Lifestyle Mama

Kinderliedjes die je leven terroriseren…

Als kind zijn de meeste liedjes eindeloos leuk om te horen en te zingen. Je kent er waarschijnlijk honderden en ze vervelen nooit. Wanneer je kinderen krijgt en opnieuw alle kinderliedjes voorbij hoort komen denk je in de eerste instantie ‘hey wat leuk, die ken ik nog’ om vrolijk en enthousiast weer mee te blèren. Tot ze bijna letterlijk je neus uitkomen. En je leven terroriseren omdat je werkelijk alles in het dagelijks leven kan koppelen aan een vreselijk kinderliedje. Er zat een aapje op een stokje…

Disclaimer: een klein korreltje zout

Na een intensieve dag lig ik doodmoe in bed. Mijn koude voeten tintelen onder mijn warme kruikje en mijn ogen voelen zwaar. Ik verdwijn bijna meteen naar dromenland maar af en toe zweeft er nog iets vaags voorbij als een boodschappenlijstje of een mail die ik moet beantwoorden.
Ik zeg tegen mijzelf dat ik morgen gauw de mail moet beantwoorden anders vergeet ik het weer. En ik draai me om zodat ik in slaap kan vallen. Tot er wat in mijn hoofd begint te spelen. ‘Poesje mauw kom eens gauw….Ik heb lekkere melk voor jou’. Uiteindelijk val ik na het derde couplet dan toch in slaap. Maar waarom? Waarom terroriseert poesje mauw mijn rust?

De volgende dag. Het toilet heeft een kleine beurt nodig en nadat ik met hygiënische doekjes het één en ander heb afgenomen is de WC-eend aan de beurt. Sarah komt om de hoek kijken en ziet de fles. ‘Mama een zwaan!’ Ze begint te zingen…’Witte zwanen zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engeland varen’.
Het feit dat Engeland is gesloten en de sleutel gebroken is wordt er nog heerlijk ingewreven wanneer ik een uur later aan mijn hete koffie lurk. Nee er is geen timmerman die de sleutel maken kan. Maar is er wel iemand die een snavel dicht kan plakken? Timmerman? Iemand?

Het liedje wat mij soms badend in het zweet in bed deed liggen was ‘Ozewiezewoze Wiezewalla kristalla’. Ken je die? Zo niet, houden zo. Als ik ergens kotsmisselijk van word dan is het van dit liedje. Waar het over gaat? Geen idee. Wat het betekent? Geen idee. Wat ik wel weet, is dat dit zogenaamde liedje tot in de kern van je hersenen gaat zitten, om nooit meer weg te gaan. Het komt voorbij op momenten dat je rust in je hoofd wil en dus ook wanneer je wil gaan slapen.
Ik heb zelfs een keer gedroomd over ‘wieze wies wies wies wies’ en ik kan je verzekeren: je bent blij dat je wakker wordt. Om vervolgens te worden overgenomen door een ander liedje. ‘Tussen Keulen en Parijs ligt de weg naar Rome’.
Handig om te weten, niet handig om in je hoofd te hebben. Eenmaal binnen verlaat ook dit nummer je hoofd nooit meer. ‘Zo zijn onze manieren, zo zijn onze manieren….zo zijn onze manieren manieren….

Ook toen we nog keken naar Baby tv had ik de meest koortsachtige dromen en wanen. Met de achtergrondmuziek van Baby tv zag ik kleuren en vormen voorbij komen. Soms viel ik in slaap, ging ik plassen en hoorde bij het opstaan en lopen naar het toilet opnieuw het liedje. Kinderliedjes zijn als bloedzuigers, ze laten niet meer los. Zuigen alle energie en rust uit je lijf (voor zover je die als ouder nog hebt) en bezorgen je zweterige en slapeloze nachten.

‘Sarah…ik tel tot 3 en dan wil ik dat je je beker hebt opgeraapt die je net vol overgave op de grond heb gesmeten. 1…2…3…Goedzo. Ik werp een trotse blik op mijn puberpeuter en lees verder in mijn tijdschrift. ‘Hoedje van hoedje van één twee drie vier hoedje van papier’.
Ik probeer het liedje te negeren maar het gaat door. ‘Als het hoedje dan niet past, zetten we het in de glazenkast. Eén twee drie vier….’ Waar was ik gebleven met lezen?

Geloof mij, kinderliedjes zijn leuk wanneer je kind bent. Kinderliedjes zijn ook leuk wanneer je je eigen kindje ziet meezingen en ziet genieten van het zingen. Maar de melodieën en de tekst kunnen je wanhopig maken. Ze terroriseren bijna je leven en maken een schim van je van wat je ooit was.
En vergeet niet…over 20 jaar zing je ze weer met je kleinkinderen, nét wanneer je de liedjes kwijt was. Doordat je ze niet meer zong of doordat je ze verdrongen hebt, met of zonder wijn. Maar ze komen terug…op het moment dat jij het niet verwacht.

Zo…en nu ben ik benieuwd welk liedje er de rest van de dag in jouw hoofd rondspookt? 1,2,3,4,5,6,7 waar is Berend Botje gebleven?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Ik heb het niet met kinderliedjes, maar met Carnavalsnummers. En dan niet in de week van Carnaval, maar in de zomer, met kerst… etc.
  Sowieso heb ik weleens buien dat ik bij bijna elk woord of zin een lied weet (Nederlastalig of Engelstalig) en dat ook meteen begin te zingen.
  Ach, iedere gek z’n gebrek (of 2, of 3, wie telt er eigenlijk 😉 ).

  Beantwoorden
 • Hahah heel herkenbaar vooral die ozewiezewoze, thnx kan ik nu van genieten de rest van de dag

  Beantwoorden
 • Haha ik herken ze nog allemaal. Ik kan heel slecht met het liedje van Ernst, Bobbie en de Rest. Dat blijft soms dagen hangen. En een van de dvd’s van de Teletubbies: Wassen, wassen, wassen…

  Beantwoorden
 • Ik hou wel van Ozewiezewoze eigenlijk! Hihi ik ben zo’n hysterische idioot die de hele dag door zonder problemen hardop die liedjes zingt zonder het zelf door te hebben.

  Beantwoorden
 • Herkenbaar ja.Ik heb het met Krokusbolletje. Die hangt de hele dag in mijn hoofd. Het schijnt te helpen om het liedje helemaal uit te zingen maar Krokusbolletje is zo kort en blijft zich toch echt herhaaaaaaaalen in mijn hoofd.

  Beantwoorden
 • Tranen over mijn wangen van het lachen! Geniaal 😀
  Zo herkenbaar trouwens, ik vind het heerlijk om het stukje jeugdsentiment mee te geven aan de kinderen maar ik haat kinderliedjes die blijven hangen.

  Beantwoorden
 • […] vroeg ik me af of kinderen van tegenwoordig de kinderliedjes nog kennen. Het is immers zo leuk om dat stukje jeugdsentiment door te kunnen geven… Toch? […]

  Beantwoorden
 • […] schreef hier een geniaal blog over dat ik niet eens wil proberen te overtreffen. Denk dat we dit allemaal wel kennen: dat je […]

  Beantwoorden
 • […] snurkende mannen en hoe daarmee om te gaan. En van nummer twee (van Geertje, Lifesabout): kinderliedjes die maar in je hoofd blijven zitten. Echt, allebei […]

  Beantwoorden
 • […] snurkende mannen en hoe daarmee om te gaan. En van nummer twee (van Geertje, Lifesabout): kinderliedjes die maar in je hoofd blijven zitten. Echt, allebei […]

  Beantwoorden

Write a comment