Lifestyle

Konijn aanschaffen? Let hierop bij het konijnenhok!

In de zoektocht naar een konijn als huisdier let je uiteraard met name op het diertje. Maar ook het creëren van de juiste leefomgeving is van belang!
Kies daarom een goed konijnenhok en denk aan de andere benodigde extra’s. In dit artikel helpen we je op weg.

Binnen of buiten?

De belangrijkste vraag om antwoord op te geven is: gaat het konijn binnen of buiten leven?
Het is allebei mogelijk, maar je moet wel een eenzijdige keuze maken. Denk hier dus goed over na.
Binnen houd je het dier echt meer als een ‘huisdier’, maar buiten blijf je weer dichter bij de natuurlijke leefomgeving van een konijn. En het ligt natuurlijk ook maar net aan de woning of tuin die je hebt!
Waar voldoende ruimte is, kan het diertje leven. Zet hier een mooi en groot konijnenhok neer.
Als het konijn buiten leeft, doe je goed aan een hok met een ren erbij. Op die manier kan het konijn lekker rondlopen en -rennen!
Konijnen zitten namelijk liever niet de hele dag stil, dus die bewegingsruimte is welkom.

Aantal konijnen in een hok

De grootte van het hok is ook afhankelijk van het aantal konijnen dat je erin kwijt wilt. Er kunnen namelijk meerdere konijnen leven in hetzelfde hok, zolang er maar genoeg plek is. Sterker nog, de meeste konijnen leven juist graag samen met soortgenoten.

Onderhoud konijnenhok

Je moet het konijnenhok uiteraard goed onderhouden. Denk daarom na over de materiaalsoort die je uitkiest. Voor verschillende materialen valt er iets te zeggen! Zo is hout
sterk en gaat het lang mee: zo’n hok kun je een tijd gebruiken. Maar ook een kunststof konijnenhok is in opkomst, omdat je zo’n hok extra eenvoudig kunt schoonmaken. En dat stukje hygiëne is natuurlijk wel zo belangrijk voor het dier!
Zorg verder dat je altijd goed bij en in het hok kunt komen, voor een grondige schoonmaakbeurt.

Beschutting in het hok

Om zich terug te trekken of om de warmte op te zoeken tijdens een koude dag: het is slim om voor beschutting in het hok te kiezen.
Denk aan een afgesloten deel of ‘hokje’.
Het konijn zal hier heus niet de hele dag zitten, maar wel zo af en toe. En dat draagt alleen maar bij aan het comfort voor het diertje!
Het geeft het konijn namelijk een veilig gevoel om in een holletje te kunnen kruipen.

Extra’s bij het konijnenhok

Met enkel het konijnenhok ben je er nog niet. Schaf ook meteen de extra’s aan. Denk aan bodembedekkers, zodat je konijn veilig kan rondlopen op een zachte ondergrond.
Het diertje moet kunnen eten en drinken: plaats in het hok een voerbak en waterbak. Een waterfles is tevens een optie, die je ophangt aan het hok.
Het konijn moet hier eenvoudig uit kunnen drinken zonder de kop op te tillen, dus hang de fles niet te hoog.
Hooi kun je kwijt in een hooiruif, waar het konijn het uit kan pakken en eten.
In een andere hoek richt je de toiletbak in, zodat dit niet in de buurt van het eten komt.
En ter vermaak kies je natuurlijk nog voor knaagmateriaal en speelgoed!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment