Lifestyle Mama Random

Kinderen en hun mobiele telefoon. Valkuilen voorkomen en de beste tips!

Herinner jij je het artikel nog over kinderen en mobiele telefoons? Hierin schreef ik dat ik Sarah straks graag een telefoon wil geven zodra ze alleen buiten gaat spelen of ergens naartoe gaat. Er kwamen verschillende reacties van ouders op dit artikel, variërend van ‘ik denk er ook zo over’ tot ‘ hoe kun je je kind een telefoon geven, doe normaal!’ Maar wij staan er nog steeds achter, mits er goed over na wordt gedacht. En omdat goede afspraken met je kind van belang zijn en omdat er bepaalde do’s en dont’s aan zitten, wil ik graag tips met jullie delen.

*Dit is een advertorial

Waarom een oud toestel?

Er liggen hier in de kast meerdere oude telefoons van Giorgio en van mij waar Sarah straks gebruik van kan maken. Zonder poespas en zonder internet. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe telefoon voor je kroost te kopen, maar het nadeel is dat er een BKR registratie volgt wanneer de telefoon een waarde heeft van minimaal 250 euro.
Kost de telefoon minder dan 250 euro of sluit je een Sim Only abonnement af, dan volgt er geen leentoets en geen BKR registratie. Het voelt voor ons gewoon goed om tegen die tijd een Sim Only abonnement af te sluiten voor Sarah zonder een toestel erbij te kopen. Geen registratie, geen hoge kosten. En onze oude toestellen kunnen prima nog een ronde mee!

Wat is de bedoeling?

Wat ik belangrijk vind: afspraken maken met Sarah straks voor het gebruik van de telefoon. Zo weet ze waar ze aan toe is, wat mag en niet mag en waarvoor ze hem krijgt.
Het gaat bij een telefoon voor haar niet om de nieuwste snufjes of apps, maar om het bereikbaar zijn en kunnen bereiken van mensen in geval van nood. Een kind van een jaar of 7/8 hoeft naar mijn idee (nog) niet continue online te zijn en zich bezig te houden met social media. Wel met veilig kunnen spelen, bereikbaar kunnen zijn indien nodig en een stukje zelfredzaamheid.

Valkuilen vermijden

Allemaal leuk en aardig zo’n idee, maar belangrijk is om valkuilen te voorkomen (voorkomen is tenslotte beter dan genezen). Welke valkuilen zijn er en hoe kun je ze vermijden?

  • Zorgvuldig omgaan met het telefoonnummer. Deel het telefoonnummer met een beperkt aantal mensen. Papa, mama, opa en/of oma en eventueel oudere broers en zussen of buren. Klasgenootjes hoeven het nummer wat mij betreft niet te hebben, want het toestel is alleen voor geval van ‘nood’ of om iets te bespreken of te overleggen.
  • Zet de belangrijke telefoonnummers voor het kind in de favorieten, zodat je kind makkelijk iemand kan bereiken. Ook het nummer van school is bijvoorbeeld handig om in het toestel te zetten.
  • Je moet er niet aan denken en je moet er niet vanuit gaan, maar een ICE (In case of emergency) contact opslaan in het toestel is belangrijk, zodat in geval van nood de contactpersoon kan worden bereikt.
  • Spreek van tevoren met je kind af hoe het werkt met het aantal belminuten en/of smsjes (en eventueel MB’s). Via een persoonlijke pagina op de website van de provider kun je bijhouden hoeveel er is verbruikt. Je kind kan eventueel mee kijken en indien er meer kosten worden gemaakt dan is afgesproken, spreek dan duidelijk af wie er voor de kosten opdraait.

Overige tips

  • Indien je gebruik maakt van apps op de telefoon (muziek, whatsapp, etc) dan kun je met bijvoorbeeld Smart App protector apps beveiligen zodat je zelf toegang moet verlenen om bepaalde apps te downloaden op het toestel.
  • Smsdienstenfilter.nl is een website waar je het mobiele telefoonnummer kunt blokkeren voor betaalde sms-diensten.
  • Je kunt een data limiet instellen om te voorkomen dat je kind meer data verbruikt dan de bedoeling is.
  • Vind je een sim-only abonnement nog een stapje te ver? Met een prepaid kan je kind bellen en gebeld worden in geval van nood, maar nooit over het bedrag heen gaan. Mocht je kind toch internet nodig hebben met een prepaid, dan is er tegenwoordig bijna overal wel Wifi.
  • Zorg voor een stevig hoesje voor het toestel van je kind, aangezien kinderen minder voorzichtig om kunnen gaan met spullen. Mocht het toestel van je kind nieuw zijn, kun je er altijd voor kiezen om een verzekering af te sluiten. Dit kan al voor een paar euro per maand.

Waarom een Sim Only met een oud toestel?

Wij zien dus vooral heel veel voordelen in een Sim Only abonnement met een oud toestel die we nog hier hebben liggen. Zo zit je niet aan een duur toestel vast die je er ‘gratis’ bij krijgt en waar je maandelijks veel voor betaald.
Nadeel is ook dat je met een nieuw, duur toestel een BKR registratie krijgt. Maar een Sim Only bij Simyo biedt nog meer voordelen. Zo kun je het limiet makkelijk aanpassen naar beneden. Bij een abonnement met een toestel kun je het bedrag alleen naar boven aanpassen. Kortom: Sim Only past goed bij deze situatie!

Heb jij nog een aanvullende tip voor het gebruik van een mobiele telefoon bij kinderen? Laat ze vooral horen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Heb je wel eens gehoord van een Watchi? (www.watchi.nl). Een trackinghorloge. Super handig. Ik ben wel iets bevooroordeeld omdat ik wat werk voor ze doe. Maar het werkt echt. En je hebt geen last dat ‘vreemden’ kunnen bellen of dat ze alle vrienden gaan appen of zo.

    Beantwoorden

Write a comment