Lifestyle

Koffiemachine goed onderhouden met deze tips en tricks

Je hebt er vast al eens over gehoord: dat je je koffiemachine moet onderhouden. Maar hoe doe je dit eigenlijk precies?
Hoewel het voor elk koffiezetapparaat weer anders werkt, zijn er zeker algemene tips die je kunt toepassen.
Lees verder voor meer informatie!

Waarom koffiemachine onderhouden?

We willen eerst antwoord geven op de vraag waarom je je koffiemachine goed moet onderhouden. Misschien heb je namelijk het idee dat dit niet zo belangrijk is. Niets is minder waar!
De belangrijkste reden? Je koffie blijft veel beter smaken als je goed voor het apparaat zorgt. De smaak wordt niet ineens te zuur of te bitter.
Een ideaal uitgangspunt, nietwaar?
Je wilt immers wel dat je koffie van je favoriete merk op z’n best blijft smaken. Zo haal je alles uit bijvoorbeeld je Segafredo koffiebonen.
Voor de ware koffieliefhebber is dat natuurlijk wel zo essentieel!

Koffiemachine ontkalken

De belangrijkste onderhoudstip die we je kunnen geven: ontkalk je koffiemachine regelmatig. Het is aan te raden om dit iedere maand te doen, zeker als je je koffiemachine vaak gebruikt. Er blijft namelijk steeds meer kalkaanslag in het apparaat hangen, wat de smaak van de koffie én het apparaat niet ten goede komt.
Voor vrijwel alle koffiezetapparaten zijn er ontkalkproducten te vinden, die je in het apparaat kunt stoppen en waarmee het ontkalken eenvoudig werkt.
Kun je dit niet vinden? Dan is een algemene ontkalker ook prima om te gebruiken. Stop het in het apparaat en laat het erdoorheen gaan.
Meer hoef je eigenlijk niet te doen. Het is dus zo gepiept!

Schoonmaken bij afwezigheid

Ga je je koffiemachine een tijdje niet gebruiken, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat? Maak het apparaat voor gebruik dan even schoon.
Je kunt het ontkalken. Maar er is meer om aan te denken. Haal resten weg, afkomstig van de bonen, pads of cups. Dit kan namelijk gaan
hechten aan het apparaat, waarna je het lastiger kunt verwijderen.
Het is ook een fris idee om de oliën en andere resten van de koffie weg te halen. Dit komt anders misschien weer in je verse bakje koffie terecht – en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Je kunt dit verwijderen met speciale reinigingstabletten, die er per koffiemachine te vinden zijn.
Wil je het preciezer aanpakken? Bij koffiezetapparaten die je uit elkaar kunt halen, kun je met een kwastje de restjes voorzichtig wegvegen.

Buitenkant koffiezetapparaat schoonmaken

Ook de buitenkant van het koffiezetapparaat kan vies worden na verloop van tijd. Door stof, koffieresten of ander vuil.
Om je koffiemachine er weer als nieuw uit te laten zien, is het zaak om de buitenkant schoon te maken. Dit kan meestal gewoon met een doekje, met
eventueel wat water en afwasmiddel of allesreiniger.
Pas op dat je geen sterk of chemisch reinigingsmiddel gebruikt, want dit kan er nog wel eens voor zorgen dat je koffiemachine beschadigt.
Voor de buitenzijde is dit verder ook niet echt nodig: een simpel sopje volstaat.
Zo ziet je apparaat er weer glimmend uit – klaar voor gebruik!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment