziekenhuis moesten blijven na de geboorte van D, was ik met stomheid geslagen dat dit van de kraamzorg uren af zou gaan. Met alle respect: de verpleegkundige in het ziekenhuis hebben vast het beste met je voor, maar ze hebben ook nog tig andere mensen die ze moeten helpen. En al helemaal in jouw situatie (en de andere situaties die je aangeeft) zou hier veel meer naar gekeken moeten worden! Als je eindelijk thuis komt van het ziekenhuis, moet je kunnen genieten en iemand hebben (naast je man/vrouw) die je helpt om het thuis allemaal op de rit te krijgen!

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar! Ik heb ‘slechts’ een paar dagen in het ziekenhuis gelegen na mijn eerste bevalling, en dus ook maar 1 dag kraamhulp. Wat had ik vreselijk graag meer dagen gehad als onzekere nieuwbakken moeder. Want in het ziekenhuis leer je niets, ben je alleen maar bezig met aansterken en beter worden. Ik zie het helaas voorlopig niet gebeuren dat er iets aan gaat veranderen, met alle bezuinigingen in de zorg tegenwoordig.

  Beantwoorden
 • Wat jammer om dit zo te lezen. In NEderland is die regeling volgens mij wel heel anders dan in Belgie.. Ik doe momenteel een opleiding als zorgkundige en hoop in de toekomst een job te vinden als kraamhulp. Ik wil mama’s zo als jou bijstaan. X

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar. Voor mij is het alweer bijna zeven jaar geleden en nog steeds is het huilen met de pet op. Mijn dochter was vier weken te vroeg, gehaald met een keizersnede omdat ik een ziekte aan mijn skelet heb. Door deze ziekte heb ik weinig kracht in mijn armen en ook beperkingen in het gebruik van mijn armen en handen. Een baby verzorgen was dus extra lastig voor mij, helemaal herstellend van een keizersnede. Doordat mijn dochter 4 weken te vroeg was, had ze moeite met drinken en de borstvoeding ging lastig. Ik wilde perse borstvoeding geven dus 6 tot 8 keer per dag ging ik naar de kinderafdeling, voeden, kolven, verschonen en weer even terug naar mijn kamer….pff, totaal slopend. Het ziekenhuis vond het super dat ik de borstvoeding zo serieus na. Maar na 8 dagen moest ik van de verzekering naar huis. In eerste instantie hadden ze geen boodschap aan het feit dat ik met een keizersnede niet zes keer per dag 15 km met de auto naar ziekenhuis kon. Mbv het ziekenhuis mocht ik nog twee dagen mijn bed houden en werd ik in een bijkamertje gestald. Na 10 dagen mochten we naar huis, maar ik had eigenlijk geen recht meer op kraamzorg. Na veel gezeur heb ik 4 uurtjes gekregen, broodnodig voor iemand met mijn beperkingen aan mijn armen. Daar hadden ze natuurlijk geen boodschap aan. Dankzij mijn moeder heb ik thuis alles toch nog zelf kunnen leren, maar het blijft gewoon van de zotte. Je hebt helemaal gelijk, bedankt voor je goede post.

  Beantwoorden
 • Oh zo waar! Hier wel een paar dagen (3) kraamzorg gehad maar ook weer opnieuw opgenomen geweest zowel dochter als ik. En in het ziekenhuis leren ze je helemaal niets hoor.. Waren ze keihard bezig met t leven redden van m’n dochter en mij.

  Beantwoorden
 • Jouw situatie is ontzettend schrijnend maar een week kraamzorg was ook niet genoeg geweest helaas. Bij jou was lagere tijd thuiszorg meer op z’n plek geweest lijkt me.

  Beantwoorden
 • Zo herkenbaar jouw verhaal! Ons dochtertje lag 5 maanden in het ziekenhuis (te vroeg geboren) en wij hebben inderdaad veel geleerd van de verpleegkundigen. Toch heb ik de kraamzorg ook enorm gemist toen ze eenmaal thuis was. Was de fles niet te warm/koud. Had zij het niet te warm of te koud? Hier zou zeker nog wat verbeterd in kunnen worden. Volledig kraamzorg had ik geen behoefte aan, maar al was het maar een week lang elke dag 2 uur.

  Beantwoorden

Write a comment