Lifestyle

Kinderen kosten energie, maar geven ook energie.

Toen ik nog bij mijn ouders woonde dacht ik er nooit over na. Op mijn 21e ging ik op kamers en ook toen was de huur inclusief gas, water en licht. Ik had werkelijk geen idee hoe ‘duur’ wonen zou kunnen zijn omdat ik er geen zicht op had. Dat het een groot deel van je inkomsten zou opslokken werd mij pas later duidelijk. 

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking. Lees hier mijn disclaimer. 

Eenmaal samenwonend maakte ik voor het eerst kennis met rekeningen voor de kosten van energie, water, internet en televisie. Hier ben ik heel eerlijk in: het viel mij tegen hoeveel geld je hiermee kwijt bent naast de kosten van je woning zelf. Maar ik wist ook dat het er allemaal bij hoorde en dat we nou eenmaal allemaal te maken hebben met kosten voor levensonderhoud. Met een tweepersoons huishouden vielen onze kosten trouwens nog mee.
Eens per week (onvoorstelbaar eigenlijk) draaide de wasmachine en de verwarming werd alleen aangezet als er iemand thuis was. Ik werkte fulltime en Giorgio werkte fulltime, hij stond dus amper aan. De smartphone nam mijn leven nog niet over en kon prima eens in de 5 dagen worden opgeladen. Die goede oude (goedkope) tijd…

En toen kochten Giorgio en ik een huis en niet veel later werd Sarah geboren. Met de komst van een kleintje verwacht je in de eerste instantie niet direct hogere gas- en energiekosten, maar die zijn er wel degelijk.
Midden in het voorjaar stond de verwarming dag en nacht op standje tropisch om een klein lijfje goed warm te houden. Sinds de geboorte van Sarah draait onze wasmachine en droger meerdere malen per week en ook het aantal huishoudelijke apparaten zijn flink uitgebreid. Zo gebruiken we ontzettend vaak de oven, magnetron, computer, televisie, Ipad, telefoons, babyfoon en stofzuiger. Absoluut meer dan een aantal jaar geleden. Hallo hoge rekeningen!

Dat was dus even slikken, helemaal omdat ik ook nog minder ben gaan verdienen met mijn uitkering. Het is absoluut een vergissing om te denken dat je goedkoper leeft als je thuis zit. Sterker nog: het leven is een stuk duurder sinds ik ben afgekeurd.
De verwarming, televisie en computer staan veel vaker aan en dat helpt niet mee in het reduceren van de energierekening. Maar ik zou geen echte Hollander zijn als ik hiermee wil besparen. Niet in één dag, maar in een paar weken hebben we geprobeerd om wat bewuster om te gaan met onze energie en zodoende de rekening te verlagen.

  • Zo hebben we bijna alle lampen vervangen door LED lampen. Niet alleen veel zuiniger, maar ze geven mij ook een veiliger gevoel. LED lampen worden namelijk niet heet en dat voorkomt schroeien.
  • We doen vaker kaarsjes aan in plaats van alle lampen aan in de avond. Scheelt een paar lampen en ik vind het nog veel gezelliger staan.
  • Wij gebruiken sinds een tijd de droger veel minder. Een droger is ideaal, maar ontzettend duur in gebruik. Af en toe is het een uitkomst en zetten we hem aan, maar vaak hangen we alle kleding en handdoeken te drogen op zolder. We hebben daar veel (nutteloze) ruimte en met een paar droogrekken is het in een mum van tijd droog.
  • Ik zet vaak de displays van mijn telefoon en Ipad een stuk minder fel. Voelt prettiger aan mijn ogen, is beter voor het slapen en het scheelt aanzienlijk voor de batterij van je telefoon. Gevolg is dat je hem minder snel hoeft op te laden.
  • De stofzuiger heeft een enorme kracht, maar het is niet altijd nodig om de kracht (Watt) voluit te zetten. Vaak volstaat iets minder Watt en kun je prima stofzuigen, wat zodoende scheelt in energie.
  • Net als je zorgverzekering loont het om regelmatig energieleveranciers te vergelijken en te gaan ‘shoppen’. Energie vergelijken lijkt moeilijk, maar dat is het absoluut niet. Denk je dat je wel ‘prettig’ zit bij je huidige leverancier? Is misschien een fijn gevoel, maar het kan altijd goedkoper.
  • De televisie staat vaker uit. Op vakantie mis ik hem nooit en eigenlijk is het onzin om hem zo vaak aan te zetten wanneer je er niet altijd naar kijkt. De radio is misschien nog gezellig, maar de televisie zet ik vaak alleen maar aan uit verveling.

Wat zijn jouw tips om energie te besparen? En merk je dat je rekening hoger is nu je kinderen hebt? Ik hoor graag van je!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • O ja, heel herkenbaar. Ik dacht serieus dat wij het enige huis waren dat ’s nachts de grote Nijntje-lamp in de babykamer maar aan liet staan. Ik moest er toch om de twee uur uit (eerst sliep ze bij ons op de kamer, maar ik kon echt niet slapen van de geluiden of juist de niet-geluiden. Iedere minuut hing ik boven de wieg). Inslapen lukte mij bijna niet. Dus laat het licht dan maar aan staan. En Mila is geboren in een koude februari-maand, dus de verwarming (al dan weer niet in haar kamertje geloof ik) maakte overuren.

    Beantwoorden

Write a comment